Pasul 3: Depunerea candidaturii pentru un loc de muncă în străinătate
După ce ați luat decizia de a lucra în străinătate, este timpul să găsiți oportunități pentru care să vă depuneți candidatura!
Cum și unde îmi depun candidatura?
- Începeți o căutare: Motorul de căutare „Căutare loc de muncă” al EURES vă permite să căutați oportunități după cuvinte-cheie și criterii stabilite. Puteți să vă comparați profilul cu rezultatele pentru a vedea cât de compatibil sunteți cu ceea ce caută angajatorul.
- Alegeți-vă locurile de muncă: După ce ați găsit un loc de muncă pe care îl doriți, vă puteți depune candidatura direct prin portalul EURES. Alte site-uri, portaluri de locuri de muncă și ziare au, de asemenea, sisteme online de depunere a candidaturilor pentru locuri de muncă cu informații privind modalitatea de depunere a candidaturii și persoana de contact.
- Creați-vă CV-ul pe EURES: După ce v-ați înregistrat pe site-ul EURES, vă puteți crea CV-ul online sau puteți încărca un CV existent pe platforma EURES. CV-ul dumneavoastră va putea fi astfel accesat de angajatorii potențiali și de personalul EURES care ajută angajatorii să găsească candidați pentru locurile de muncă.
- Fiți spontan: Poate că doriți să lucrați pentru o anumită companie. Uneori, candidaturile spontane pot deschide uși despre care nici nu știați că există (nu toate locurile de muncă vacante sunt publicate de către angajatori). În general, se recomandă să trimiteți un CV și o scrisoare de intenție specifice.
Cum îmi scriu CV-ul?
- Utilizați Europass: Este o idee bună să utilizați formatul de CV Europass, deoarece acesta permite compararea cu ușurință a calificărilor și a experienței dumneavoastră în diferite țări. Formatul este disponibil în toate țările din Spațiul Economic European (SEE) și este adecvat pentru absolvenții de învățământ profesional și universitar deopotrivă.
- Adaptați-vă CV-ul: Adaptarea CV-ului dumneavoastră la locul de muncă pentru care candidați este esențială. Subliniați experiența și competențele specifice care răspund nevoilor angajatorului și îi veți oferi acestuia o imagine clară a motivului pentru care sunteți persoana potrivită pentru locul de muncă respectiv.
- Păstrați simplitatea: Persoanele care se ocupă de recrutare nu vor avea mult timp la dispoziție pentru a analiza CV-ul dumneavoastră. Dacă CV-ul se limitează la două pagini, dacă folosiți fraze scurte și includeți doar informații relevante, veți reuși să prezentați în mod clar și concis ce anume aveți de oferit.
- Verificați-vă munca: Recitiți întotdeauna ceea ce ați inclus în CV-ul dumneavoastră, pentru a fi siguri că nu s-a strecurat nicio greșeală. În cazul în care scrieți într-o altă limbă, utilizați un dicționar sau cereți ajutor.
- Referințe: În numeroase țări se obișnuiește ca CV-ul să conțină referințe (și anume, numele și datele de contact ale unei persoane care poate să confirme informațiile pe care le-ați inclus în CV). În cazul în care includeți referințe, asigurați-vă că ați solicitat mai întâi permisiunea.
Cum îmi scriu scrisoarea de candidatură?
- Prezentați-vă: O candidatură este formată, în mod normal, dintr-un CV și o scrisoare de intenție (cu excepția cazului în care se pune la dispoziție un formular de candidatură specific). Scrisoarea de intenție reprezintă posibilitatea de a vă prezenta și de a vă demonstra interesul pentru locul de muncă respectiv.
- Exprimați-vă pe scurt: La fel ca în cazul CV-ului, scrisoarea de intenție trebuie să aibă cel mult o pagină și să se axeze pe informațiile esențiale.
- Planificați-vă conținutul: Textul dumneavoastră ar trebui să aibă aproximativ patru paragrafe, fiecare axându-se pe un subiect-cheie diferit. O abordare adecvată poate fi următoarea:
- Exprimați-vă interesul pentru locul de muncă respectiv și explicați de unde ați aflat de existența acestuia.
- Explicați de ce sunteți interesat și modul în care corespundeți criteriilor.
- Subliniați câteva competențe profesionale și personale care adaugă valoare candidaturii dumneavoastră.
- Explicați că sunteți disponibil pentru interviu și că puteți furniza informații suplimentare sau documente justificative la cerere.
Ce limbă ar trebui să utilizez?
- Scrieți în limba națională a angajatorilor sau în limba din anunțul privind locul de muncă respectiv: Cu excepția cazului în care se specifică altfel în anunțul privind locul de muncă respectiv, aceasta este întotdeauna cea mai bună opțiune. Limba engleză va fi adesea limba de comunicare acceptată pentru locurile de muncă transfrontaliere.
- Explicați-vă calificările: Dacă scrieți în altă limbă, asigurați-vă că explicați realizările dumneavoastră într-un mod pe care cititorul îl va înțelege (cu exemple comparabile din țara angajatorului, dacă este posibil).
