De asemenea, toate aceste mărci își au originea în Europa.
Întreprinderile europene nou-înființate exercită de secole un impact la nivel global, iar materialul de mai jos prezintă câteva din poveștile de succes ale întreprinderilor nou-înființate de pe întreg continentul, care au rămas în istorie.
1840-1899
În ultimii 170 de ani, Siemens a evoluat de la un singur atelier deschis într-o curte din Germania, la o mare putere a producției industriale, având peste 370 000 de angajați. Compania a fost înființată în 1847 sub denumirea de Siemens & Halske și a cunoscut rapid succesul datorită invențiilor sale și a liniilor de telefonie pentru convorbiri la mare distanță.
Siemens nu este singura firmă cu o lungă istorie și cu începuturi modeste. În același an, peste graniță, în Franța, Louis-François Cartier a preluat atelierul de bijuterii al maestrului său, iar nepoții lui l-au ajutat ulterior să transforme afacerea familiei într-o marcă de lux cunoscută în întreaga lume, care a ajuns preferata familiilor regale și, deopotrivă, a celebrităților.
În această perioadă au fost înființate și în Scandinavia companii care au devenit ulterior superputeri în afaceri, prima dintre acestea fiind Nokia (Finlanda, 1865), iar apoi Ericsson (Suedia, 1876). În timp ce Ericsson s-a axat pe telecomunicații, încă de la înființarea sa ca atelier de reparații pentru telegrafe în Stockholm, Nokia a fost inițial o fabrică de celuloză care producea, printre altele, hârtie igienică. Abia pe la începutul anilor 1900, compania a început să se extindă în sectoarele în care astăzi este celebră.
1900-1949
În Europa se află mai mulți producători celebri de autovehicule, iar Aston Martin din Regatul Unit este probabil una dintre cele mai emblematice astfel de companii, mulțumită îndelungatei sale asocieri cu James Bond. Înființată de inginerii Lionel Martin și Robert Bamford în 1913, compania abia începuse să se pună pe picioare, când producția primului său model a fost întreruptă de izbucnirea Primului Război Mondial. În ciuda acestui început nefast și a unui trecut uneori destul de zbuciumat, marca Aston Martin a rezistat, iar recent s-a extins și pe alte segmente de mijloace de transport, inclusiv bărci cu motor și submarine.
Guccio Gucci, un lucrător hotelier imigrant, muncea la Paris și la Londra atunci când a fost inspirat de bagajele de lux ale oaspeților hotelului. Întors în Italia natală, în 1921, Gucci a deschis un magazin de produse din piele fină care îi purta numele. După aproape 100 de ani, această marcă de lux din domeniul modei a fost votată cea de-a 47-a cea mai valoroasă marcă din lume în 2017 de către revista Forbes, fiind evaluată la 12,7 miliarde USD.
Povestea cuburilor LEGO este una dintre cele mai cunoscute povești de succes din Europa ale unei întreprinderi nou-înființate. Lansată în Danemarca la începutului anilor 1930, compania s-a ocupat inițial de crearea de jucării din lemn. Celebrele cuburi din plastic urmau să apără în 1949, marcând începutul dominației Lego pe piața jucăriilor și nu numai. În ultimii ani, compania a profitat din plin de popularitatea constantă a produselor sale, extinzându-se și în sectorul filmelor, jocurilor video și al parcurilor de distracții. Cu cele 75 de miliarde de piese LEGO vândute în 2016, moștenirea companiei s-a răspândit în întreaga lume.
1950-1999
În deceniile care au urmat după Al Doilea Război Mondial, Europa a cunoscut o expansiune economică rapidă, iar întreprinderile nou-înființate au continuat să înflorească și să se transforme în afaceri prospere. Compania Primark, care se ocupa de distribuirea cu amănuntul a articolelor de îmbrăcăminte și care a fost înființată în 1969 în Irlanda, a umplut un gol existent pe piață, iar hainele sale la prețuri reduse s-au bucurat de o popularitate constantă pe plan intern în primii ani de la înființarea companiei. În urma extinderilor mai recente ale companiei în Europa și SUA, portofoliul acesteia ajunsese în 2016 la 320 de magazine situate în 11 țări.
