Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο28 Μαΐου 2021Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Πώς να κάνετε περισσότερο «πράσινο» τον χώρο εργασίας στο σπίτι σας

Το τελευταίο έτος η εργασία από το σπίτι λόγω της πανδημίας COVID-19 διαμόρφωσε μια νέα καθημερινότητα, και για πολλούς εργαζόμενους η καθημερινότητα αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Για να αυξήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την παραγωγικότητά σας και να βοηθήσετε τον πλανήτη, οργανώστε τον χώρο στο σπίτι σας με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, ακολουθώντας τις πέντε απλές συμβουλές μας!

How to make your work-from-home setup greener
EURES

1. Χρησιμοποιήστε μεταχειρισμένα έπιπλα γραφείου

Πολλοί από εμάς δεν είχαμε φανταστεί πριν από την πανδημία ότι θα εργαζόμαστε από το σπίτι, και γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για την εξέλιξη αυτή. Όσο περνούσε ο καιρός, το τραπέζι της κουζίνας γινόταν ολοένα και λιγότερο βολικό και χρειαζόμασταν κάτι πιο άνετο. Αντί να αγοράσετε νέα γραφεία και καρέκλες, προσπαθήστε να βρείτε μεταχειρισμένα έπιπλα στο διαδίκτυο ή σε φιλανθρωπικά καταστήματα. Κλασικά ή σύγχρονα έπιπλα, ποτέ δεν ξέρετε τι θα βρείτε μόλις ξεκινήσετε την αναζήτησή σας!

2. Προτιμήστε συσκευές που εξοικονομούν ενέργεια

Ενώ πριν φύγετε από το σπίτι για τη δουλειά σβήνετε όλα τα φώτα, όταν δουλεύετε από το γραφείο του σπιτιού σας τα φώτα παραμένουν αναμμένα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Φυσικά, όταν τα φώτα και οι ηλεκτρικές συσκευές, όπως π.χ. οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, παραμένουν αναμμένα από το πρωί μέχρι το βράδυ, καταναλώνετε περισσότερο ρεύμα και επιβαρύνετε περισσότερο τον λογαριασμό ρεύματος. Μολονότι ο εργοδότης σας μπορεί να καλύψει ένα μέρος του αυξημένου σας λογαριασμού, μικρές αλλαγές όπως π.χ. η τοποθέτηση του γραφείου σας κοντά σε παράθυρο ώστε να εισέρχεται άπλετο φυσικό φως και η αντικατάσταση των λαμπτήρων σας με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας LED θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θεαματικά αποτελέσματα και να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα έξοδά σας, βοηθώντας παράλληλα και τον πλανήτη.

3. Μην χρησιμοποιείτε εκτυπωτές στο γραφείο σας

Η χρήση εκτυπωτή στο σπίτι μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στο περιβάλλον καθώς τα περισσότερα φυσίγγια μελάνης δεν ανακυκλώνονται. Αν είναι αδύνατο να εργαστείτε χωρίς εκτυπωτή, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ανακυκλωμένα φυσίγγια μελάνης, τα οποία αναπληρώνονται και μεταπωλούνται. Τα ανακυκλωμένα φυσίγγια μελάνης όχι μόνο είναι περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά κοστίζουν συχνά και πολύ λιγότερο! Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε –αν δεν το κάνετε ήδη– ανακυκλωμένο χαρτί.

4. Προσπαθήστε να μην αγοράζετε έτοιμο φαγητό κάθε μέρα

Το έτοιμο φαγητό είναι συχνά η εύκολη και βολική λύση, ειδικά αν το γραφείο σας βρίσκεται κοντά σε καταστήματα τροφίμων και καφετέριες. Ωστόσο, για τη συσκευασία των έτοιμων σάντουιτς και σαλατών χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες πλαστικού. Αν κάθε μέρα ετοιμάζετε το γεύμα σας στο σπίτι, θα μειώσετε εύκολα τα καθημερινά σας απόβλητα και θα εξοικονομήσετε χρήματα. Για να περιορίσετε τα απόβλητα, μπορείτε επίσης κάθε πρωί να ετοιμάζετε τον καφέ ή το τσάι σας στο σπίτι, αντί να αγοράζετε καφέ ή τσάι στον δρόμο προς τη δουλειά. Η χρήση λιγότερων ποτηριών και συσκευασιών μίας χρήσης συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και στον περιορισμό της ρύπανσης. Αν θέλετε να συσκευάσετε το φαγητό σας, είναι προτιμότερο να επιλέξετε περιέκτες και σακούλες τροφίμων που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.

5. Επενδύστε στη φύση

Το να «δημιουργήσετε έναν πιο πράσινο χώρο εργασίας» δεν είναι απλά μια φράση – είναι η πραγματικότητα! Η διακόσμηση του γραφείου σας με φυτά ομορφαίνει τον χώρο, αλλά και βελτιώνει την ποιότητα του αέρα που εισπνέετε. Τα φυτά καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και ορισμένα από αυτά μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο. Συμβάλλουν επομένως στον περιορισμό του στρες αφήνοντας το περιβάλλον πιο καθαρό και εσάς πιο ικανοποιημένους! Ο κρίνος και το χλωρόφυτο αποτελούν αγαπημένες επιλογές για τον χώρο εργασίας.

Αυτές είναι πέντε από τις καλύτερες συμβουλές που μπορούμε να σας δώσουμε για να δημιουργήσετε έναν πιο «πράσινο» χώρο εργασίας στο σπίτι. Μένει τώρα να τις υλοποιήσετε!

Το άρθρο συντάχθηκε σε συνεργασία με το EURES, την ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα.

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε συμβούλους EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Νεολαία
Σχετικές ενότητες
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.