Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
  • Ειδησεογραφικό άρθρο
  • 19 Μαρτίου 2018
  • Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης
  • 1' χρόνος ανάγνωσης

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη ανά τις δεκαετίες: ιστορίες επιτυχίας

Η Siemens, η Lego, η Gucci, η Virgin και η Skype, είναι όλες εμπορικές επωνυμίες παγκόσμιας εμβέλειας. Όλες μαζί απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, δραστηριοποιούνται σε εκατοντάδες χώρες και αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Start-up success stories in Europe: across the decades
EURES

Επίσης όλες ξεκίνησαν στην Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις αφήνουν το στίγμα τους στην υφήλιο εδώ και αιώνες. Στη συνέχεια θα ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα ιστορικά παραδείγματα επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων από την Ευρώπη.

1840-1899

Κατά τα τελευταία 170 χρόνια, η Siemens έχει εξελιχθεί από ένα απλό συνεργείο στην αυλή ενός σπιτιού στη Γερμανία σε βιομηχανικό κολοσσό με περισσότερους από 370.000 υπαλλήλους. Η εταιρεία ιδρύθηκε με την επωνυμία Siemens & Halske το 1847 και γνώρισε γρήγορα την επιτυχία με τις εφευρέσεις της και τις τηλεφωνικές της γραμμές μεγάλων αποστάσεων.

Η Siemens δεν ήταν η μόνη που ξεκίνησε τόσο νωρίς και από τόσο χαμηλά. Την ίδια χρονιά, στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη Γαλλία, ο Louis-François Cartier ανέλαβε το χρυσοχοείο του εργοδότη του και οι εγγονοί του μετέτρεψαν αργότερα την οικογενειακή επιχείρηση σε παγκόσμια εμπορική επωνυμία, συνώνυμη της πολυτέλειας, η οποία είναι η αγαπημένη βασιλικών οίκων και διασημοτήτων.

Στην διάρκεια αυτής της περιόδου ιδρύθηκαν επίσης τα μελλοντικά επιχειρηματικά μεγαθήρια της Σκανδιναβίας, με πρώτη τη Nokia (Φινλανδία, 1865), ακολουθούμενη από την Ericsson (Σουηδία, 1876). Η Ericsson είχε εστιάσει τη δραστηριότητά της στις τηλεπικοινωνίες ήδη από την ίδρυσή της ως συνεργείο επισκευής τηλεγράφων στη Στοκχόλμη, ενώ η Nokia ξεκίνησε αρχικά ως μονάδα παραγωγής χαρτοπολτού για την κατασκευή προϊόντων όπως χαρτί τουαλέτας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1900 η επιχείρηση ξεκίνησε να επεκτείνεται στους τομείς για τους οποίους φημίζεται σήμερα.

1900-1949

Η Ευρώπη είναι η γενέτειρα πολλών διάσημων αυτοκινητοβιομηχανιών, εκ των οποίων μία από τις εμβληματικότερες είναι δίχως αμφιβολία η βρετανική Aston Martin, καθώς έχει συνδεθεί διαχρονικά με τις ταινίες του James Bond. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τους μηχανικούς Lionel Martin και Robert Bamford το 1913 και μόλις είχε σταθεί στα πόδια της όταν η παραγωγή του πρώτου της μοντέλου διακόπηκε λόγω της έναρξης του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Παρά το δυσοίωνο αυτό ξεκίνημα και την -ενίοτε- ταραχώδη πορεία της, η επωνυμία Aston Martin άντεξε στον χρόνο και πρόσφατα επεκτάθηκε και σε άλλους τύπους μεταφορικών μέσων, όπως τα ταχύπλοα σκάφη και τα υποβρύχια.

Ο μετανάστης Guccio Gucci εμπνεύστηκε από τις πολυτελείς αποσκευές των επισκεπτών στα ξενοδοχεία του Παρισιού και του Λονδίνου στα οποία εργαζόταν. Επιστρέφοντας στη γενέτειρά του Ιταλία, ο Gucci άνοιξε το 1921 το ομώνυμο κατάστημα δερμάτινων ειδών υψηλής ποιότητας. Σήμερα, μετά από σχεδόν 100 χρόνια, η πολυτελής αυτή εμπορική ονομασία στον τομέα της μόδας, η αξία της οποίας εκτιμάται στα 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ψηφίστηκε ως η 47η εμπορική επωνυμία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο για το 2017 από το περιοδικό Forbes.

Η LEGO έχει μια από τις διασημότερες ιστορίες επιτυχίας νεοφυούς επιχείρησης στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε στη Δανία στις αρχές της δεκαετίας του 1930 και αρχικά παρήγαγε ξύλινα παιχνίδια. Τα διάσημα πλαστικά τουβλάκια ακολούθησαν το 1949, σηματοδοτώντας την απαρχή της κυριαρχίας της Lego στην αγορά παιχνιδιών, καθώς και σε άλλους τομείς. Πρόσφατα η επιχείρηση επεκτάθηκε στους τομείς του κινηματογράφου, των βιντεοπαιχνιδιών και των πάρκων ψυχαγωγίας, εκμεταλλευόμενη τη σταθερή δημοτικότητα των προϊόντων της. Έχοντας πουλήσει τον ιλιγγιώδη αριθμό των 75 δισεκατομμυρίων ειδών LEGO το 2016, η εταιρεία αφήνει το αποτύπωμά της σε ολόκληρο τον κόσμο.

