Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2021. április 12.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 4 perc

Idős emberek gondozása Németországban: Sara és Aitor története

Sok uniós országhoz hasonlóan Németországban is régóta hiány van a szakképzett idősgondozókból. A németországi EURES úgy döntött, hogy ezt egy olyan projekt elindításával kezeli, amely ötvözi a szakképzést az időgondozási ágazatban végzett munkával. Sara és Aitor is részt vett a projektben.

Caring for older people in Germany: Sara and Aitor’s story
Sara Campillo Margalef

Sara soha nem végzett idősgondozást azelőtt, hogy pályázott a németországi EURES nemzetközi szakképesítést adó projektjére. „Akkoriban gyökeres változásra volt szükségem” – mondja Sara. „Vonzott az idősgondozói szakma. Nemes gondolatnak tűnt számomra olyan emberek támogatása, akik egyedül képtelenek ellátni magukat.”

„Villámrandi” interjúk

Sara először villáminterjúkon vett részt a bajorországi Amberg kilenc idősgondozó létesítményénél. Az interjúkon Carmen Kräutner EURES-tanácsadó nyújtott tolmácsolási támogatást. A projekt egyik kulcsszereplőjeként Carmen kétnyelvű hátterének köszönhetően szoros kapcsolatban áll a spanyolországi EURES-szel.

„Nagy örömömre szolgál a mobilitás támogatása és az álláskeresők, a munkáltatók és – az idősgondozás tekintetében – a társadalom számára egyaránt előnyös helyzetek megteremtése” – mondja Carmen.

Sara letelepedik Németországban... és találkozik Aitorral

Miután állásajánlatot kapott, Sara kezdő német nyelvtanfolyamot végzett Spanyolországban, majd 2019 februárjában egy integrációs tanfolyamon való részvétel céljából Németországba költözött. Utazási költségeinek fedezésére pénzügyi támogatást is kapott. Sara hamar beilleszkedett Ambergben, és itt találkozott Aitorral, jövőbeli partnerével. Aitor korábban hazájában, Spanyolországban már dolgozott az idősgondozásban, de mivel többnyire határozott idejű szerződéssel foglalkoztatták, helyzete nélkülözte a stabilitást.

Amikor a spanyol állami foglalkoztatási szolgálaton keresztül hallott az EURES németországi projektjéről, Aitor úgy döntött, hogy részt vesz egy bajorországi villáminterjús rendezvényen. Sarához hasonlóan ő is kapott pénzügyi támogatást az utazás és a nyelvtanfolyamok költségeinek fedezésére.

Miután Ambergbe költözött, ahol most Sarával él együtt, Aitor a Phönix Lebenszentren gondozólétesítményben kezdett dolgozni, miközben szakképzésben vett részt.

Sara a hároméves Ausbildung második évét végzi, amelynek keretében a Seniorenheim der Diakonie idősotthonban ellátott munkáját részidős ápolói tanulmányokkal ötvözi. „Elég nehéz, különösen ha nem az anyanyelvén tanul az ember, de úgy gondolom, hogy megéri a kihívás” – mondja.

„Még mindig nagyon boldogok, motiváltak és hálásak vagyunk”

Az elmúlt évben a Covid19-válság súlyosan érintette az idősgondozási ágazatot. Sara természetesen úgy véli, hogy ez egy megterhelő időszak volt a személyzet számára. A korlátozások miatt az ő tanulmányai is megszakadtak, bár az órák azóta az interneten újrakezdődtek.

Aitor számára is megszakadt az Ausbildung, de a közelmúltban egy online integrációs tanfolyamon vett részt, amelynek célja a német nyelvtudás tökéletesítése volt, és reméli, hogy hamarosan folytathatja a képzését.

Ezen elkerülhetetlen nehézségek ellenére Sara és Aitor elkötelezetten folytatja tanulmányait, és kihasználja a németországi ágazatukban kínált további lehetőségeket.

„Még mindig nagyon boldogok, motiváltak és hálásak vagyunk, hogy Németországban dolgozhatunk” – mondja Sara. „Ez egy másik kultúra, egy másik ország, egy másik nyelv, és mindenhez alkalmazkodni kell, de nem adjuk fel terveinket és folytatjuk itteni munkánkat és tanulmányainkat.”

A nyáron még több villáminterjúra kerül sor

A németországi EURES projektje a világjárvány alatt is folytatódott. A két legutóbbi felvételi fordulóra online került sor, de virtuális villáminterjúk szervezése révén a projekt megtartotta a bevált formátumot.

Olaszországból és Spanyolországból 18 sikeres pályázó érkezett Bajorországba, hogy februárban megkezdhessék munkájukat, és további 90 pályázó végez német nyelvtanfolyamot hazájában. Munkájukat szeptemberben fogják megkezdeni.

Carmen és EURES-tanácsadó társai, Carmen Allabar és Kim Prade jelenleg Bajorországon túlra kívánják kiterjeszteni a projektet, és már tárgyalnak egy türingiai munkáltatóval.

Eközben a projekt júniusban vagy júliusban sorra kerülő hatodik felvételi fordulójában további 90 álláshely betöltésére szerveznek villáminterjúkat.

Ha szeretne részt venni a projektben, vegye fel a kapcsolatot a projektcsapattal a ZAV [dot] Regionenteam-Suedwesteuropaatarbeitsagentur [dot] de (ZAV[dot]Regionenteam-Suedwesteuropa[at]arbeitsagentur[dot]de) címen.

Ha szeretne más németországi lehetőségekről tájékozódni, ezt megteheti a zavatarbeitsagentur [dot] de (zav[at]arbeitsagentur[dot]de) címen.

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
  • Az EURES legjobb gyakorlata
  • Munkaerőpiaci hírek/mobilitási hírek
  • Sikertörténetek
  • Ifjúság
Ágazat
  • Human health and social work activities

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.