Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel28 mars 2019Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Två nederländska lärare får jobb i Dalarna tack vare riktad rekryteringskampanj från Eures

– Jag förälskade mig i Sverige under mitt första besök i landet, och redan som tioåring ville jag flytta dit. Det var framförallt naturen som fascinerade mig. Allt var så annorlunda mot mitt eget land, säger Kirsten van Agthoven.

Targeted recruitment drive helps two Dutch teachers find jobs in Sweden with EURES
Kirsten van Agthoven

När Kirsten blev klar med studierna började hon arbeta som låg- och mellanstadielärare hemma i Nederländerna, och det var ett jobb hon verkligen tyckte om.

– Jag hade en jättefin lägenhet och trivdes med tillvaron. Men jag drömde fortfarande om att flytta till Sverige, berättar hon.

Genom Eures hittade Kirsten en platsannons om en lärartjänst i Sverige.

– Man behövde inte tala flytande svenska, så jag såg mitt livs chans.

Hon fick jobbet och arbetar sedan januari 2018 som lärare i Mora.

Likheter och skillnader

Merlijn Scheperboer är en annan nederländska som fått hjälp av Eures. Hon jobbar också som lärare i Mora, och har gjort det sedan augusti 2017. I Merlijns fall var valet att jobba i Sverige mer en praktisk fråga.

Hon studerade i Linköping 2017 och fick ett ”fantastiskt erbjudande” under den tiden.

– Tanken var inte att jag skulle stanna kvar i Sverige efter studierna, så jag letade inte ens efter jobb, säger Merlijn.

Men hon bestämde sig ändå för att ta chansen, eftersom hon visste att det skulle bli svårt att hitta en heltidstjänst som lärare i hennes hemtrakter i Nederländerna.

– Jag hade bara kunnat få jobb som vikarie, utan någon som helst trygghet. När regeringen höjde pensionsåldern tvingades äldre lärare att jobba längre och det fanns färre tjänster för yngre lärare. Så var det visserligen inte i hela landet, men i alla fall där jag bodde, säger Merlijn.

”Vi måste höja blicken och se bortom landsgränserna”

Lara Feller är Euresrådgivare vid Arbetsförmedlingen och det var hon som hjälpte Kirsten och Merlijn. Arbetsförmedlingen har haft ett nära samarbete med Mora kommun sedan 2016.

– I Sverige råder det en oroväckande brist på lärare, så vi måste höja blicken och se bortom landsgränserna, förklarar Lara och fortsätter:

– Eftersom jag själv talar nederländska och vi sett att nederländare i allmänhet har relativt lätt för att lära sig svenska, så föll det sig naturligt att leta i Nederländerna. Jag skrev en annons på nederländska, lade ut den på sociala medier och fick snabbt kontakt med Kirsten och Merlijn. Vi kallade dem till intervju, visade dem runt på skolan, de fick tillfälle att se Mora och så erbjöd vi dem jobb.

”Eures hjälpte mig med nästan allt”

Lara och Eures hjälpte till med olika saker i samband med lärarnas flytt, eller ”med nästan allt” som Merlijn uttrycker det.

– Lara Feller talar nederländska, precis som jag. Så det var lätt att kommunicera. Hon hjälpte mig inte bara med att få jobb, utan även med att hitta en lägenhet, säger Kirsten.

– Jag kan verkligen rekommendera Eures till andra jobbsökande. Jag fick all hjälp jag behövde och Lara är fortfarande intresserad av hur det går för mig, berättar hon.

– Jag uppskattar verkligen all hjälp jag fått av Eures och kan absolut rekommendera organisationen till alla som funderar på att flytta utomlands för att jobba, instämmer Merlijn.

– När man kommer till ett nytt land är det mycket som är annorlunda och man vet inte vart man ska vända sig eller vad man behöver prioritera. Eures är ett väldigt bra stöd när man är ny i landet, avslutar hon.

Kontakta din lokala Euresrådgivare om du funderar på att jobba utomlands.

 

Länkar:

Arbetsförmedlingen

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eurestjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
EURES bästa praxisExterna EURES-nyheterArbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheterRekryteringstrenderFramgångsberättelserUngdom
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.