Deși astăzi Richard Branson este un nume cunoscut, la începutul anilor 1970 el era un antreprenor la început de drum care se ocupa de o afacere cu discuri expediate prin poștă având sediul într-o biserică și care, mai târziu, și-a deschis un magazin de discuri în Regatul Unit. A urmat Virgin Records, iar în următorii 40 de ani, compania s-a extins în domeniul transporturilor, al desfacerii cu amănuntul și al telecomunicațiilor. Astăzi, Virgin Group are peste 37 de milioane de abonați pe rețelele de socializare, 53 de milioane de clienți în lumea întreagă și un venit global de 16,6 miliarde GBP.
Spre sfârșitul acestei perioade s-au dezvoltat foarte multe întreprinderi nou-înființate din domeniul tehnologiei, inclusiv Avast (Republica Cehă, 1988), TomTom (Țările de Jos, 1991), CD Projekt (Polonia, 1994) și Opera Software (Norvegia, 1997). Desfășurându-și activitatea în domeniul securității online, al navigației digitale, al jocurilor video și, respectiv, al software-ului, aceste patru companii au cunoscut din plin succesul datorită produselor lor inovative și al cererii în creștere din comunitatea de afaceri digitală.
2000-2018
Această tendință din domeniul tehnologic a continuat și în noul mileniu, Skype devenind rapid un nou jucător cheie în industria telecomunicațiilor. Înființată în 2003, această companie cu sediul în Luxemburg a fost un pionier în domeniul apelurilor video gratuite între două calculatoare și a fost achiziționată de Microsoft în mai 2011 pentru suma raportată de 8,5 miliarde USD. Estimările recente indică un număr de peste 300 de milioane de utilizatori activi lunar.
Compania Spotify a fost lansată în Suedia în 2008, fiind înființată ca răspuns la lupta continuă împotriva pirateriei în muzică. Până la sfârșitul lui 2012, baza de utilizatori a platformei de redare în flux continuu a pieselor muzicale ajunsese la 20 de milioane de utilizatori activi și la aproape un deceniu de la lansare, Spotify a anunțat că această cifră crescuse la 140 de milioane de utilizatori.
În Ungaria, arhitectul Ádám Somlai-Fischer a creat un prototip de prezentare unic cu efect de zoom pentru a-și expune lucrările de artă multimedia. Acest prototip a stat la baza Prezi, care a fost lansată în 2009, iar acum se laudă cu 85 de milioane de utilizatori și 325 de milioane de prezentări publice.
De curând, Deliveroo a fost înființată la Londra de către William Shu, după ce acesta s-a confruntat cu lipsa opțiunilor de servicii de livrare de mâncare pe timp de noapte în oraș. În primii doi ani de la lansare, compania s-a bucurat de o publicitate sporită, cu răspândire din gură în gură, și a reușit să se extindă la nivel internațional în 2015. Trei ani mai târziu, Deliveroo își desfășoară activitatea în 14 țări și în peste 140 de orașe.
Aceasta este doar o mică prezentare a tipurilor de întreprinderi nou-înființate de succes apărute în Europa de-a lungul anilor. Sperăm că aceste povești v-au inspirat, iar pentru mai multe informații privind întreprinderile nou-înființate puteți consulta articolul nostru despre ce să faci și ce să nu faci atunci când începi o afacere.
Linkuri conexe:
Mai multe informații:
Zilele europene ale locurilor de muncă
Găsiți un consilier EURES
Condiții de viață și de muncă în țările EURES
Baza de date cu locuri de muncă a EURES
Servicii EURES pentru angajatori
Calendarul evenimentelor EURES
Următoarele evenimente online
EURES pe Facebook
EURES pe Twitter
EURES pe LinkedIn
Detalii
- Data publicării
- 19 martie 2018
- Autori
- Autoritatea Europeană a Muncii | Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
- Teme
- Afaceri / Antreprenoriat
- Știri externe EURES
- Știri interne EURES
- Știri despre piața muncii/știri despre mobilitate
- Știri/rapoarte/statistici
- Povesti de succes
- Tineret
- Sectorul
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles