Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel12 april 2021Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkluderingLästid: 4 min

Att arbeta med äldrevård i Tyskland: Saras och Aitors berättelser

Tyskland har i likhet med många EU-länder under lång tid haft brist på kvalificerad vårdpersonal för äldre. Eures Tyskland beslutade att göra något åt detta genom ett projekt som kombinerar yrkesutbildning och arbete inom äldrevården. Sara och Aitor var två av deltagarna.

Caring for older people in Germany: Sara and Aitor’s story
Sara Campillo Margalef

När Sara ansökte till Eures Tysklands internationella yrkeskvalifikationsprojekt hade hon aldrig tidigare arbetat inom äldrevården. – Jag befann mig på en plats i livet då jag behövde en radikal förändring. Jag tyckte att äldrevårdsyrket lät intressant. Tanken på att kunna hjälpa människor som inte klarar sig på egen hand tilltalade mig, säger hon.

”Speeddejtning”-intervjuer

Det första steget för Sara var att delta i speeddejtningsliknande intervjuer med nio äldreboenden i Amberg, Bayern. Under intervjuerna fanns Euresrådgivaren Carmen Kräutner där för att hjälpa till att översätta. Carmen som är en av nyckelpersonerna bakom projektet har ett nära samarbete med Eures Spanien tack vare sin tvåspråkiga bakgrund.

– Jag tycker om att bidra till rörlighet och hjälpa till att skapa lösningar som gagnar arbetssökande, arbetsgivare och, när det gäller äldreomsorgen, även samhället, säger hon.

Sara gör sig hemmastadd i Tyskland... och träffar Aitor

Efter att Sara fått ett erbjudande om jobb gick hon en introduktionskurs i tyska i Spanien och flyttade därefter till Tyskland i februari 2019 för att gå en integrationskurs. Hon fick också ekonomiskt stöd för att täcka resekostnaderna. Snart hade hon kommit till rätta i Amberg och det var här hon träffade Aitor, sin framtida partner. Aitor hade tidigare arbetat inom äldrevården i hemlandet Spanien, men hade oftast haft tillfälliga kontrakt och hans situation saknade stabilitet.

När han hörde talas om Eures Tysklands projekt genom den offentliga arbetsförmedlingen i Spanien bestämde han sig för att anmäla sig till speeddejtning-evenemanget i Bayern. Precis som Sara hade han fått ekonomiskt stöd för att täcka kostnaderna för resa och språkkurs.

Efter att Aitor flyttat till Amberg, där han nu bor i en lägenhet med Sara, började han arbeta på vårdhemmet Phönix Lebenszentren samtidigt som han gick en yrkesutbildning.

Sara går nu det andra året på ett 3-årigt program, Ausbildung, där hon kombinerar sitt arbete på vårdhemmet Seniorenheim der Diakonie med vårdstudier på deltid. – Det är ganska tufft, särskilt eftersom studierna är på ett främmande språk, men jag ser det som en berikande utmaning, säger hon.

”Vi är fortfarande mycket nöjda, motiverade och tacksamma”

Under det senaste året har äldrevården varit hårt drabbad av covid-19. Sara säger att det naturligtvis har varit en krävande period för personalen. Hennes studier blev också avbrutna till följd av restriktionerna, men har sedan dess återupptagits online.

Aitors Ausbildung blev också avbruten, men han har nyligen gått en integrationskurs online för att förbättra sin tyska och hoppas att utbildningen återupptas snart.

Trots dessa oundvikliga svårigheter är både Sara och Aitor fast beslutna att fortsätta med sin utbildning och att ta vara på de ytterligare möjligheter som erbjuds inom deras sektor i Tyskland.

– Vi är fortfarande mycket nöjda, motiverade och tacksamma över möjligheten att komma hit till Tyskland för att leva och arbeta. Det är en annan kultur, ett annat land, ett annat språk och du måste anpassa dig till allt, men vi har fortsatta planer på att arbeta och utbilda oss här, säger Sara.

Mer speeddejtning planeras till sommaren

Eures Tysklands projekt har fortlöpt under pandemin. De två senaste rekryteringstillfällena ägde rum online, men projektet har inte övergett sitt betrodda format utan anordnat virtuell speeddejtning.

En grupp på 18 godkända sökande från Italien och Spanien anlände till Bayern för att börja arbeta i februari och ytterligare 90 sökande håller just nu på att avsluta sina tyskakurser i hemlandet. De kommer att börja arbeta i september.

Carmen och hennes kollegor Euresrådgivarna Carmen Allabar och Kim Prade är i färd med att undersöka möjligheten att ta projektet utanför Bayern och håller redan på att diskutera idén med arbetsgivare i Thüringen.

Under tiden är de i full gång med att anordna speeddejtning för 90 nya lediga tjänster för projektets sjätte rekryteringsomgång som ska hållas i juni eller juli.

Om du är intresserad av att själv delta i projektet kan du kontakta teamet på ZAV [dot] Regionenteam-Suedwesteuropaatarbeitsagentur [dot] de (ZAV[dot]Regionenteam-Suedwesteuropa[at]arbeitsagentur[dot]de).

Om du är intresserad av att veta mer om andra möjligheter i Tyskland kan du kontakta zavatarbeitsagentur [dot] de (zav[at]arbeitsagentur[dot]de).

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
  • EURES bästa praxis
  • Arbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheter
  • Framgångsberättelser
  • Ungdom
Sektor
  • Human health and social work activities

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.