Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)

EURES în regiunile transfrontaliere

Potrivit celui mai recent raport privind mobilitatea forței de muncă, regiunile frontaliere interne ale UE acoperă 40 % din teritoriul Uniunii și găzduiesc aproape 2 milioane de lucrători transfrontalieri.

Cu toate acestea, lucrătorii transfrontalieri se pot confrunta zilnic cu o serie de obstacole, cum ar fi practici naționale, sisteme de securitate socială, norme fiscale și sisteme juridice diferite. Angajatorii din regiunile transfrontaliere se confruntă, în mod similar, cu numeroase obstacole atunci când recrutează personal la nivel transfrontalier.

Parteneriatele transfrontaliere EURES ajută lucrătorii și angajatorii să depășească aceste obstacole sub egida Fondului social european Plus (FSE+).

Despre cum funcționează parteneriatele transfrontaliere EURES și cum vă pot sprijini în acest scurt material video:

Membrii și partenerii EURES colaborează la nivel transfrontalier pentru a spori capacitatea lucrătorilor de a munci în străinătate și pe cea a angajatorilor de a facilita acest lucru. Organizațiile care nu fac parte din rețeaua EURES pot participa, de asemenea, dacă își pot aduce contribuția în acest sens. Printre parteneri se numără, de obicei, serviciile publice de ocupare a forței de muncă, organizații patronale, precum și universități, asociații de întreprinderi, sindicate și camere de comerț sau administrații regionale.

Parteneriatele transfrontaliere EURES oferă informații și consiliere persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatorilor cu privire la munca și recrutarea/angajarea la nivel transfrontalier, de a oferi oportunități de plasare și de a furniza servicii înainte și după recrutare. O serie de echipe de experți sunt disponibile pentru a sprijini lucrătorii în fiecare etapă a carierei lor și pentru a răspunde la orice întrebări pe care le-ar putea avea aceștia cu privire la aspectele practice ale muncii transfrontaliere.

Parteneriatele transfrontaliere EURES monitorizează, de asemenea, fluxurile de lucrători care traversează frontierele respective, precum și evoluția pieței forței de muncă și identifică obstacolele care pot împiedica libera circulație a lucrătorilor în cadrul pieței regionale transfrontaliere a forței de muncă.

În 2024, 2025 și 2026, 6 parteneriate transfrontaliere EURES, la care participă 8 țări din UE, beneficiază de finanțare din partea FSE+.

EURES-T Grande Région

(Belgia, Franța, Germania și Luxemburg)

EURES-T Oberrhein/Rhin supérieur

(Franța, Germania și Elveția)

EURADRIA

(Italia și Slovenia)

EURES-T Andalucía-Algarve

(Spania și Portugalia)

EURES-T Extremadura-Alentejo

(Spania și Portugalia)

EURES-T Norte de Portugal-Galicia

(Spania și Portugalia)

În plus, parteneriatele sunt active fără sprijin financiar din partea UE sau cu diferite modele de finanțare ale UE:

EURES-T Beskydy

(Cehia, Polonia și Slovacia)

Pentru a obține îndrumări suplimentare cu privire la posibilitățile de angajare în regiunea dumneavoastră, căutați consilieri EURES după parteneriate transfrontaliere.