Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak8. ožujka 2023.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Deset stvari koje bi svaki dobar mentor trebao učiniti

Kako biste bili dobar mentor na radnom mjestu, nije dovoljno samo dobro obavljati svoj posao. EURES je pripremio nekoliko savjeta, koji će vam pomoći da uspostavite konstruktivan odnos s mentoriranim zaposlenikom.

Ten things every good mentor should do
Shutterstock

Upoznajte se

Kako biste uspostavili dobar radni odnos s mentoriranim zaposlenicima, važno je da se najprije upoznate. To može biti u sobi za sastanke, prostoru za odmor ili u uredskoj kuhinji. Odvojite vrijeme kako biste saznali više o njima, odakle su, što ih je potaknulo da se prijave za program, koji su njihovi interesi i težnje. Recite im i nešto o sebi. Tako će se obje strane osjećati ugodnije i time ćete „probiti led”.

Uspostavite partnerski odnos

Objasnite mentoriranim zaposlenicima da niste njihov šef ili nastavnik, već da ste im partner u tom iskustvu, koji će im pomoći da što bolje iskoriste program mentorstva.

Odredite personalizirane ciljeve

Svaki program mentorstva trebao bi imati jasne ciljeve. Zajedno s mentoriranim zaposlenicima odredite njihove ciljeve. Pitajte ih koje vještine žele naučiti i koje iskustvo žele steći u sklopu mentorstva. Određivanjem personaliziranih ciljeva motivacija mentoriranih zaposlenika bit će veća i to će im iskustvo biti korisnije.

Uspostavite svakodnevnu komunikaciju

Ulogu mentora ponekad možete doživjeti kao opterećenje jer se često radi u dodatnom zadatku koji morate obaviti uz svoje redovne poslove. Bez obzira na to koliko ste zaposleni, pobrinite se da barem jednom svaki dan određeno vrijeme posvetite razgovoru s mentoriranim zaposlenikom. Nikada im nemojte dopustiti da se osjećaju kao da vam smetaju.

Podučite mentoriranog zaposlenika kako da pronađe pravo rješenje

Dobar mentor upotrebljava kombinaciju savjeta i usmjeravajućih pitanja. Ponekad je korisnije da zaposlenici kojima ste mentor sami pronađu odgovore nego da im pružite gotovo rješenje.

Nemojte se bojati reći „ne znam”

Možda nećete uvijek imati spreman odgovor na pitanje mentoriranog zaposlenika. Nemojte se bojati reći „ne znam” i pitati druge kolege za savjet. Na taj će način mentorirani zaposlenici naučiti korisnu lekciju o timskom radu i iskrenosti.

Zauzmite otvoren stav

Osoba koja situaciju promatra izvana ponekad može vidjeti mogućnosti poboljšanja u starim radnim postupcima. Mentorirani zaposlenik može primijetiti pogrešku u vašem radu ili predložiti način na koji se vaše metode mogu poboljšati. Priznanjem vlastitih nedostataka izgradit će se povjerenje zaposlenika kojemu ste mentor u vaš odnos.

Budite pozitivni

Trudite se da uvijek budete konstruktivni kada dajete povratne informacije. Uvijek pohvalite mentorirane zaposlenike nakon što dobro obave svoj posao. Te male pozitivne geste pomoći će im da steknu samopouzdanje.

Pokažite empatiju

Ne zaboravite da ste i vi jednom bili neiskusni. Novo radno okružje, nepoznati zadatci i novi kolege – zbog svega toga iskustvo može postati stresno. Potrudite se da se zaposlenici kojima ste mentor osjećaju ugodno na radnom mjestu i razgovarajte o svemu zbog čega se možda osjećaju nesigurnima.

Budite primjer

Podrazumijeva se da bi dobar mentor trebao biti i uzor. Ako očekujete da mentorirani zaposlenici dolaze na posao na vrijeme i da su usredotočeni tijekom radnog dana, i vi se morate ponašati u skladu s tim savjetom. Budite onakav zaposlenik kakav želite da oni postanu.

Dobro osmišljen program stažiranja može donijeti mnogo koristi i vašem poduzeću i stažistu. Pročitajte naše savjete o tome kako se među svojim konkurentima možete istaknuti kao poželjan poslodavac za stažiste.

 

Korisne poveznice:

Kako osmisliti konkurentan program stažiranja u poduzeću

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Savjeti
Povezani odjeljak(i)
Savjeti
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.