Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2021. május 28.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 4 perc

Hogyan teheti zöldebbé az otthoni munkavégzést?

Az elmúlt év során a COVID19-világjárvány következtében az otthonról végzett munka vált az új normává, és sok munkavállaló számára ebben nem lesz egyhamar változás. Produktivitásának maximalizálása és bolygónk támogatása érdekében tegye környezetbarátabbá otthoni munkakörnyezetét a következő öt, egyszerű tipp segítségével!

How to make your work-from-home setup greener
EURES

1. Válasszon használt irodabútort!

Sokan vagyunk, akik a világjárvány előtt el sem tudtuk képzelni, hogy otthonról dolgozzunk, és gyorsan rá kellett ébrednünk, hogy nem vagyunk erre felkészülve. A konyhaasztalnál való munkavégzés idővel egyre kevésbé fenntartható, így valami kényelmesebbre van szükségünk. Ahelyett, hogy új íróasztalt, vagy széket vásárolna, próbáljon használt bútorokat találni online vagy jótékonysági üzletekben. Ez lehet akár egy régi klasszikus, akár egy új modell – soha sem tudhatja, mire bukkan, csak kezdjen el nézelődni!

2. Váltson energiatakarékos eszközökre!

Korábban, mielőtt elindult a munkahelyére, valószínűleg mindent lekapcsolt, de most az otthoni munkavégzés azzal járhat, hogy otthoni irodájában egész nap felkapcsolva kell hagynia a világítást. Természetesen a folyamatos világítás és az eszközök, például a számítógépek árammal való ellátása a nap folyamán extra áramot igényel, és ez várhatóan a villanyszámláján is megmutatkozik. Bár előfordulhat, hogy a munkáltatója hozzájárul a magasabb számlákhoz, az olyan apró változtatások, mint az íróasztal ablak mellé helyezése, ahol sok a természetes fény, vagy az izzókészlet energiahatékony LED-es izzókra való lecserélése pozitív változást eredményezhet, és csökkentheti a költségeket, miközben a bolygónkat is védi.

3. Tegye az irodáját nyomtatómentessé!

Az otthoni nyomtatóhasználat jelentős hatással lehet a környezetre, mivel a festékpatronok többségét nem hasznosítják újra. Ha nem tudja nyomtató nélkül végezni a munkáját, fontolja meg az újrahasznosított festékpatronok használatát, amelyeket újratöltenek és újból értékesítenek. Ezek nemcsak környezetbarátabbak, hanem gyakran sokkal olcsóbbak is. Emellett érdemes megvizsgálnia az újrahasznosított papír alkalmazásának lehetőségét is, ha eddig ezt nem tette volna meg.

4. Kerülje a mindennapi ebédvásárlást!

A munkahelyen gyakran könnyű és kényelmes megoldás az ebédvásárlás, főként, ha az irodája élelmiszerboltok és kávézók közelében van. Az elvitelre vásárolt szendvicsekhez és salátákhoz azonban gyakran nagy mennyiségű műanyag csomagolás társul. Könnyű módja a mindennapos hulladéktermelés csökkentésének és a pénzmegtakarításnak, ha ételeit minden nap otthon készíti el. Azzal is csökkentheti a hulladékmennyiséget, ha otthon készíti el a reggeli teáját vagy kávéját, ahelyett, hogy munkába menet vásárolná azt meg. Az egyszer használatos poharak és a csomagolóanyagok használatának mérséklésével energiát takarít meg, és hozzájárul a környezetszennyezés csökkentéséhez. Ha pedig valóban el kell csomagolnia az ebédjét, az egyszer használatos műanyag helyett jó alternatívát nyújtanak az újrafelhasználható edények és uzsonnás táskák.

5. Vegyen növényeket!

Munkaterének zöldebbé alakítása nem egy jól hangzó szlogen, valóban hasznos! Ha az irodájában növényeket helyez el, attól nemcsak jobban fog kinézni a szoba, hanem javul a levegő minősége is. A növények megtisztítják az Önt körülvevő levegőt, és némelyik a szén-dioxidot oxigénné alakítja. Ez segít a stressz csökkentésében, a környezetet egészségesebbé, Önt pedig boldogabbá teszi! A vitorlavirág és a csüngő csokrosinda népszerű kellékei az irodáknak.

Ez az öt legjobb tippünk arra, hogy otthoni munkakörnyezetét zöldebbé tegye. Próbálja megvalósítani őket!

A cikk az EURES-szel, az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portáljával partnerségben készült.

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
 • Ifjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Ágazat
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.