Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel12 april 2021Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 3 min

Zorgen voor ouderen in Duitsland: Sara en Aitor

Net als tal van andere EU-landen kampt Duitsland sinds geruime tijd met een tekort aan gekwalificeerd personeel in de ouderenzorg. EURES Duitsland besloot dit tekort aan te pakken via een project waarbij beroepsopleiding en werk in de geriatrische zorg worden gecombineerd. Sara en Aitor waren twee van de deelnemers.

Caring for older people in Germany: Sara and Aitor’s story
Sara Campillo Margalef

Toen Sara een aanvraag indiende voor het internationale kwalificatieproject van EURES Duitsland, had zij nog nooit in de geriatrische zorg gewerkt. “Ik was toe aan verandering,” vertelt ze. “Ik was geïnteresseerd in werk in de ouderenzorg. Het leek me zinvol om mensen te helpen die niet meer alles zelf kunnen.”

“Speeddates”

Om te beginnen nam Sara deel aan “speed dating”-achtige gesprekken met negen geriatrische zorginstellingen in Amberg, Beieren. Tijdens de gesprekken hielp EURES-adviseur Carmen Kräutner als tolk. Carmen is een van de belangrijkste mensen achter het project en heeft dankzij haar tweetalige achtergrond een nauwe band met EURES Spanje.

“Het geeft een goed gevoel om bij te dragen tot mobiliteit en te helpen een win-winsituatie te creëren voor werkzoekenden, werkgevers en – als we het over ouderenzorg hebben – de samenleving”, zegt Carmen.

Sara vindt haar plek in Duitsland ... en ontmoet Aitor

Nadat Sara een baan had gevonden, volgde Sara in Spanje een cursus Duits voor beginners alvorens in februari 2019 naar Duitsland te verhuizen voor een integratiecursus. Ze ontving ook financiële steun voor haar reiskosten. Sara voelde zich al snel thuis in Amberg, waar ze haar partner Aitor ontmoette. In zijn thuisland Spanje had Aitor al eerder in de ouderenzorg gewerkt, maar meestal als uitzendkracht met weinig zekerheid.

Toen hij via het Spaanse arbeidsbureau hoorde over het project van EURES Duitsland, besloot Aitor deel te nemen aan een speeddate in Beieren. Net als Sara kreeg hij financiële steun voor reiskosten en een taalcursus.

Na zijn verhuizing naar Amberg, waar hij nu een appartement deelt met Sara, begon Aitor tijdens zijn beroepsopleiding te werken in de zorginstelling Phönix Lebenszentren.

Sara zit nu in het tweede jaar van haar driejarige Ausbildung en combineert de deeltijdse studie verpleegkunde met werk in het zorgcentrum Seniorenheim der Diakonie. „Het is best moeilijk, vooral wanneer je in een andere dan je moedertaal studeert, maar het is de uitdaging waard,” zegt ze.

„Wij zijn nog steeds heel gelukkig, gemotiveerd en dankbaar”

Het afgelopen jaar is de geriatrische zorg zwaar getroffen door COVID-19. Sara zegt dat dit natuurlijk een stressvolle periode is geweest voor het personeel. Bovendien werd haar studie vanwege de beperkingen onderbroken, maar de lessen zijn inmiddels online hervat.

Ook Aitors opleiding werd onderbroken, maar hij heeft onlangs deelgenomen aan een online-integratiecursus om zijn Duits te verbeteren en hoopt zijn opleiding binnenkort te kunnen hervatten.

Ondanks deze onvoorziene moeilijkheden zijn Sara en Aitor vastbesloten hun opleiding voort te zetten en de kansen te benutten die de sector in Duitsland biedt.

„Wij zijn nog steeds heel gelukkig, gemotiveerd en dankbaar dat we hier in Duitsland kunnen wonen en werken,” zegt Sara. “Het is een andere cultuur, een ander land, een andere taal en alles is even wennen, maar we houden vast aan ons plan om hier een opleiding te volgen en te werken.”

Nog meer speeddates in de zomer

Het project van EURES Duitsland werd tijdens de pandemie voortgezet. De twee meest recente wervingsrondes vonden online plaats, maar de formule van het project blijft hetzelfde met virtuele speeddates.

Een groep van 18 geslaagde kandidaten uit Italië en Spanje is in Beieren aangekomen en in februari aan het werk gegaan en nog eens 90 kandidaten volgen momenteel in hun thuisland een cursus Duits. Zij gaan in september aan de slag.

Carmen en haar collega-adviseurs Carmen Allabar en Kim Prade van EURES willen het project nu uitbreiden tot buiten Beieren en zijn al in gesprek met een werkgever in Thüringen.

Ondertussen organiseren zij ook speeddates voor nog eens 90 vacatures in het kader van de zesde wervingsronde van het project, die in juni of juli zal plaatsvinden.

Heb je belangstelling om deel te nemen aan dit project? Neem dan contact op met het team via ZAV [dot] Regionenteam-Suedwesteuropaatarbeitsagentur [dot] de (ZAV[dot]Regionenteam-Suedwesteuropa[at]arbeitsagentur[dot]de).

Wil je meer weten over andere beroepskansen in Duitsland? Neem dan contact op met zavatarbeitsagentur [dot] de (zav[at]arbeitsagentur[dot]de).

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
  • EURES beste praktijken
  • Arbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuws
  • Succesverhalen
  • Jeugd
Sector
  • Human health and social work activities

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.