Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel5 april 2018Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 3 min

Kroatische klusjesman vindt baan als technicus in Duitsland dankzij Je eerste EURES-baan

Het loopbaantraject van Goran Marinovic naar precisietechniek was allesbehalve doorsnee. In zijn geboorteland Kroatië had hij verschillende baantjes: loodgieter, verkoper, promotor, en hij heeft zelfs workshops geleid bij een aquarium.

Croatian handyman finds career as an engineer in Germany thanks to Your first EURES Job
European Commission

“Ik had wel baantjes in mijn land, maar ik maakte heel veel uren voor weinig geld,” zegt Goran. Hij was eigenlijk opgeleid als wegwerker maar heeft nooit in deze branche gewerkt, en begin 2017 werkte hij als klusjesman in een fitnessclub.

Dit veranderde toen Goran werd verteld over Je eerste EURES-baan en hij besloot dat het tijd was voor een nieuwe start in Duitsland. Goran nam contact op met het Kroatische arbeidsbureau, een samenwerkingspartner binnen de arbeidsmobiliteitsregeling van de EU, waar men hem hielp met het vinden van een Duale Ausbildung, een soort beroepsopleiding waarin een praktijkopleiding is gecombineerd met een schoolopleiding. “Ik was daar heel blij mee,” vertelt hij. “[Het was] een goede kans voor mijn toekomst.”

Het bedrijf dat hem deze kans bood, Stangl & Co. GmbH, is een technische onderneming die precisieonderdelen op maat produceert voor diverse bedrijfstakken. Voor Markus Meister van Stangl & Co. kwam het programma van Je eerste EURES-baan als geroepen. Toen Markus in december 2016 voor het eerst hoorde over het programma, was hij meteen geïnteresseerd in wat dit voor zijn bedrijf zou kunnen betekenen.

Het bedrijf is in het district Cham in het Duitse Beieren gevestigd en had problemen met het vinden van het juiste personeel. Marcus legt uit: “Er is in onze regio en onze sector een groot tekort aan personeel. In de regio zijn de werkloosheidscijfers erg laag, waardoor het voor werkgevers moeilijk is het juiste personeel te vinden.”

“Verder geven de meeste jongeren de voorkeur aan een academische loopbaan en gaan ze liever studeren dan een vak leren,” zegt hij.

Omdat zij “in de komende vijf tot tien jaar” wervingsproblemen voorzagen, hebben hij en zijn collega's zich gebogen over een lijst met potentiële kandidaten uit het buitenland, die zij hadden ontvangen van het EURES-team. Hoewel lokale kandidaten moeilijk te vinden waren, wist Marcus dat Stangl & Co. werkzoekenden uit het buitenland een aantrekkelijke kans te bieden had, met een praktijkopleiding, intensief taalonderwijs en het vooruitzicht van een langdurige stage in een sector waarin behoefte is aan vakbekwame professionals.

Nadat een EURES-adviseur van het Kroatische arbeidsbureau Goran in contact had gebracht met Stangl & Co. begon hij al snel aan een opleiding van zes weken bij het bedrijf. Na het succesvol afronden van deze opleiding en het volgen van zijn eerste Duitse taallessen, waarvoor Je eerste EURES-baan financiële ondersteuning verleende, is Goran begonnen aan zijn stage van drieënhalf jaar.

Voor Markus en zijn collega's bij Stangl & Co. zijn er minder wervingsproblemen nu het mogelijk is in een ander land personeel te vinden dat kan worden opgeleid in de speciale vaardigheden die in deze sector vereist zijn. Markus is van plan de komende jaren nog meer personeel via Je eerste EURES-baan te werven en wil dit jaar nog twee stagiaires aannemen.

“Zonder het programma van Je eerste EURES-baan hadden wij nooit kans gezien personeel te werven in Kroatië of Spanje, landen waar nog voldoende vakmensen zijn,” zegt hij, en hij voegt daaraan toe dat hij het programma aan andere Duitse werkgevers zou willen aanbevelen.

Goran heeft inmiddels zijn leven als klusjesman ingeruild voor een loopbaan in een hoogtechnologische sector, en bevindt zich momenteel in een langdurig opleidingstraject dat zijn arbeidsvooruitzichten aanzienlijk zal verbeteren.

Ook de Kroaat wil deze ervaring graag aan anderen aanbevelen: “Dit is een aanrader voor iedereen die werk zoekt, openstaat voor nieuwe ervaringen en graag wil leren.”

 Je eerste EURES-baan is een arbeidsmobiliteitsregeling van de Europese Unie. Om meer te weten te komen over werk- en opleidingsmogelijkheden in de EU of om werknemers te vinden die beschikken over de vaardigheden waar u behoefte aan hebt, neemt u contact op met een van de arbeidsbureaus die deelnemen aan de regeling of met uw plaatselijke EURES-adviseur via het EURES-portaal.

 

Verwante links:

Je eerste EURES-baan

Kroatisch arbeidsbureau (HZZ)

EURES-portaal

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

 

Onderwerpen
 • Extern EURES-nieuws
 • Succesverhalen
 • Jeugd
Gerelateerde sectie(s)
Sector
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.