Gå til hovedindholdet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhedsartikel5. april 2018Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

Kroatisk altmuligmand får karriere som tekniker i Tyskland takket være Dit første Euresjob

Goran Marinovic' vej til finmekanik var ikke typisk. I sit hjemland, Kroatien, drev han rundt mellem forskellige job — som blikkenslager, sælger, promotor og endda værkstedsleder på et akvarium.

Croatian handyman finds career as an engineer in Germany thanks to Your first EURES Job
European Commission

"Jeg havde forskellige job i mit eget land, men det var mange timers arbejde til små penge," siger Goran. Han uddannede sig først som vejtekniker, men kom aldrig til at arbejde i branchen, og i begyndelsen af 2017 var han altmuligmand i en helseklub.

Dette ændrede sig, da Goran hørte om Dit første Euresjob og besluttede, at det var tid til en ny start som tekniker i Tyskland. Goran kontaktede den kroatiske arbejdsformidling, der er en partnertjeneste i EU's jobmobilitetsordning og hjalp ham med at finde en Duale Ausbildung, som er en slags erhvervsuddannelse, der kombinerer uddannelse på arbejdsstedet og skoleperioder. "Det var jeg meget glad for," siger han. "[Det var] en god fremtidschance."

Virksomheden, der tilbød denne mulighed, var Stangl & Co. GmbH, et ingeniørfirma, som fremstiller finmekaniske specialdele til forskellige brancher. Også for Markus Meister hos Stangl & Co.'s repræsenterede Dit første Euresjob-ordningen den rigtige mulighed på det rigtige tidspunkt. Da Markus første gang hørte om ordningen i december 2016, blev han straks interesseret i, hvad den havde at tilbyde virksomheden.

Virksomheden, der er hjemmehørende i Cham-regionen i Bayern, havde indtil da haft vanskeligt med at skaffe det nødvendige personale. Som Markus forklarer: "Der er en klar mangel på de folk, vi har brug for, lokalt her i regionen og i vores branche. Den meget lave arbejdsløshed i vores region gør også, at det er svært for arbejdsgivere at få det personale, de har brug for."

"De fleste unge foretrækker desuden en akademisk karriere — de vil hellere studere end at have en karriere som erhvervsuddannet eller faguddannet," siger han.

Med udsigten til rekrutteringsvanskeligheder "de næste fem til ti år" begyndte han og hans kolleger at gennemse en samling potentielle kandidater fra udlandet, som blev foreslået af Euresmedarbejdere. Markus sled for at finde kandidater lokalt, men vidste, at Stangl & Co. kunne tilbyde attraktive muligheder til jobsøgende fra udlandet, bl.a. uddannelse på jobbet, intensivt sprogkursus og udsigt til et langvarigt praktikophold i en sofistikeret branche.

Da en EURES-konsulent i den kroatiske arbejdsformidling havde sat Goran i kontakt med Stangl & Co., begyndte Goran snart efter på et seks ugers kursus i virksomheden. Efter vellykket afslutning af kurset og den indledende tyskundervisning, som Dit første Euresjob tilbød økonomisk støtte til, accepterede Goran tilbuddet om et tre et halvt års praktikophold.

For Markus og hans kolleger hos Stangl & Co. har det lettet rekrutteringen at finde nye medarbejdere fra udlandet, der kan oplæres til at påtage sig de specialiserede roller, branchen behøver. Markus har planer om at fortsætte med at rekruttere gennem Dit første Euresjob-ordningen i de kommende år og vil ansætte to praktikanter mere i år.

"Uden programmet [Dit første Euresjob] ville vi ikke have haft mulighed for at rekruttere fra Kroatien eller Spanien, hvor vi kunne finde folk med de relevante færdigheder," siger han og tilføjer, at han vil anbefale programmet til andre arbejdsgivere i Tyskland.

Goran har i mellemtiden byttet sit liv som altmuligmand ud med en karriere i et sofistikeret erhverv og er i gang med en langsigtet uddannelse, som vil give ham væsentligt bedre jobmuligheder i fremtiden.

Kroateren er også hurtig til at lade andre få del i sine erfaringer: "Jeg vil anbefale det til alle, der er arbejdsløse og er åbne — over for noget nyt, over for at lære."

Dit første Euresjob er en EU-ordning for jobmobilitet. For at få mere at vide om beskæftigelses- og uddannelsesmuligheder i hele EU eller finde medarbejdere med de færdigheder, du har brug for, kan du kontakte en af ordningens arbejdsformidlinger eller henvende dig til din lokale Euresvejleder via Euresportalen.

 

Relevante links:

Dit første Euresjob

Den kroatiske arbejdsformidling (HZZ)

Euresportalen

 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Drop'pin@EURES

Find en Euresvejleder

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over events

Kommende onlineevents

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Emner
Eksterne EURES-nyhederSucceshistorierUngdom
Relaterede sektion(er)
Leve- og arbejdsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.