Skip to main content
EURES (EURopean Employment Services)
News article7 november 2017European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion3 min read

5 tips til nye lærlinger/praktikanter

Du har fått brev (eller e-post) med tilbud om en plass som lærling eller praktikant. Du vet når du skal begynne, og hvor. Du har sjekket alt du kan på nettet om din nye arbeidsplass, så du har noenlunde peiling. Og så da? På tide å finne ut hvordan læretiden eller praksistiden skal bli så bra som mulig!

5 tips for a new apprentice or trainee

Gjør et godt førsteinntrykk

Dette rådet er nesten en klisjé, men det er ikke mindre viktig for det. Førsteinntrykket er avgjort på et øyeblikk og tar tid å forandre, så sørg for at du er forberedt og gir et best mulig førsteinntrykk.

Tenk på hva du har på deg – passer det på denne arbeidsplassen? Individualisme er bra for deg som privatperson, men det er ikke sikkert det er dette kollegene dine og ledelsen er ute etter. Tenk gjennom morgenrutinene dine – har du tid nok til å gjøre alt du må? Ingenting viser mer hvor lite du bryr deg, enn å komme seint på jobb. Dette er noe av det du bør tenke på om du ønsker å sikre deg en god start.

Lær av andre

Du kan ha fått en mentor eller leder til å veilede deg gjennom lære- eller praksistiden. Eller du kan være med i et team der flere deler på disse rollene. Uansett har du en gullgruve i kollegene dine når det gjelder ikke bare måten man gjør ting på, men også hvordan man oppfører seg på denne arbeidsplassen. Gjør som dem, da kan det ikke gå galt.

Organiser tiden din effektivt

Noen ganger vil læretiden eller praksistiden din forutsette både studier og arbeid. I så tilfelle må du finne en fornuftig balanse. Ikke fokuser for mye på arbeid i forhold til studier eller omvendt – begge deler er like viktige og er viktige for framtiden din. Det kan være en god idé å ha en dagbok eller lommekalender for hånden (enten på mobilen eller på papir) som du kan bruke for å planlegge tiden og holde rede på tiden. På arbeidsplassen burde de være i stand til å hjelpe deg med dette, så hold dem orientert.

Vis entusiasme

Uansett hva slags bedrift du er kommet i, er det viktig å ha en positiv holdning og vise vilje til å involveres i det som måtte skje – enten det står i jobbeskrivelsen eller ikke. Ikke bare vil du gjøre inntrykk på dine kolleger – det kan også føre til at du får være med på mer spennende prosjekter i framtiden. Så smil, selv om du er nervøs, og vær ikke redd for å dele dine tanker og ideer når det passer seg slik. Å være en del av et team er å samarbeide, og din mening er like viktig som noen andres!

Finn den rytmen som fungerer for deg

Alle jobber i forskjellig tempo, og så lenge jobben blir gjort, kvaliteten opprettholdt og fristene overholdt, så går det bra – vi har alle vår egen måte å gjøre ting på. Det er viktig å få klarhet i hva som funker for deg. Ikke føl deg presset til å sette opp farten eller påta deg for mye. Mentoren din, lederen din eller kollegene dine bør kunne hjelpe deg med å finne ut hvordan dine behov kan forenes med bedriftens. Og om du noen gang føler at det blir for mye, så fortell det – det er faktisk derfor de er der!

Det var altså våre viktigste tips for at du skal finne deg til rette når du skal ut på en ny lære- eller praksisplass. Vi har sett på apper som kan hjelpe deg til å bli så effektiv som mulig på jobb. I disse artiklene vil du få mange tips om hvordan du skal forberede deg best mulig til ditt nye eventyr. Lykke til!

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Drop’pin@EURES

Finn en Eures-rådgiver

Leve- og arbeidsvilkår i Eures-landene

Eures' jobbdatabase

Eures' tjenester for arbeidsgivere

Eures' aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Eures på Google+

Nærmere opplysninger

Temaer
  • Business /Entreprenørskap
  • Ungdom
Relaterte seksjon(er)
  • Råd og tips
  • Læring

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.