Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
  • Nyhetsartikel
  • 19 mars 2018
  • Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering
  • Lästid: 5 min

Nyföretagande i Europa: framgångssagor genom årtiondena

Siemens, Lego, Gucci, Virgin och Skype är allihop världsledande märken. Tillsammans har de tusentals anställda, bedriver verksamhet i hundratals länder och drar in enorma vinster.

Start-up success stories in Europe: across the decades
EURES

De blev också alla till i Europa.

I århundraden har företag startats i Europa för att sedan få globalt genomslag. Här ska vi berätta några historiska framgångssagor om nyföretagande från olika håll på kontinenten.

1840–1899

Under de senaste 170 åren har Siemens utvecklats från en enda verkstad på en bakgård i Tyskland till en dynamisk industriell tillverkningskoncern med över 370 000 anställda. Företaget grundades 1847 under namnet Siemens & Halske och blev snabbt framgångsrikt genom sina uppfinningar och sina telegrafledningar för långa sträckor.

Siemens är inte ensamt om att ha grundats tidigt och att ha utvecklats från en blygsam start. Samma år, på andra sidan av den tysk-franska gränsen, tog Louis-François Cartier över en juvelerarverkstad efter den mästare som lärt upp honom. Senare bidrog hans barnbarn till att förvandla detta familjeföretag till ett världskänt lyxmärke som kan räkna såväl kungligheter som kändisar bland sina kunder.

Även i Norden grundlades framtida supermakter inom näringslivet under denna period, då först Nokia (Finland, 1865) och sedan Ericsson (Sverige, 1876) blev till. Ericsson inriktades på telekommunikation redan från första början, då man öppnade en reparationsverkstad för telegrafapparater i Stockholm. Nokia var däremot ursprungligen ett pappersbruk där man framställde bland annat toalettpapper. Inte förrän i början av 1900-talet började företaget expandera till de områden som det är berömt för i dag.

1900–1949

Europa är hem för många berömda biltillverkare. Ett av de allra mest ikoniska bilmärkena är nog Storbritanniens Aston Martin, tack vare att det sedan länge förknippas med James Bond. Företaget grundades 1913 av ingenjörerna Lionel Martin och Robert Bamford. Affärerna hade just börjat ta fart när första världskriget bröt ut och produktionen av den första bilmodellen fick avbrytas. Trots denna olycksaliga början och en bitvis stormig historia har märket Aston Martin bestått. Nyligen har tillverkningen utökats till att omfatta andra transportmedel, däribland motorbåtar och ubåtar.

Guccio Gucci hade utvandrat för att arbeta på hotell i Paris och London och blev inspirerad av hotellgästernas exklusiva väskor. Väl hemma i Italien igen öppnade Gucci en butik för prima lädervaror under sitt eget namn. Året var 1921. Om vi tar ett språng nästan 100 år framåt i tiden får vi se det lyxiga modemärket röstas fram till världens 47:e mest värdefulla märke 2017 av affärstidningen Forbes Magazine. Märket Gucci värderades då till 12,7 miljarder dollar.

LEGO är en av den europeiska företagshistoriens mest välkända framgångssagor. Företaget grundades i Danmark i början av 1930-talet och tillverkade ursprungligen träleksaker. De berömda plastklossarna kom 1949 och blev början till Legos dominans på leksaksmarknaden och i ännu vidare kretsar. På senare år har företaget byggt vidare på sina produkters bestående popularitet genom att även skapa filmer, tv-spel och nöjesparker. Med hisnande försäljningssiffror såsom 75 miljarder sålda LEGO-klossar 2016 är Lego ett företag som gjort intryck jorden runt.

1950–1999

Årtiondena efter andra världskriget präglades av snabb ekonomisk tillväxt i hela Europa och nystartade projekt fortsatte att blomma upp till välmående företag. Klädhandelsföretaget Primark bildades 1969 på Irland och fyllde en lucka på marknaden genom att erbjuda kläder till låga priser. Under sina tidiga år åtnjöt företaget stadig tillväxt i hemlandet. På senare tid har Primark expanderat inom resten av Europa och till USA. År 2016 omfattade företagets portfölj 320 butiker i 11 länder.

Richard Branson är kanske ett välkänt namn i dag, men som nykläckt företagare i början av 1970-talet inledde han sin bana med att sälja skivor på postorder från en kyrka. Senare öppnade han en skivaffär i Storbritannien. Därefter följde skivbolaget Virgin Records och under de följande 40 åren började företaget även ägna sig åt transporter, detaljhandel och telekommunikation. I dag har Virgin Group över 37 miljoner följare på sociala medier, 53 miljoner kunder jorden runt och globala intäkter på 16,6 miljarder pund.

Under den senare delen av den här tidsperioden frodades nya teknikbaserade företag, däribland Avast (Tjeckien, 1988), TomTom (Nederländerna, 1991), CD Projekt (Polen, 1994) och Opera Software (Norge, 1997). Dessa fyra företag är verksamma inom nätsäkerhet, digital navigation, tv-spel respektive programvaror och har alla rönt stora framgångar tack vare sina nytänkande produkter och den växande efterfrågan på den digitala marknaden.

2000–2018

Tekniktrenden fortsatte in på det nya millenniet, då Skype snart blev en viktig ny aktör inom telekombranschen. Det Luxemburgbaserade företaget grundades 2003 och var en pionjär inom gratis videosamtal mellan datorer. I maj 2011 köptes Skype upp av Microsoft. Priset rapporteras ha uppgått till 8,5 miljarder dollar. Enligt aktuella uppskattningar uppgår antalet aktiva användare varje månad till mer än 300 miljoner.

I Sverige lanserades Spotify 2008 som ett svar på den pågående kampen mot piratkopiering av musik. Framåt slutet av 2012 hade streamingtjänsten 20 miljoner aktiva användare. Nästan ett årtionde efter lanseringen annonserade Spotify att denna siffra hade vuxit till 140 miljoner användare.

I Ungern skapade arkitekten Ádám Somlai-Fischer en unik prototyp för zoomningsbara presentationer för att kunna visa upp sina mediekonstverk. Prototypen blev grunden för Prezi, som lanserades 2009 och nu kan skryta med 85 miljoner användare och 325 miljoner offentliga presentationer.

Ännu mer nyligen grundades Deliveroo i London av William Shu, som upplevde att det saknades sätt att få mat hemkörd sent på dygnet i staden. Företagets rykte spreds snabbt under de första två åren och 2015 kunde man expandera internationellt. Tre år senare bedriver Deliveroo verksamhet i 14 länder och mer än 140 städer.

Detta är bara ett snabbporträtt av några av de olika sorters framgångsrika nya företag som startats i Europa under årens lopp. Vi hoppas att det var inspirerande att läsa om deras historier! Vill du ha mer information om att starta ett nytt företag? Ta gärna en titt på vår artikel Praktiska tips när du ska starta eget – ge dig in i leken.

 

Länkar:

Siemens

Nokia

Gucci

Lego

Virgin

Skype

Spotify

Prezi

Deliveroo

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på webben

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
  • Företag /Entreprenörskap
  • Externa EURES-nyheter
  • Interna EURES-nyheter
  • Arbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheter
  • Nyheter/rapporter/statistik
  • Framgångsberättelser
  • Ungdom
Sektor
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.