Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre13 iunie 2018Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune4 min de lectură

„Primul tău loc de muncă EURES” oferă speranțe unei tinere din Italia

Programul de mobilitate profesională al UE Primul tău loc de muncă EURES a ajutat o tânără să facă trecerea de la un loc de muncă temporar în Italia la o carieră cu normă întreagă în serviciul de relații cu clienții în Bulgaria.

Your first EURES job gives hope to young Italian woman
European Commission

Lui Desirée Monterisi, din Vercelli, Italia, i se încheiase de curând un contract de muncă sezonier în sectorul vânzărilor când a decis să participe la un mic târg de locuri de muncă, împreună cu o prietenă. La început, nu a fost foarte optimistă, așteptându-se să meargă de la un birou la altul, cel mai bun rezultat fiind, probabil, un nou contract de muncă temporar. În schimb, Desirée a primit șansa de a trăi și de a lucra în străinătate.

„Pe o măsuță am văzut un anunț: «Căutăm treizeci de specialiști în servicii oferite clienților – vorbitori de italiană». Era o companie numită Euroccor, cu sediul în Sofia. Nu știam nimic despre Bulgaria, dar m-am gândit «De ce nu?»”, explică Desirée.

Experiența anterioară a lui Desirée constase într-o serie de locuri de muncă temporare în domeniul asistenței pentru clienți, care îi plăcuse și din care acumulase numeroase cunoștințe, însă contractele pe termen scurt nu erau suficiente pentru a-i asigura independența. „Simțeam nevoia să-mi demonstrez că pot crea ceva pentru mine însămi”, adaugă ea. „Chiar m-am aflat în locul potrivit la momentul potrivit.”

După primul contact de la târgul de locuri de muncă, Desirée a fost invitată de Euroccor la o prezentare în Torino și a susținut un interviu în aceeași zi. A reușit la interviu și i s-a oferit postul de agent în centrul de contact, pe care l-a acceptat imediat.

În acel moment, Desirée s-a înregistrat în programul „Primul tău loc de muncă EURES” pentru a solicita asistență în vederea mutării în noua sa casă din Bulgaria.

Programul „Primul tău loc de muncă EURES” l-a ajutat și pe angajatorul lui Desirée cu procesul de recrutare: „Programul a facilitat procesul de recrutare și accesul la piețele de muncă locale și internaționale”, afirmă Diana Milotinova de la Euroccor. „Consilierii au ajutat pe tot parcursul procesului și s-au concentrat pe nevoile specifice ale companiei.”

„Utilizăm activ ambele programe, Reactivate [un program de mobilitate profesională al UE similar, pentru persoanele în vârstă de peste 35 de ani, aflate în căutarea unui loc de muncă] și „Primul tău loc de muncă EURES”, pentru că ne ajută în procesul de recrutare, în găsirea de candidați, dar și cu sprijin financiar, acordat companiilor pentru programul de integrare”, explică Diana.

Activitatea Euroccor, desfășurată la nivel internațional, impune angajarea de personal cu diferite competențe lingvistice, în special vorbitori nativi de franceză, olandeză și, în cazul lui Desirée, italiană. Diana afirmă că firma a apelat la „Primul tău loc de muncă EURES” atunci când „nevoia de a recruta vorbitori nativi a antrenat nevoia de a căuta potențiali candidați în afara Bulgariei”.

De fapt, după cum ne relatează administratorul asociat al Euroccor, Reinhilde Muys, Euroccor a fost prima companie din Bulgaria care a început să utilizeze programul „Primul tău loc de muncă EURES” după lansare.

După o utilizare de mai mulți ani a programului de mobilitate profesională, aproximativ 60 % din personalul Euroccor este acum format din lucrători internaționali, majoritatea fiind angajați prin intermediul inițiativei de mobilitate profesională intra-UE.

„Compania este mulțumită de serviciile și sprijinul programului «Primul tău loc de muncă EURES», pentru că oferă posibilitatea de a căuta candidați în țările lor de origine”, afirmă Diana. „Consilierii sunt mereu un ajutor de nădejde, oferind sprijin prompt, conform ultimelor realizări din domeniu, pentru întrebările pe care le are compania.”

Pentru Desirée, partea cea mai dificilă a fost să lase în urmă persoanele dragi, dar și teama că se putea ca, după mutare, să se afle într-un oraș sau la un loc de muncă care să nu-i placă. Totul a decurs însă mai bine decât se aștepta.

„Sunt aici de trei luni și îmi plac nespus orașul și locul de muncă. Mă bucur mult de alegerea făcută. Dacă citiți acest articol, este posibil să aveți aceleași motive de îndoială pe care le aveam și eu. Să rămân sau să plec? Aș sugera să plecați și, pur și simplu, să încercați”, spune ea. „Ce aveți de pierdut?”

„Primul tău loc de muncă EURES” este un program de mobilitate profesională al Uniunii Europene. Pentru a afla mai multe despre posibilitățile de angajare și formare pe teritoriul UE sau pentru a găsi angajați cu competențele de care aveți nevoie, contactați unul dintre serviciile de ocupare a forței de muncă sau luați legătura cu consilierul EURES local prin intermediul portalului EURES.

 

Linkuri conexe:

Primul tău loc de muncă EURES

Portalul EURES

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
 • Știri externe EURES
 • Părțile interesate externe
 • Povesti de succes
 • Tineret
Secțiuni aferente
Sectorul
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.