Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak5. travnja 2018.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Majstor iz Hrvatske pronašao je posao preciznog mehaničara u Njemačkoj zahvaljujući programu Tvoj prvi posao preko EURES-a.

Put Gorana Marinovića do precizne mehanike nije bio uobičajen. U svojoj domovini Hrvatskoj radio je različite poslove – bio je vodoinstalater, prodavač, promotor, čak je vodio i radionice u akvariju.

Croatian handyman finds career as an engineer in Germany thanks to Your first EURES Job
European Commission

„U svojoj domovini sam imao posao, ali sam radio puno sati za malu plaću”, kaže Goran. Školovao se za tehničara cestovnog prometa, ali nikada nije radio u tom sektoru i do početka 2017. radio je kao „kućni majstor” u toplicama.

To se promijenilo kad je čuo za program Tvoj prvi posao preko EURES-a i odlučio se za novi početak u Njemačkoj. Goran se obratio Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, partnerskoj službi u okviru programa mobilnosti EU-a, koji mu je pomogao da pronađe program Duale Ausbildung, odnosno vrstu strukovnog osposobljavanja u kojoj se osposobljavanje na radnom mjestu kombinira sa školskom nastavom. „Bio sam jako sretan zbog toga”, rekao je. „[To je bila] dobra prilika za budućnost.”

Tu priliku nudilo je trgovačko društvo Stangl & Co. GmbH koje je proizvodilo prilagođene precizne dijelove za različite industrijske grane. Za Markusa Meistera iz društva Stangl & Co. program Tvoj prvi posao preko EURES-a također je došao u pravo vrijeme. Kada je Markus prvi put čuo za program u prosincu 2016., odmah se zainteresirao za ono što bi taj program mogao ponuditi njegovu trgovačkom društvu.

Trgovačko društvo, koje ima sjedište u okrugu Cham u Bavarskoj, do tada je imalo teškoća s pronalaženjem potrebnih radnika. Markus je objasnio: „U našoj regiji i našoj industriji nema dovoljno radnika kakvi nam trebaju. Osim toga, stopa nezaposlenosti u regiji vrlo je niska, zbog čega je poslodavcima teško pronaći potrebne radnike.”

„Većina mladih radije bira akademsku karijeru i odlazi na studij i nerado se opredjeljuje za obrtnička zanimanja”, rekao je.

Predviđajući da će tijekom „sljedećih 5 do 10 godina” imati teškoća sa zapošljavanjem, on i njegovi kolege počeli su pretraživati popis mogućih kandidata iz inozemstva koji im je ponudilo osoblje EURES-a. Iako su imali teškoća s pronalaženjem zaposlenika u lokalnoj zajednici, Markus je znao da bi društvo Stangl & Co. moglo tražiteljima zaposlenja iz inozemstva ponuditi privlačnu priliku koja uključuje osposobljavanje na radnom mjestu, intenzivno učenje jezika i mogućnost dugoročnog stažiranja u visokospecijaliziranoj industriji.

Ubrzo nakon što je savjetnik EURES-a pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje  Gorana povezao s društvom Stangl & Co., on je ubrzo započeo šestotjedni program osposobljavanja u tom trgovačkom društvu. Nakon uspješnog okončanja programa i početničkog tečaja njemačkog jezika uz financijsku potporu iz programa Tvoj prvi posao preko EURES-a, Goran je prihvatio ponudu za stažiranje u trajanju od tri i pol godine.

Pronalaženje novih radnika u inozemstvu koji se mogu osposobiti za obavljanje specijaliziranih poslova u njihovoj industriji pomoglo je Markusu i njegovim kolegama u društvu Stangl & Co. da riješe probleme sa zapošljavanjem. Markus sljedećih godina planira nastaviti sa zapošljavanjem preko programa Tvoj prvi posao preko EURES-a, a ove godine planira zaposliti još dva pripravnika.

„Bez programa Tvoj prvi posao preko EURES-a ne bismo dobili priliku zapošljavati radnike iz Hrvatske ili Španjolske gdje možemo pronaći odgovarajuće stručnjake”, rekao je Markus i dodao je da bi program preporučio i drugim poslodavcima u Njemačkoj.

Goran je u međuvremenu zamijenio svoj život majstora karijerom visokokvalificiranog radnika i započeo je dugoročno osposobljavanje koje će znatno poboljšati njegovu zapošljivost u budućnosti.

Hrvat spremno preporučuje svoje iskustvo drugima: „Preporučio bi ovo svakome tko je nezaposlen, tko je voljan iskušati nove stvari i tko je spreman učiti.”

„Tvoj prvi posao preko EURES-a” program je radne mobilnosti Europske unije. Želite li saznati više o mogućnostima zapošljavanja ili osposobljavanja u cijelom EU-u ili ako želite pronaći zaposlenike koji posjeduju vještine koje su vam potrebne, javite se nekoj od službi za zapošljavanje koje sudjeluju u programu ili vašem lokalnom savjetniku EURES-a putem portala EURES-a.

 

Korisne poveznice:

Tvoj prvi posao preko EURES-a

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ)

EURES-ov portal

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnika EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Vanjske vijesti EURES-aUspješne pričeMladost
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.