Niitä yhdistää myös se, että ne kaikki ovat saaneet alkunsa Euroopassa.
Eurooppalaiset startup-yritykset ovat vaikuttaneet maailmanlaajuisesti jo vuosisatojen ajan. Tarkastelemme tässä artikkelissa joitakin startup-yritysten menestystarinoita eri puolilta Eurooppaa.
1840–1899
Siemens on kasvanut viimeisten 170 vuoden aikana saksalaisesta takapihan työpajasta teollisen valmistuksen voimanpesäksi, jolla on yli 370 000 työntekijää. Yritys perustettiin vuonna 1847 nimellä Siemens & Halske, ja se saavutti nopeasti menestystä keksinnöillään ja kaukopuhelinlinjoillaan.
Siemens ei ole ainoa varhain perustettu ja vaatimattomista lähtökohdista ponnistanut yritys. Samana vuonna rajan toisella puolella Ranskassa Louis-François Cartier ryhtyi johtamaan mestarinsa korutyöpajaa. Hänen lapsenlapsensa auttoivat myöhemmin tekemään perheyrityksestä maailmanlaajuisen luksustuotemerkin, joka on niin kuninkaallisten kuin julkkistenkin suosiossa.
Myös Pohjoismaissa perustettiin tämän ajanjakson aikana yrityksiä, joista kehittyi myöhemmin liike-elämän jättiläisiä. Niistä ensimmäinen oli Nokia (Suomi, 1865) ja sitten Ericsson (Ruotsi, 1876). Ericsson sai alkunsa Tukholmassa lennätinkorjaamona ja on keskittynyt alusta asti televiestintään, kun taas Nokia oli alun perin vain sellutehdas, joka valmisti muun muassa vessapaperia. Nokia alkoi laajentua vasta 1900-luvun alussa aloille, joista se nykyään tunnetaan.
1900–1949
Euroopassa on useita kuuluisia autonvalmistajia, joista tunnetuimpiin kuuluu kiistämättä Yhdistyneen kuningaskunnan Aston Martin. Tästä on kiittäminen pitkää yhteistyötä James Bondin kanssa. Insinöörien Lionel Martinin ja Robert Bamfordin vuonna 1913 perustama yritys oli juuri alkamassa saada jalansijaa, kun ensimmäisen maailmansodan syttyminen keskeytti yrityksen ensimmäisen automallin tuotannon. Epäsuotuisasta alusta ja – toisinaan – myrskyisästä historiasta huolimatta Aston Martin on kestänyt ja laajentanut äskettäin toimintaansa muihin kulkuneuvoihin, kuten pikaveneisiin ja sukellusveneisiin.
Maahanmuuttaja Guccio Gucci työskenteli hotelleissa Pariisissa ja Lontoossa ja inspiroitui näkemistään hotellivieraiden ylellisistä matkatavaroista. Kotimaahansa Italiaan palattuaan Gucci perusti vuonna 1921 omaa nimeään kantavan laadukkaita nahkatuotteita valmistavan liikkeen. Lähes 100 vuotta myöhemmin tämä luksusmuotimerkki äänestettiin maailman 47. arvokkaimmaksi tuotemerkiksi Forbes-lehden äänestyksessä vuonna 2017. Yrityksen arvo on 12,7 miljardia Yhdysvaltain dollaria.
LEGO on yksi Euroopan tunnetuimmista startup-yritysten menestystarinoista. Tanskassa 1930-luvun alussa perustettu yritys valmisti aluksi puisia leluja. Kuuluisat muovipalikat tulivat mukaan kuvioihin vuonna 1949, mistä alkoi Lego-yrityksen hallitseva asema lelumarkkinoilla ja myös muilla aloilla. Yritys on viime vuosina hyödyntänyt tuotteidensa jatkuvaa suosiota laajentamalla toimintaansa elokuviin, videopeleihin ja huvipuistoihin. Uskomattomat 75 miljardia LEGO-palikkaa vuonna 2016 myyneen yrityksen perintö on nähtävissä maailmanlaajuisesti.
1950–1999
Toisen maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä talous kasvoi nopeasti eri puolilla Eurooppaa ja startup-yritykset jatkoivat kasvuaan kukoistaviksi yrityksiksi. Vuonna 1969 Irlannissa perustettu vaatealan vähittäismyyntiyritys Primark täytti aukon markkinoilla edullisilla vaatteillaan ja nautti vakaasta paikallisesta kasvusta ensimmäisinä vuosinaan. Viimeaikaisempi laajentuminen Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin kasvatti yrityksen myymälöiden määrän 320 myymälään 11 maassa vuoteen 2016 mennessä.
Richard Bransonin saattavat tietää nykyisin kaikki, mutta 1970-luvun alussa hän oli vasta aloitteleva yrittäjä, joka pyöritti äänilevyjen postimyyntiyritystä kirkosta käsin ja joka avasi myöhemmin levykaupan Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Sen seurauksena syntyi Virgin Records, ja seuraavien 40 vuoden aikana yritys laajensi toimintaansa liikenteen, vähittäismyynnin ja televiestinnän aloille. Nykyisin Virgin Group -ryhmällä on yli 37 miljoonaa seuraajaa sosiaalisessa mediassa, 53 miljoonaa asiakasta koko maailmassa ja 16,6 miljardin Yhdistyneen kuningaskunnan punnan kokonaisliikevaihto.
Tämän ajanjakson loppupuolella esiin nousivat teknologiaan pohjautuvat startup-yritykset, kuten Avast (Tšekin tasavalta, 1988), TomTom (Alankomaat, 1991), CD Projekt (Puola, 1994) ja Opera Software (Norja, 1997). Nämä verkkoturvallisuuden, digitaalisen navigoinnin, videopelien ja ohjelmistojen alalla toimivat neljä yritystä ovat kaikki saavuttaneet huomattavaa menestystä innovatiivisten tuotteidensa ja digitaalisten markkinoiden kasvavan kysynnän ansiosta.
2000–2018
Teknologiatrendi jatkui uudella vuosituhannella, jolloin Skype-yrityksestä tuli nopeasti uusi keskeinen toimija televiestintäalalla. Vuonna 2003 Luxemburgiin perustettu yritys oli edelläkävijä maksuttomissa tietokoneiden välisissä videopuheluissa. Microsoft osti yrityksen toukokuussa 2011. Kauppasumman raportoitiin olleen 8,5 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Viimeaikaisten arvioiden mukaan yrityksellä on yli 300 miljoonaa aktiivista käyttäjää kuukaudessa.
Spotify julkaistiin Ruotsissa vuonna 2008. Palvelu kehitettiin vastaukseksi jatkuvaan taisteluun musiikkialan piratismia vastaan. Vuoden 2012 lopussa tällä musiikin suoratoistoalustalla oli 20 miljoonaa aktiivista käyttäjää, ja noin 10 vuotta käynnistämisensä jälkeen Spotify ilmoitti tämän luvun nousseen 140 miljoonaan käyttäjään.
Unkarissa arkkitehti Ádám Somlai-Fischer loi prototyypin ainutlaatuisesta zoomauskäyttöliittymää käyttävästä esittelyohjelmasta mediataideteostensa esittelemistä varten. Tämän prototyypin pohjalta syntyi vuonna 2009 julkaistu Prezi, jolla on nykyisin 85 miljoonaa käyttäjää ja 325 miljoonaa julkista esittelyä.
Deliveroo-yrityksen perusti jonkin aikaa sitten Lontoossa William Shu, joka huomasi, että myöhäisillan ruokakuljetusten valikoima oli kaupungissa puutteellinen. Yritys keräsi ensimmäisten kahden vuoden aikana paljon mainetta suullisesti ja kykeni laajentumaan kansainvälisesti vuonna 2015. Kolme vuotta myöhemmin Deliveroo toimii 14 maassa ja yli 140 kaupungissa.
Tämä on vain pieni otos erilaisista menestyksekkäistä startup-yrityksistä, joita Euroopassa on syntynyt vuosien saatossa. Toivomme, että näiden yritysten tarinat toimivat innoituksen lähteinä. Lisätietoja startup-yrityksistä on saatavilla artikkelistamme Aloittavan yrittäjän huoneentaulu – ohjeita pelin avaukseen.
Aiheeseen liittyviä linkkejä:
Lisätietoja:
Etsi EURES-neuvojaa
Elin- ja työolot EURES-maissa
EURESin työpaikkatietokanta
EURES-palvelut työnantajille
EURESin tapahtumakalenteri
Tulevat online-tapahtumat
EURES Facebookissa
EURES Twitterissä
EURES LinkedInissä
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 19. maaliskuuta 2018
- Laatijat
- Euroopan työviranomainen | Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto
- Aiheet
- Liiketoiminta / Yrittäjyys
- Ulkoiset EURES-uutiset
- Sisäiset EURES-uutiset
- Työmarkkinauutiset/liikkuvuusuutiset
- Uutiset/raportit/tilastot
- Menestystarinat
- Nuoriso
- Sektori
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles