Skip to main content
EURES (EURopean Employment Services)
  • News article
  • 19 mars 2018
  • European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion
  • 5 min read

Oppstartssuksesser i Europa gjennom tidene

Siemens, Lego, Gucci, Virgin og Skype er alle verdensledende varemerker. Til sammen sysselsetter de tusenvis av mennesker, har virksomhet i hundrevis av land og haler inn en enorm fortjeneste.

Start-up success stories in Europe: across the decades
EURES

Alle begynte sitt liv i Europa.

Europeiske oppstartsbedrifter har i flere hundre år hatt global betydning. Her tar vi en titt på en del av historiens oppstartssuksesser fra det europeiske kontinent.

1840–1899

Siden oppstarten for 170 år siden har Siemens utviklet seg fra å være et verksted i en bakgård i Tyskland til å bli en industrikjempe med over 370 000 ansatte. Selskapet ble grunnlagt som Siemens & Halske i 1847 og gjorde raskt lykke med sine oppfinnelser og rikstelefonlinjer.

Siemens er ikke alene om å ha begynt i det små for lenge siden. Samme år, på den andre siden av grensen i Frankrike, overtok Louis-François Cartier mesterens gullsmedverksted. Senere var barnebarnet hans medvirkende til å gjøre familiebedriften om til en verdenskjent produsent av varer i luksussegmentet med både kongelige og kjendiser blant sine kunder.

I Skandinavia ble grunnlaget for et par andre av framtidens industrielle superbedrifter også lagt på denne tiden, først Nokia (Finland, 1865), deretter Ericsson (Sverige, 1876). Mens Ericsson helt fra begynnelsen av har satset på telekommunikasjon – som reparasjonsverksted for telegrafen i Stockholm, var Nokia opprinnelig en papirmølle der de blant annet produserte toalettpapir. Det var ikke før på begynnelsen av 1900-tallet at selskapet utvidet virksomheten og bega seg inn på de områdene det i dag er kjent for.

1900–1949

Europa har mange bilprodusenter. Britiske Aston Martin er definitivt en av de mest ikoniske, takket være det lange “samarbeidet” med James Bond. Selskapet ble dannet av gründerne Lionel Martin og Robert Bamford i 1913 og hadde akkurat begynt å få fotfeste da 1. verdenskrig brøt ut og stanset produksjonen av selskapets første modell. Til tross for denne uheldige starten og selskapets – til tider – turbulente historie har Aston Martin som merke holdt seg og har faktisk ganske nylig utvidet virksomheten til andre former for transport, blant annet racerbåter og ubåter.

Guccio Gucci var fremmedarbeider og jobbet på ulike hoteller i Paris og London da han ble inspirert av den eksklusive bagasjen han så gjestene hadde. Gucci reiste hjem til Italia, der han åpnet utsalg for finere lær- og skinnvarer i eget navn i 1921. Nesten hundre år senere ble dette luksusmerket stemt fram som verdens 47. mest verdifulle merke i 2017 av Forbes magazine med en verdi på 12,7 milliarder dollar.

LEGO er en av Europas mest kjente oppstartsbedrifter. Selskapet ble grunnlagt i Danmark i begynnelsen av 1930-årene og produserte i utgangspunktet treleker. Da de berømte plastklossene kom i 1949, var dette begynnelsen på Legos dominans i leketøymarkedet. I de senere år har selskapet utnyttet suksessen og beveget seg inn i bransjer som film, videospill og fornøyelsesparker. Svimlende 75 milliarder LEGO-klosser ble solgt i 2016, så selskapet er faktisk til stede på en eller annen måte i hele verden.

1950–1999

I tiårene etter 2. verdenskrig gjennomgikk Europa en rask økonomisk vekst med oppstartsbedrifter som utviklet seg til blomstrende virksomheter. Kleskjeden Primark, som ble etablert i Irland i 1969, fylte et behov i markedet med sine billigklær og vokste jevnt og trutt på innenlandsmarkedet de første årene. Med ekspansjonen til det europeiske kontinent og USA er selskapets portefølje nå oppe i 320 butikker i elleve land (2016).

Richard Branson er et navn som nok er kjent for de fleste i dag, men på begynnelsen av 1970-tallet startet han sin karriere med å selge plater på postordre fra en kirke før han senere åpnet en platebutikk i England. Så startet han Virgin Records, og i løpet av de neste førti årene gikk han inn i transport, varehandel og telekommunikasjon. Nå har Virgin Group over 37 millioner følgere på sosiale medier, 53 millioner kunder i verden og en samlet omsetning på 16,6 milliarder pund.

Siste del av denne perioden er preget av teknologiselskaper som Avast (Tsjekkia, 1988), TomTom (Nederland, 1991), CD Projekt (Polen, 1994) og Opera Software (Norge, 1997). Disse fire selskapene har gjort suksess innen henholdsvis nettsikkerhet, satellittnavigasjon, videospill og programvare og har alle hatt suksess takket være sine innovative produkter og den økende etterspørselen i den digitale æra.

2000–2018

Teknologitrenden fortsatte inn i det nye tusenåret, der Skype snart ble en sentral ny telekommunikasjonsaktør. Selskapet ble grunnlagt i Luxembourg i 2003 og var den første som tilbød gratis videosamtaler fra PC-er. Det ble oppkjøpt av Microsoft i mai 2011 for 8,5 milliarder dollar. Tjenesten har nå anslagsvis over 300 millioner aktive brukere hver måned.

Spotify ble lansert i Sverige i 2008. Denne tjenesten ble utviklet som en reaksjon på den pågående kampen mot piratkopiering av musikk. Før 2012 var omme, hadde musikkstrømmetjenesten en brukerbase på 20 millioner aktive brukere, og et knapt tiår etter oppstarten kunne Spotify annonsere at brukertallet hadde kommet opp i 140 millioner.

I Ungarn utviklet arkitekten Ádám Somlai-Fischer en helt unik zoombasert presentasjonsprototyp for å vise fram sine mediekunstverk. Denne prototypen ble utgangspunktet for Prezi, som ble lansert i 2009 og nå kan skryte av 85 millioner brukere og 325 millioner presentasjoner.

Fra den senere tid kan vi nevne Deliveroo, som ble etablert i London av William Shu etter at han savnet muligheter for å få levert mat hjem sent på kvelden i London. De to første årene var det jungeltelegrafen som gjaldt, før selskapet kunne etablere seg utenlands i 2015. Tre år senere har Deliveroo virksomhet i 14 land og over 140 byer.

Dette er bare noen av de tusenvis av oppstartsbedrifter i Europa som har lykkes i årenes løp. Vi håper dette kan være til inspirasjon. Vil du vite mer om hvordan du bør gå fram for å starte en bedrift, kan du begynne med å lese artikkelen do’s and don’ts of starting a business.

 

Relevante lenker:

Siemens

Nokia

Gucci

Lego

Virgin

Skype

Spotify

Prezi

Deliveroo

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Drop’pin@EURES

Finn en EURES-rådgiver

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene

EURES' jobbdatabase

EURES' tjenester for arbeidsgivere

EURES' aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på Twitter

EURES på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
  • Business /Entreprenørskap
  • Eksterne EURES-nyheter
  • Interne EURES-nyheter
  • Arbeidsmarkedsnyheter/mobilitetsnyheter
  • Nyheter/rapporter/statistikk
  • Suksesshistorier
  • Ungdom
Sektor
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.