Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre7 noiembrie 2017Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune4 min de lectură

5 sfaturi pentru un proaspăt ucenic sau stagiar

Ai primit scrisoarea (sau e-mail-ul) de acceptare. Știi când vei începe și unde. Ai făcut cercetări online despre noul tău loc de muncă pentru a te familiariza cu el. Ce mai este de făcut? Este timpul să afli cum să faci din ucenicia sau stagiatura ta un succes răsunător!

5 tips for a new apprentice or trainee

Fă o primă impresie bună

Este cel mai elementar sfat din manual, însă asta nu îl face mai puțin important. Prima impresie se creează instantaneu și necesită mult timp pentru a se schimba, de aceea asigură-te că ești pregătit pentru a face o bună primă impresie.

Gândește-te cu ce ești îmbrăcat - porți ceva potrivit pentru locul tău de muncă? Individualismul este grozav în viața personală, însă ar putea să nu fie ceea ce caută colegii și superiorii tăi. Gândește-te la rutina ta de dimineață - ai suficient timp să faci tot ceea ce ai nevoie? Nimic nu dă dovadă de neglijență mai mult decât întârzierea la serviciu. Ține minte aceste lucruri și te vor ajuta să pornești cu dreptul în ucenicia sau stagiatura ta.

Învață de la alții

Este posibil să ți se aloce un mentor sau manager care să te îndrume pe durata uceniciei sau stagiaturii tale. Este posibil să faci parte dintr-o echipă care împarte acest rol între membrii săi. Oricare ar fi situația, colegii tăi sunt o mină de aur când vine vorba de a învăța nu numai despre cum să abordezi munca, ci și cum să procedezi la locul de muncă. Urmează-le exemplul și va fi imposibil să dai greș.

Organizează-ți timpul eficient

Este posibil ca ucenicia sau stagiatura ta să presupună atât studiu, cât și muncă. Dacă este așa, atunci va trebui să asiguri un echilibru sănătos între cele două. Nu te concentra prea mult pe una dintre ele în detrimentul celeilalte - amândouă sunt la fel de importante și au un rol de jucat în viitorul tău. Ar putea fi o idee bună să ai la îndemână un jurnal sau o agendă (pe telefonul mobil sau în formă fizică) pe care să îl/o folosești pentru a-ți planifica și gestiona timpul. Cei de la locul de muncă ar trebui să te poată ajuta în această privință, așa că ține-i la curent.

Arată-ți entuziasmul

Indiferent de compania căreia i te-ai alăturat, este important să ai o atitudine pozitivă și bunăvoința de a te implica în tot ceea apare în calea ta - indiferent dacă este menționat în fișa postului sau nu. Nu numai că îi vei impresiona pe colegi, dar ar putea duce la implicarea ta în proiecte și mai interesante pe viitor. Așadar, fii zâmbitor chiar dacă te simți stresat și să nu-ți fie teamă să comunici gândurile și ideile pe care le ai atunci când este cazul. A face parte dintr-o echipă presupune înainte de toate colaborare, iar părerea ta este la fel de valabilă ca a oricărei alte persoane!

Găsește un ritm care îți convine

Fiecare lucrează în propriul ritm, însă câtă vreme treaba este făcută la standarde înalte și termenele sunt respectate, totul este bine - cu toții avem felul nostru unic de a aborda sarcinile. Este important să descoperi ce anume funcționează în cazul tău și să nu te simți presat astfel încât să te grăbești sau să accepți prea multe sarcini. Mentorul, managerul sau colegii tăi ar trebui să te poată ajuta să-ți definești propriul stil de lucru și să te asiguri că se potrivește cu nevoile companiei. Iar dacă vreodată simți că este prea mult pentru tine, asigură-te că le spui și lor despre asta - în definitiv, de aceea se află acolo!

Iată cele mai importante sfaturi de la noi pentru ca tu să te familiarizezi cu noua ta ucenicie sau stagiatură. Am aruncat o privire la aplicațiile care te pot ajuta să atingi un randament maxim la locul de muncă, așadar asigură-te că citești aceste articole pentru a fi complet pregătit pentru noua ta aventură. Mult noroc!

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

EURES pe Google+

Teme
  • Afaceri / Antreprenoriat
  • Tineret
Secțiuni aferente
  • Sugestii și sfaturi
  • Studiu

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.