Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2018. április 5.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 4 perc

A horvát karbantartó mérnökként talál karrierlehetőséget Németországban „Az első EURES-állásod”programnak köszönhetően.

Goran Marinovic számára rendhagyó út vezetett a precíziós mérnöki karrier felé. Hazájában, Horvátországban különféle munkahelyek között sodródott – volt már vízvezeték-szerelő, bolti eladó, promóter, sőt, egy akváriumban workshopokat is vezetett.

Croatian handyman finds career as an engineer in Germany thanks to Your first EURES Job
European Commission

„Otthon is volt munkám, de nagyon sokat kellett dolgoznom, nagyon kevés pénzért” – mesélte Goran. Eredetileg közúti technikusi végzettséget szerzett, de soha nem dolgozott az ágazatban, 2017 elején pedig már karbantartóként dolgozott egy edzőteremben.

Ez változott meg, amikor Goran tudomást szerzett Az első EURES-állásod (YfEJ) programról, és eldöntötte, hogy Németországban kezd új életet, mérnökként. Goran felvette a kapcsolatot a Horvát Foglalkoztatási Szolgálattal amely az Unió munkaerő-mobilitási programjának partnerszolgálata. Ők segítettek neki rátalálni a Duale Ausbildungra – ez egyfajta szakképzés, amely a munkahelyi képzést az iskolai rendszerű tanulással vegyíti. „Nagyon örültem ennek,” – mondta Goran – „jó lehetőségnek tűnt a jövőre nézve.”

A lehetőséget kínáló cég a Stangl & Co. GmbH volt, egy mérnöki tervezővállalat, amely különböző iparágaknak gyárt egyedi igényekre szabott precíziós alkatrészeket. A Stangl & Co.-t képviselő Markus Meister számára a YfEJ program szintén jókor jött. Amikor Markus 2016 decemberében először hallott a programról, azonnal kíváncsi volt rá, hogy cége miként profitálhatna belőle.

A bajorországi Cham járásban székhellyel rendelkező cégnek addigra nehézségei voltak a szükséges szakemberek felvételével kapcsolatban. Markus szavaival élve: „Egyértelmű, hogy nincs elég szakember a régióban és az ágazatban. A régióban a munkanélküliségi arány is nagyon alacsony, ami megnehezíti a munkáltatók számára a szükséges szakemberek felvételét.

A fiatalok többsége inkább a tudományos karriert és a tanulást választja, mintsem a szakképzést vagy valamely szakma elsajátítását” – mondta.

A „következő 5-10 évre” várható munkaerőfelvételi nehézségekkel számolva kollégáival elkezdte böngészni a potenciális külföldi jelöltek körét, amelyet az EURES munkatársai biztosítottak számukra. Bár helyi jelölteket nem sikerült találniuk, Markus tudta, hogy a Stangl & Co. vonzó lehetőségeket tud kínálni a külföldi álláskeresők számára, ideértve a gyakorlati képzést, az intenzív nyelvtanulást és a hosszú távú szakmai gyakorlat lehetőségét egy szakképzettséget igénylő szakmában.

Miután a Horvát Foglalkoztatási Szolgálat EURES tanácsadója sikeresen összekapcsolta Gorant a Stangl & Co.-val, a fiatalember rövid időn belül egy hathetes képzést kezdhetett el a cégnél. A képzés sikeres befejezése és néhány alapfokú német nyelvóra után (amelyhez az YfEJ pénzügyi támogatást nyújtott), Goran elfogadta a három és fél éves szakmai gyakorlatra vonatkozó ajánlatot.

A Stangl & Co.-nál Markus és munkatársai számára nagy segítséget jelentett a munkaerő-felvétel problémájának enyhítésében, hogy olyan új külföldi munkaerőt találtak, aki betanítható az ágazatban megtalálható speciális munkakörök betöltésére. Markus a következő években is a YfEJ programon keresztül szeretne munkatársat toborozni, célja, hogy idén újabb két gyakornokot vegyen fel.

„A [YfEJ] program nélkül nem lett volna lehetőségünk Horvátországból vagy Spanyolországból munkaerőt toborozni, ahol meg tudtuk találni a megfelelően képzett szakembereket” – mondta, majd hozzátette, hogy Németországban más munkaadóknak is ajánlaná a programot.

Goran időközben magasan képzett munkakörre cserélte a karbantartói karrierjét, és egy olyan hosszú távú képzésen vesz részt, amely jelentősen javítja jövőbeli szakmai kilátásait.

A horvát szakember is sietve mások figyelmébe ajánlotta tapasztalatait: „Ajánlom mindenkinek, aki munkanélküli, aki nyitott az új dolgokra és a tanulásra”.

„Az első EURES-állásod” egy európai uniós foglalkoztatási mobilitási program. Ha többet szeretne megtudni az uniós foglalkoztatási és képzési lehetőségekről, vagy ha olyan alkalmazottakat keres, akik rendelkeznek azokkal a készségekkel, amelyekre Önnek szüksége van, keresse fel a program egyik foglalkoztatási szolgálatát vagy a helyi EURES-tanácsadót az EURES portálon keresztül.

 

Kapcsolódó linkek:

„Az első EURES-állásod”

Horvát Foglalkoztatási Szolgálat (HZZ)

EURES-portál

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
 • Külső EURES hírek
 • Sikertörténetek
 • Ifjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Ágazat
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.