Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия8 Mарт 2023 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Десет неща, които трябва да прави всеки добър наставник

За да бъдете добър наставник на работното място, не е достатъчно просто да сте добър в работата си. В EURES подготвихме някои съвети, за да ви помогнем да създадете плодотворни отношения с наставляваното от вас лице.

Ten things every good mentor should do
Shutterstock

Опознайте се

За да установите добри работни отношения с наставляваното от вас лице, е важно първо да се опознаете. Независимо дали в заседателна зала, в зоната за почивка или в кухнята в офиса — отделете време, за да научите повече за този човек, да разберете откъде е, какво го е накарало да кандидатства за програмата, какви са интересите и стремежите му. Разкажете му и за себе си. Така и двете страни ще се чувстват по-комфортно и ще „разчупят леда“.

Изградете партньорство

Обяснете на наставляваното от вас лице, че не сте негов началник, нито учител. Вие сте негов партньор, докато трупа опит и знания, и ролята ви е да му помогнете да се възползва максимално от програмата за наставничество.

Създавайте персонализирани цели

Всяка програма за наставничество трябва да има ясни цели. Работете заедно с наставляваното лице, за да определите целите му. Попитайте какво иска да получи от това наставничество, какви умения иска да усвои и какъв опит да придобие. Определянето на цели конкретно за наставлявания ще запази мотивацията му и ще направи преживяваното по-полезно.

Установете ежедневна комуникация

Понякога ролята на наставник може е в тежест, защото често е в допълнение към останалите работни задачи. Независимо колко сте натоварен/-а, поне веднъж дневно отделяйте време специално за да разговаряте с наставляваното лице. Не допускайте да се почувства в тежест.

Обучавайте наставлявания от вас човек да търси своя път

Добрият наставник използва комбинация от съвети и насочващи въпроси. Понякога може да е по-ценно да насочите наставлявания, за да намери сам отговорите, вместо просто да му предоставите решение.

Не се страхувайте да кажете „не знам“

Възможно е понякога да не знаете отговора на въпрос на наставлявания от вас човек. Не се страхувайте да кажете „не знам“ и да поискате съвет от други колеги. По този начин наставляваният ще получи ценен урок за работата в екип и откровеността.

Подхождайте непредубедено

Понякога гледната точка на външен човек може да доведе до нови подобрения в старите работни процеси. Наставляваният от вас служител може да забележи грешка в работата ви или да посочи начин за подобряване на методите ви. Като поемате отговорност за недостатъците си, ще изградите доверие в отношенията ви с лицето, което наставлявате.

Бъдете позитивни

Винаги давайте конструктивни отзиви. Винаги отбелязвайте, когато наставляваният от вас човек е свършил добре работата си. Тези дребни утвърждавания ще му помогнат да натрупа увереност.

Бъдете съпричастни

Не забравяйте, че някога и вие сте били неопитен/-а. Нова работна среда, непознати задачи и нови колеги — всичко това може да доведе до стрес. Погрижете се наставляваното от вас лице да се чувства добре на работното място и помогнете за преодоляването на евентуалната му неувереност.

Давайте пример

От само себе си се разбира, че добрият наставник трябва да бъде и пример за подражание. Ако очаквате наставляваното от вас лице да идва на работа навреме и да работи съсредоточено през работния ден, трябва да спазвате собствените си съвети. Бъдете такъв служител, какъвто бихте искал/-а да имате.

Добре разработената стажантска програма може да донесе много ползи както за вашия бизнес, така и за стажанта. Вижте съветите ни как да се откроите сред конкурентите си като предпочитан работодател на стажанти.

 

Връзки по темата:

Как да разработите конкурентна стажантска програма за фирмата си

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Препоръки и съвети
Свързан раздел(и)
Препоръки и съвети
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.