1950-1999

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Ευρώπη αναπτύχθηκε οικονομικά με ταχείς ρυθμούς και οι νεοφυείς επιχειρήσεις συνέχισαν να μετεξελίσσονται σε κερδοφόρες εταιρείες. Η εταιρεία λιανικού εμπορίου ενδυμάτων Primark, η οποία ιδρύθηκε το 1969 στην Ιρλανδία, κάλυψε ένα κενό στην αγορά με τα χαμηλού κόστους ενδύματά της και παρουσίασε σταθερή ανάπτυξη στη γενέτειρά της κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της. Με την πρόσφατη επέκτασή της σε Ευρώπη και Αμερική, τα καταστήματα που εντάχθηκαν στο δυναμικό της εταιρείας έως το 2016 ανέρχονται σε 320 και βρίσκονται σε 11 χώρες.

Ο Richard Branson μπορεί να είναι πασίγνωστος σήμερα, όμως στις αρχές της δεκαετίας του 1970 μόλις είχε ξεκινήσει την επιχείρησή του, η οποία πουλούσε δίσκους μέσω ταχυδρομικής παραγγελίας με έδρα μια εκκλησία, ενώ αργότερα άνοιξε ένα δισκοπωλείο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συνέχεια ακολούθησε η Virgin Records, η οποία τα επόμενα σαράντα χρόνια επεκτάθηκε στους τομείς των μεταφορών, του λιανικού εμπορίου και των τηλεπικοινωνιών. Σήμερα, ο όμιλος Virgin Group έχει περισσότερους από 37 εκατομμύρια ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, 53 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως και παγκόσμια έσοδα της τάξης των 16,6 δισεκατομμυρίων λιρών Αγγλίας.

Κατά το δεύτερο ήμισυ αυτής της περιόδου ιδρύθηκαν τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η Avast (Τσεχική Δημοκρατία, 1988), η TomTom (Κάτω Χώρες, 1991), η CD Projekt (Πολωνία, 1994) και η Opera Software (Νορβηγία, 1997). Οι τέσσερις αυτές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται αντιστοίχως στους τομείς της ασφάλειας στο διαδίκτυο, της ψηφιακής πλοήγησης, των βιντεοπαιχνιδιών και του λογισμικού, γνώρισαν πολύ μεγάλη επιτυχία χάρη στα καινοτόμα προϊόντα τους και στην αυξανόμενη ζήτηση στην ψηφιακή αγορά.

2000-2018

Η τάση δημιουργίας τεχνολογικών επιχειρήσεων συνεχίστηκε τη νέα χιλιετία και η Skype σύντομα αναδείχθηκε ως σημαντικός νέος "παίκτης" στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2003 στο Λουξεμβούργο και ήταν πρωτοπόρος στον τομέα των δωρεάν βιντεοκλήσεων από υπολογιστή σε υπολογιστή. Τον Μάιο του 2011 εξαγοράστηκε από τη Microsoft έναντι 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, ο αριθμός των ενεργών χρηστών της ανά μήνα ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια.

Το 2008 ιδρύθηκε στη Σουηδία το Spotify, ως απάντηση στο συνεχιζόμενο φαινόμενο της πειρατείας στη μουσική βιομηχανία. Έως τα τέλη του 2012, οι ενεργοί χρήστες αυτής της πλατφόρμας αναπαραγωγής ψηφιακής μουσικής είχαν ανέλθει σε 20 εκατομμύρια και σχεδόν μία δεκαετία μετά την ίδρυσή της η Spotify ανακοίνωσε ότι ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί στους 140 εκατομμύρια χρήστες.

Στην Ουγγαρία, ο αρχιτέκτονας Ádám Somlai-Fischer δημιούργησε ένα μοναδικό πρωτότυπο παρουσιάσεων με δυνατότητα μεγέθυνσης προκειμένου να παρουσιάσει τα ψηφιακά του εικαστικά έργα. Το πρωτότυπο αυτό έγινε η βάση του λογισμικού Prezi, το οποίο κυκλοφόρησε το 2009 και σήμερα μετρά 85 εκατομμύρια χρήστες και 325 εκατομμύρια δημόσιες παρουσιάσεις.

Πρόσφατα ο William Shu ίδρυσε στο Λονδίνο τη Deliveroo, έχοντας διαπιστώσει από προσωπική εμπειρία πόσο λίγες ήταν στην πόλη οι επιλογές κατ’ οίκον παράδοσης φαγητού αργά τη νύχτα. Η φήμη της επιχείρησης εξαπλώθηκε χάρη στη διάδοση μεταξύ των πελατών της κατά τα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας της και το 2015 επεκτάθηκε και στο εξωτερικό. Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας η Deliveroo δραστηριοποιείται σε 14 χώρες και σε περισσότερες από 140 πόλεις.

Αυτή ήταν μια σύντομη παρουσίαση των επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν στην Ευρώπη με το πέρασμα του χρόνου. Ελπίζουμε ότι οι ιστορίες αυτές σας ενέπνευσαν. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις νεοφυείς επιχειρήσεις, διαβάστε το άρθρο μας με θέμα Τι πρέπει να κάνετε και τι πρέπει να αποφεύγετε όταν ξεκινάτε μια επιχείρηση.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Siemens

Nokia

Gucci

Lego

Virgin

Skype

Spotify

Prezi

Deliveroo

Λεπτομέρειες

Θέματα
  • Επιχειρήσεις /Επιχειρηματικότητα
  • Εξωτερικές ειδήσεις EURES
  • Εσωτερικά νέα του EURES
  • Νέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότητα
  • Ειδήσεις / αναφορές / στατιστικά στοιχεία
  • Ιστορίες επιτυχίας
  • Νεολαία
Τομέας
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.