Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия28 Mай 2021 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“Време за четене 1 мин

Как да направите работното си място у дома по-екологосъобразно?

През изминалата година работата от дома се превърна в „новата нормалност“, породена от пандемията от COVID-19, като за много служители тази ситуация няма да се промени скоро. За да постигнете максимална производителност на труда си и да допринесете за опазване на планетата, направете работното си място у дома по-екологично, следвайки нашите пет лесни съвета!

How to make your work-from-home setup greener
EURES

1. Използвайте офис мебели втора употреба

Преди пандемията много от нас не можеха да си представят да работят от дома и бързо осъзнаха, че не сме подготвени за това. С течение на времето да се работи от кухненската маса стана по-малко устойчиво и възникна необходимостта от повече удобство. Вместо да купувате нови бюра и офис столове, се опитайте да намерите мебели втора употреба онлайн или в магазините за стоки втора употреба. Без значение дали ще бъде „винтидж“ или нов модел, никога не знаете какво ще откриете, преди да сте започнали търсенето.

2. Преминете към използването на енергоспестяващи уреди

Вместо да изключите всички уреди, преди да тръгнете на път до работните си места, за да е възможно да работите от дома, може да трябва да оставите светлините във вашия домашен офис включени през целия ден. Разбира се, за да бъде включено през деня осветлението и за захранването с електричество на различни устройства, например компютрите, ще е необходимо допълнително потребление, което вероятно ще повиши разходите ви за електроенергия. Въпреки че вашият работодател може да допринесе за плащането на тези повишени сметки, въвеждането на малки промени, например разполагане на домашния офис в близост до прозорец, където има много естествена светлина, или заменяне на електрическите крушки с енергийно ефективни светодиодни (LED) крушки могат да бъдат от съществено значение и да доведат до понижаване на разходите, с което да се помогне за опазване на планетата.

3. Не използвайте принтери в своя офис

Използването на принтер у дома може да окаже сериозно въздействие върху околната среда, тъй като повечето мастилени касети не се рециклират. Ако не е възможно да работите без принтер, обмислете възможността да използвате рециклирани касети, които се допълват с мастило и се продават отново. Те са не само по-екологосъобразни, но също така често цената им е много по-ниска! Освен това можете да проучите възможността за използване на рециклирана хартия, ако вече не сте го направили.

4. Избягвайте да купувате обяда си ежедневно

Често закупуването на обяд, докато сте на работа, е лесна и удобна възможност, особено ако офисът ви се намира в близост до магазини за хранителни стоки и кафенета, но продажбата на сандвичи и салати за вкъщи често включва използването на много пластмасови опаковки. Приготвянето на храна у дома всеки ден е лесен начин за намаляване на ежедневно генерираните отпадъци и за спестяване на средства. Можете също така да намалите отпадъците, като приготвяте сутрешния си чай или кафе вкъщи, вместо да ги купувате на път за работа. Ограниченото използване на чаши и опаковки за еднократна употреба ще доведе до спестяване на енергия и ще помогне за намаляване на замърсяването на околната среда. Ако не ви се налага да опаковате обяда си, кутиите, предназначени за повторна употреба и пликчетата за сандвичи са много добра алтернатива на пластмасовите изделия за еднократна употреба.

5. Инвестирайте в природата

Постигането на по-екологосъобразно работно място не е просто клише, а реална възможност. Ако добавите растения на работното си място, това не само ще направи стаята да изглежда по-добре, а и ще подобри качеството на въздуха в нея. Растенията пречистват въздуха, като дори някои от тях преобразуват въглеродния диоксид в кислород. Това допринася за намаляването на стреса и за създаването на по-здравословна околна среда, което ви прави по-щастливи. Спатифилумът (лилия на мира) и хлорофитумът (зелена лилия) са подходящо допълнение към работното място.

Това са нашите пет най-добри съвета относно това как да направите работното си място у дома по-екологосъобразно. Сега се опитайте да ги приложите на практика!

Статия, създадена в партньорство с европейския портал за професионална мобилност EURES.

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
 • Младост
Свързан раздел(и)
Сектор
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.