Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel7 november 2017Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkluderingLästid: 3 min

Fem tips till nya lärlingar och praktikanter

Du har fått antagningsbrevet (eller mejlet). Du vet när du börjar och var. Du har läst på om din nya arbetsplats på nätet för att vara väl förberedd. Så vad gör du nu? Här berättar vi hur du gör din lärlingsutbildning eller praktik till en verklig framgång!

5 tips for a new apprentice or trainee

Gör ett bra första intryck

Det här är det mest grundläggande tipset av alla, men det gör det inte mindre viktigt. Första intrycket sker på ett ögonblick men tar lång tid att förändra, så se till att du är förberedd och ger ett bra första intryck.

Tänk på vad du har på dig. Är kläderna lämpliga för din arbetsplats? Din egen personliga stil är viktig i ditt privatliv, men det är inte säkert att det är vad kollegerna och ledningen förväntar sig av dig på arbetsplatsen. Fundera över din morgonrutin. Ger den dig tillräckligt med tid för att hinna med allt du ska? Inget ger ett så slarvigt intryck som att komma för sent till jobbet. Kom ihåg de här sakerna för att få en bra start på din lärlingsutbildning eller praktik.

Lär av andra

Du kanske har fått en mentor eller chef som ska hjälpa dig under lärlingsutbildningen eller praktiken. Kanske är du med i ett arbetslag där de andra turas om att vägleda dig. Oavsett vilket är dina kolleger en riktig guldgruva, inte bara för hur du ska utföra arbetet utan också för hur du ska bete dig på arbetsplatsen. Gör som de så gör du rätt.

Organisera din tid effektivt

Kanske består din lärlingsutbildning eller praktik av både studier och arbete. Om så är fallet är det viktigt att du finner en bra balans mellan dessa. Fokusera inte för mycket på det ena på bekostnad av det andra – båda är lika viktiga och har betydelse för framtiden. En bra idé kan vara att ha en dagbok (antingen på mobilen eller i fysisk form) där du planerar och håller koll på din tid. De på arbetsplatsen bör kunna hjälpa dig, så se till att prata med dem om detta.

Visa din entusiasm

Oavsett vilket företag du arbetar på är det viktigt att visa en positiv attityd och vilja att hjälpa till med allt du får chansen till – även om det inte står med i din arbetsbeskrivning. Det kommer inte bara att imponera på kollegerna, utan kan också göra att du får vara med i mer spännande projekt i framtiden. Så försök se glad ut, även om du är nervös, och var inte rädd för att dela med dig av dina tankar och idéer när det är lämpligt. Att vara med i ett arbetslag handlar om samarbete, och din åsikt är lika viktig som de andras!

Arbeta i en takt som passar dig

Alla arbetar olika snabbt, och så länge arbetet håller hög standard och blir klart i tid är det okej. Vi har alla vårt eget unika sätt att utföra olika uppgifter. Det är viktigt att du tar reda på vad som fungerar för dig och inte känner dig stressad eller pressad att ta på dig för mycket. Din mentor, chef eller dina kolleger bör kunna hjälpa dig att hitta din egen arbetsstil och se till att den kan kombineras med företagets behov. Om du känner att du har för mycket att göra ska du prata med dem – det är ju faktiskt det de är till för!

Detta är våra bästa tips för en framgångsrik lärlingsutbildning eller praktik. Vi har tittat på olika appar som hjälper dig att maximera effektiviteten på arbetet. Förbered dig inför ditt nästa äventyr med hjälp av dessa artiklar. Lycka till!

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Eures på Google+

Teman
  • Företag /Entreprenörskap
  • Ungdom
Relaterade avsnitt
  • Råd och tips
  • Lärande

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.