Partea 4: Procesul de intervievare
În cazul în care candidatura dumneavoastră este acceptată, veți fi probabil invitat la un interviu. Există o mulțime de lucruri la care trebuie să vă gândiți atunci când vă pregătiți pentru un interviu, așa că le-am împărțit pe puncte-cheie.
Cum mă pregătesc pentru un interviu?
- Faceți cercetări: O modalitate excelentă de a vă demonstra interesul este să arătați că aveți cunoștințe despre companie și să puteți răspunde la întrebări sau pune întrebări despre companie. De asemenea, asigurați-vă că v-ați informat temeinic cu privire la postul pentru care candidați și că experiența și competențele dumneavoastră corespund cerințelor locului de muncă respectiv.
- Faceți-vă cunoscute competențele lingvistice: Intervievatorul va dori probabil să evalueze cât de bine puteți comunica în limba țării sale. Utilizați-vă vocabularul cât de bine puteți și, dacă aveți dificultăți, arătați că sunteți dispus să vă îmbunătățiți cunoștințele(și anume, să urmați un curs de limbi străine).
- Pregătiți câteva exemple: Indiferent de întrebările puse de intervievator, probabil va trebui să faceți trimitere la situații în care ați demonstrat anumite competențe, cum ar fi capacitatea de a face față provocărilor sau de a lua inițiativa. Pregătirea acestor exemple în prealabil vă poate ajuta să le menționați cu ușurință în cadrul unui interviu.
- Rămâneți încrezător: Indiferent cât de mult vă pregătiți pentru interviu, probabil vi se va pune cel puțin o întrebare dificilă sau neașteptată. Încercați să vă păstrați calmul, gândiți-vă un moment și, cel mai important, fiți sincer. Dacă nu știți răspunsul, spuneți acest lucru, explicând în același timp cum veți încerca să găsiți răspunsul sau soluția.
- Arătați că puteți lucra în echipă: Munca în echipă reprezintă elementul central al oricărei activități comerciale și este o aptitudine extrem de apreciată de către angajatori, așadar asigurați-vă că subliniați contribuția dumneavoastră la realizări anterioare în echipă.
- Luați în considerare salariul: Este o idee bună să aflați care este salariul mediu pentru o ocupație similară în țara în care intenționați să vă mutați, astfel încât să știți la ce să vă așteptați. Același lucru este valabil și pentru dispozițiile contractuale și legislația muncii. Secțiunea Condiții de viață și de muncă de pe portalul EURES vă poate fi de ajutor în acest sens, împreună cu angajații EURES.
Ce documente ar trebui să iau cu mine la interviu?
- CV: Dacă este posibil, luați exemplare în limba angajatorului dumneavoastră și exemplare în limba engleză.
- Certificate: Aici intră diplomele, certificatele pentru cursuri de limbi străine și orice alte calificări relevante.
- Diploma tradusă: Pentru unele locuri de muncă, precum cele din sectorul public, poate fi necesar să aveți o traducere autorizată a calificării dumneavoastră. De obicei, aceasta poate fi pusă la dispoziție de către instituția de învățământ sau industria relevantă.
- Documente de identitate: Luați cu dumneavoastră pașaportul sau cartea de identitate și, dacă este posibil, certificatul de naștere.
- Asigurare de sănătate: Poate fi util să aveți cu dumneavoastră cardul european de asigurări sociale de sănătate (sau alt document de asigurare de sănătate, dacă nu sunteți cetățean al UE), astfel încât să puteți acoperi orice costuri medicale neașteptate.
- Fotografii tip pașaport: Este o idee minunată să aveți una sau două fotografii tip pașaport, deoarece acestea ajută la identificare.
- Recomandări: Deși nu sunt necesare întotdeauna, recomandările din partea angajatorilor anteriori sau a instituției dumneavoastră de învățământ vă pot ajuta să ieșiți în evidență.
Puteți afla mai multe informații despre pașii trei și patru pe portalul EURES și, dacă doriți să începeți cu începutul, aici puteți găsi partea întâi (inclusiv pașii unu și doi). Urmăriți partea finală a acestei serii, care va fi publicată în săptămânile următoare. Subiectele discutate sunt mutarea în străinătate și stabilirea într-o țară nouă.
Linkuri conexe:
v-ați înregistrat pe site-ul EURES
Mai multe informații:
Zilele europene ale locurilor de muncă
Căutare personal EURES
Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES
Baza de date cu locuri de muncă a EURES
Servicii EURES pentru angajatori
Calendarul evenimentelor EURES
Următoarele evenimente online
EURES pe Facebook
EURES pe Twitter
EURES pe LinkedIn
Detalii
- Data publicării
- 12 iulie 2019
- Autori
- Autoritatea Europeană a Muncii | Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
- Teme
- Sugestii și sfaturi
- Zile ale locurilor de muncă/Evenimente
- Tineret
- Secțiuni aferente
- Ajutor şi asistenţă
- Condiții de viață și de muncă
- Sectorul
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles