Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli13. kesäkuuta 2018Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 3 min

Eka Eures-työpaikka antoi toivoa nuorelle italialaisnaiselle

EU:n ammatillisen liikkuvuuden ohjelma Eka Eures-työpaikka auttoi nuorta naista siirtymään määräaikaisesta työstä Italiassa kokoaikaiseen asiakaspalvelutyöhön Bulgariassa.

Your first EURES job gives hope to young Italian woman
European Commission

Desirée Monterisi Italian Vercellistä oli hiljattain lopettanut kausityön myyjänä ja päätti osallistua ystävänsä kanssa pienille työpaikkamessuille. Alussa hän ei ollut kovinkaan optimistinen, vaan luuli joutuvansa kulkemaan tiskiltä tiskille ja parhaassa tapauksessa saavansa toisen määräaikaisen sopimuksen. Sen sijaan Desirée löysi kuitenkin mahdollisuuden asua ja työskennellä ulkomailla.

”Näin pienellä pöydällä ilmoituksen: ”Etsitään kolmeakymmentä italiantaitoista asiakaskokemuksen asiantuntijaa.”  Kyseessä oli yritys nimeltä Euroccor, joka sijaitsi Sofiassa. En tiennyt mitään Bulgariasta, mutta ajattelin: ”Miksipä ei?””, selittää Desirée.

Desiréen aikaisempi kokemus oli koostunut sarjasta määräaikaisia työsuhteita asiakaspalvelussa. Hän oli pitänyt ja oppinut alasta paljon, mutta lyhyet sopimukset eivät riittäneet taloudelliseen riippumattomuuteen.  ”Minun oli todistettava itselleni, että pystyin hankkimaan jotakin itseäni varten”, hän lisää. ”Siinä tilanteessa olin todellakin oikeassa paikassa oikeaan aikaan.”

Työpaikkamessuilla saadun ensimmäisen yhteyden jälkeen Euroccor kutsui Desiréen esittelyyn Torinoon, ja häntä haastateltiin samana päivänä. Hän menestyi haastattelussa, ja kun hänelle tarjottiin paikkaa yhteyspisteen toimihenkilönä, hän otti paikan mielellään.

Siinä vaiheessa Desirée rekisteröityi Eka Eures-työpaikka -ohjelmaan hakeakseen apua muuttamisessa uuteen kotiin Bulgariaan.

Eka Eures-työpaikka -ohjelma auttoi myös Desiréen työnantajaa rekrytointiprosessissa: “Ohjelma helpotti rekrytointiprosessia ja pääsyä paikallisille kansainvälisen työvoiman markkinoille”, sanoo Diana Milotinova Euroccorista. ”Neuvojat auttoivat meitä koko prosessin ajan ja keskittyivät yrityksemme erityistarpeisiin.”

“Käytämme aktiivisesti sekä Reactivate-ohjelmaa (samanlainen EU:n ammatillisen liikkuvuuden ohjelma työnhakijoille, jotka ovat yli 35 vuoden ikäisiä) että Eka Eures-työpaikka -ohjelmaa. Hyödymme niistä rekrytointiprosessissa, ehdokkaiden löytämisessä ja rahallisen tuen muodossa, jota yritykset saavat integrointiohjelmaa varten”, Diana selittää.

Euroccorin työn kansainvälisen luonteen vuoksi sillä on oltava henkilöstöä, jolla on monenlaista kielitaitoa. Se tarvitsee varsinkin ranskan ja hollannin sekä, kuten Desiréen tapauksessa, italian syntyperäisiä puhujia. Diana sanoo, että yritys kääntyi Eka Eures-työpaikka -ohjelman puoleen, kun ”tarve palkata kielten syntyperäisiä puhujia merkitsi, että sopivia ehdokkaita oli etsittävä Bulgarian ulkopuolelta”.

Itse asiassa Euroccor oli Bulgarian ensimmäinen yritys, joka alkoi käyttää Eka Eures-työpaikka -ohjelmaa sen käynnistyttyä, kertoo Euroccorin toimitusjohtaja Reinhilde Muys.

Euroccor on käyttänyt kyseistä työvoiman liikkuvuuden ohjelmaa usean vuoden ajan, ja nyt sen henkilöstöstä noin 60 % koostuu ulkomaisista työntekijöistä. Suurin osa heistä on palkattu EU:n sisäistä työvoiman liikkuvuutta koskevan aloitteen kautta.

”Yritys on tyytyväinen Eka Eures-työpaikka -ohjelman tarjoamaan palveluun ja tukeen, koska sen kautta on mahdollisuus etsiä ehdokkaita näiden kotimaasta”, sanoo Diana. ”Neuvojat ovat aina avuliaita ja antavat yritykselle viipymättä ajantasaista tukea vastauksena sen kysymyksiin.”

Desiréelle vaikeinta kaikesta oli jättää taakseen läheiset ihmiset, ja hän pelkäsi myös, että hän muutettuaan ei olisikaan tyytyväinen uuteen kaupunkiin tai työpaikkaan. Mutta kaikki sujui paremmin kuin hän oli odottanut.

”Olen ollut täällä nyt kolme kuukautta, ja pidän todella kaupungista ja työstäni. Olen todella iloinen, että tein tämän valinnan. Jos luet tätä, sinulla saattaa olla samanlaisia epäilyksiä kuin minullakin oli. Pitäisikö jäädä vai mennä? Ehdottaisin, että lähdet ja kokeilet”, hän sanoo. ”Mitä menetettävää sinulla on?”

Eka EURES-työpaikka on Euroopan unionin ammatillisen liikkuvuuden ohjelma. Hanki lisätietoja työskentely- ja harjoittelumahdollisuuksista EU:ssa tai etsi päteviä työntekijöitä ottamalla yhteyttä johonkin ohjelman työvoimapalveluista tai paikalliseen EURES-neuvojaan EURES-portaalissa.

 

Asiaan liittyviä linkkejä

Eka EURES-työpaikka

EURES-portaali

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-neuvojaa

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
 • Ulkoiset EURES-uutiset
 • Ulkopuoliset sidosryhmät
 • Menestystarinat
 • Nuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Sektori
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.