Vaihe 3: Työpaikan hakeminen ulkomailta
Kun päätös ulkomaille lähdöstä on tehty, on alettava etsiä sopivia työpaikkoja.
Miten ja missä työtä voi hakea?
- Tee verkkohaku: EURESin ”Hae työpaikkaa” -hakukoneessa voi hakea työtilaisuuksia avainsanoilla ja asettaa hakuehtoja Voit verrata omaa profiiliasi tuloksiin nähdäksesi, miten hyvin vastaat työnantajan toiveita.
- Tähtää tiettyyn työpaikkaan: Kun olet löytänyt mieluisan työn, voit hakea sitä suoraan EURES-portaalissa. Myös muilla verkkosivustoilla sekä työpaikkaportaaleissa ja sanomalehdissä on työpaikkojen verkkohakujärjestelmiä ja tietoa siitä, miten haetaan ja keneen otetaan yhteyttä.
- Laadi ansioluettelosi EURES-portaalissa: EURES -verkkosivustolle rekisteröitymisen jälkeen voit laatia ansioluettelosi verkossa tai ladata nykyisen ansioluettelosi EURES-alustalle. Mahdolliset työnantajat ja EURES-henkilöstö, joka auttaa työnantajia löytämään ehdokkaita työpaikkoihin, pääsevät sitten tarkastelemaan ansioluetteloasi.
- Ole aloitteellinen: Haluat ehkä työskennellä jossakin tietyssä yhtiössä. Vapaamuotoiset hakemukset voivat joskus avata ovia, joiden olemassaolosta et ole tiennyt (työnantajat eivät julkaise kaikkia avoimia työpaikkoja). Tavallisesti suositellaan yrityksen mukaan muokatun ansioluettelon ja saatekirjeen lähettämistä.
Miten ansioluettelo laaditaan?
- Käytä Europass-mallia: Europass-ansioluettelomallia kannattaa käyttää, koska sen avulla tutkintoja ja kokemusta on helppo vertailla eri maissa Malli on saatavilla kaikissa Euroopan talousalueen (ETA) maissa, ja se soveltuu sekä ammatillisesta koulutuksesta että korkeakouluista valmistuneille.
- Muokkaa ansioluetteloasi: On olennaisen tärkeää muokata ansioluetteloa haettavan tehtävän mukaan. Kun tuot esiin työnantajan tarpeita vastaavia erityistaitoja ja -kokemusta, osoitat selkeästi, miksi olet oikea henkilö työhön.
- Pidä asiat yksinkertaisina: Rekrytoijilla ei ole paljon aikaa ansioluettelon tarkasteluun. Enintään kahden sivun mittaisesta ansioluettelosta, jossa on lyhyitä lauseita ja ainoastaan asiaankuuluvaa tietoa, he saavat selkeän ja tiiviin kuvan siitä, mitä voit tarjota.
- Tarkista, mitä olet kirjoittanut: Lue aina toisen kerran, mitä olet ansioluetteloon kirjoittanut, jotta siinä ei varmasti ole virheitä. Jos kirjoitat vieraalla kielellä, käytä sanakirjaa tai pyydä jotakuta auttamaan.
- Suositukset: Monissa maissa on tavanomaista antaa ansioluettelossa suosituksia (eli sellaisen henkilön nimi ja yhteystiedot, joka pystyy vahvistamaan ansioluettelosi tiedot). Jos annat suosittelijan yhteystiedot, muista kysyä ensin lupa.
Miten hakemuskirje laaditaan?
- Esittele itsesi: Hakemuksessa on tavallisesti ansioluettelo ja saatekirje (ellei käytetä nimenomaista hakulomaketta). Saatekirjeessä voit esitellä itsesi ja osoittaa olevasi kiinnostunut tehtävästä.
- Tiivistä: Ansioluettelon tapaan hakemuskirjeen on oltava enintään yhden sivun pituinen ja siinä on keskityttävä olennaisiin tietoihin.
- Suunnittele sisältö: Tekstissä pitäisi olla noin neljä kappaletta, joista kussakin käsitellään eri aihetta. Siinä voi käyttää esimerkiksi seuraavaa mallia:
- Kerro olevasi kiinnostunut työpaikasta ja selitä, mistä löysit sen.
- Selitä, miksi olet kiinnostunut ja miten täytät vaatimukset.
- Ota esiin muutamia ammatillisia tai henkilökohtaisia valmiuksia, jotka nostavat hakemuksesi arvoa.
- Kerro, että tulet mielelläsi haastatteluun ja voit antaa lisätietoja tai tarvittaessa tukevia asiakirjoja.
Mitä kieltä pitäisi käyttää?
- Kirjoita työnantajan maan kielellä tai työpaikkailmoituksen kielellä: Tämä on aina paras vaihtoehto, ellei työpaikkailmoituksessa toisin mainita. Englanti hyväksytään usein viestinnän kieleksi kansainvälisissä tehtävissä.
- Kerro osaamisestasi: Jos kirjoitat vieraalla kielellä, muista selittää saavutuksesi siten, että lukija ymmärtää (anna mahdollisuuksien mukaan vertailukelpoisia esimerkkejä työnantajan maasta).
Osa #4: Haastatteluprosessi
Jos työhakemuksesi herättää kiinnostusta, saat todennäköisesti kutsun haastatteluun. Haastatteluun valmistautumisessa on otettava monia asioita huomioon, ja siksi ne on jaettu pääkohtiin.
Miten haastatteluun valmistaudutaan?
- Tutustu saatavilla oleviin tietoihin: Tietämyksen osoittaminen yrityksestä ja kyky vastata siitä esitettäviin kysymyksiin tai omien kysymysten esittäminen siitä osoittaa hienosti kiinnostuksesi. Muista myös perehtyä työtehtävään perusteellisesti ja varmista, että osaamisesi ja kokemuksesi vastaavat tehtävässä vaadittuja taitoja.
- Osoita kielitaitosi: Haastattelija haluaa todennäköisesti arvioida, miten hyvin pystyt viestimään hänen maansa kielellä. Käytä sanavarastoasi mahdollisimman laajasti, ja jos se on hankalaa, osoita, että haluat parantaa kielitaitoasi (eli mennä kielikurssille).
- Valmistaudu antamaan esimerkkejä: Missä tahansa haastattelussa on todennäköisesti kerrottava tilanteista, joissa olet käyttänyt erityisosaamista, esimerkiksi kykyä vastata haasteisiin tai tehdä aloitteita. Tällaisten esimerkkien miettiminen etukäteen voi helpottaa niiden kertomista haastattelussa.
- Säilytä itsevarmuutesi: Perusteellisestakin valmistautumisesta huolimatta haastattelussa kysytän todennäköisesti ainakin yksi hankala tai odottamaton kysymys. Pyri pysymään tyynenä, mieti rauhassa ja, mikä tärkeintä, ole rehellinen. Jos et tiedä jotakin, sano se, ja selitä sitten, miten koettaisit löytää vastauksen tai ratkaisun.
- Osoita olevasi joukkuepelaaja: Työskentely ryhmässä on keskeistä missä tahansa liiketoiminnassa, ja työnantajat arvostavat erittäin paljon sitä koskevia taitoja. Muista siis tuoda esiin osuutesi aiemmissa ryhmätöihin liittyvissä saavutuksissa.
- Mieti palkkaa: Kannattaa ottaa selville likimääräiset keskipalkat vastaavassa tehtävässä maassa, johon aiot muuttaa, jotta tiedät, mitä on odotettavissa. Sama pätee sopimusjärjestelyihin ja työlainsäädäntöön. EURES-portaalin elin- ja työolot -osiosta voi olla tässä hyötyä. Myös EURESin työntekijät voivat auttaa.
Mitä asiakirjoja haastatteluun on otettava mukaan?
- Ansioluettelo: Varaa mahdollisuuksien mukaan kappaleita työnantajasi kielellä sekä englanniksi.
- Todistukset: Tähän kuuluvat todistukset tutkinnoista ja kielikursseista sekä kaikki muut asiaankuuluvat todistukset.
- Käännetyt todistukset: Joissakin työpaikoissa, esimerkiksi julkisella sektorilla, voidaan vaatia oikeaksi todistettu käännös tutkintotodistuksestasi. Sen saa tavallisesti omasta oppilaitoksesta tai käännösalan toimijalta.
- Henkilöasiakirjat: Ota mukaan passisi tai henkilökorttisi ja mahdollisuuksien mukaan virkatodistuksesi.
- Sairausvakuutus: Eurooppalainen sairaanhoitokortti (tai muu sairausvakuutuskortti, jos et ole EU:n kansalainen) voi olla hyödyllistä pitää mukana, jotta odottamattomat sairauskulut voitaisiin korvata.
- Passikuvat: Muutama passikuva on myös hyvä olla mukana, koska ne auttavat tunnistamisessa.
- Suositukset: Edellisen työnantajan tai oppilaitoksen antamia suosituksia ei aina vaadita, mutta ne voivat auttaa erottumaan joukosta.
Vaiheista 3 ja 4 on lisätietoa EURES-portaalissa. Jos haluat aloittaa alusta, osa 1 (myös vaiheet 1 ja 2) on täällä. Seuraa sarjan viimeisen osan ilmestymistä, joka julkaistaan lähiviikkoina. Siinä käsitellään ulkomaille muuttamista ja asettumista uuteen maahan.
Asiaan liittyviä linkkejä:
EURES -verkkosivustolle rekisteröitymisen
Lisätietoja:
Eläminen ja työskentely EURES-maissa
EURESin työpaikkatietokanta
EURES-palvelut työnantajille
EURESin tapahtumakalenteri
Tulevat online-tapahtumat
EURES Facebookissa
EURES Twitterissä
EURES LinkedInissä
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 12. heinäkuuta 2019
- Laatijat
- Euroopan työviranomainen | Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto
- Aiheet
- Vinkkejä
- Työpäivät/tapahtumat
- Nuoriso
- Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
- Apu ja tuki
- Asuminen ja työskentely
- Sektori
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles