Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο30 Απριλίου 2021Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Έξι συμβουλές για την επιλογή της κατάλληλης σταδιοδρομίας

Όταν βρίσκεστε στην αρχή της σταδιοδρομίας σας, ίσως να μην γνωρίζετε τι διαδρομή θέλετε να ακολουθήσετε. Δείτε τις έξι καλύτερες συμβουλές που έχουμε να σας δώσουμε για να σας βοηθήσουμε να βρείτε τη σωστή πορεία για σας.

Six tips for finding the right career path
Shutterstock

1. Σκεφτείτε τους στόχους σας

Σκεφτείτε τι θέλετε να κάνετε. Ίσως έχετε έναν συγκεκριμένο επαγγελματικό στόχο — μπορεί να θέλατε πάντοτε να γίνετε δάσκαλος, για παράδειγμα — ή μια συγκεκριμένη επιδίωξη, όπως να σπουδάσετε μηχανικός ή να ανοίξετε το δικό σας εστιατόριο. Ίσως ο στόχος σας να είναι λιγότερο συγκεκριμένος: θέλετε μια σταδιοδρομία συνυφασμένη με την παροχή βοήθειας σε άλλους ανθρώπους ή τη δημιουργικότητα; Ο καθορισμός στόχων μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την κατεύθυνση που θέλετε να δώσετε στην επαγγελματική σας πορεία.

2. Μάθετε τα δυνατά σημεία σας

Εάν δεν έχετε σαφείς στόχους, μην ανησυχείτε — δεν γνωρίζουμε όλοι τι είδους σταδιοδρομία θέλουμε να ακολουθήσουμε. Αρχίστε εξετάζοντας τα δυνατά σας σημεία. Προτιμάτε να δουλεύετε μαζί με άλλους ανθρώπους ή καλύτερα μόνος; Έχετε καλό λέγειν ή προτιμάτε τους αριθμούς; Θα σας ταίριαζε καλύτερα μια εργασία δραστήρια, με κίνηση ή θα προτιμούσατε μια καθιστική εργασία σε γραφείο; Απλές ερωτήσεις όπως αυτές μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τι είδους εργασία σας ταιριάζει περισσότερο.

3. Μελετήστε την αγορά εργασίας

Εάν είστε ανοιχτός σε διάφορες επιλογές, ίσως θα ήταν σκόπιμο να κάνετε κάποια έρευνα της αγοράς εργασίας. Ποιοι τομείς θα χρειαστούν εργαζόμενους τα επόμενα χρόνια και ποιες δεξιότητες θα χρειάζονται; Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να στραφείτε προς μια πορεία που να προσφέρει πολλές ενδιαφέρουσες ευκαιρίες. Στη συνέχεια, μπορείτε να επικεντρωθείτε στην απόκτηση των κατάλληλων δεξιοτήτων και εμπειριών ώστε να αυξήσετε την απασχολησιμότητά σας. Να θυμάστε ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες, πολλές από τις οποίες μπορεί να μην τις έχετε ακούσει ποτέ μέχρι σήμερα!

4. Προγραμματίστε εκ των προτέρων την πορεία σας, βήμα προς βήμα

Αν γνωρίζετε τι επιδιώκετε στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία, θα μπορέσετε να σχεδιάσετε σε γενικές γραμμές την πορεία που πρέπει να ακολουθήσετε. Σκεφτείτε από ποιες θέσεις εργασίας πρέπει να ξεκινήσετε για να αποκτήσετε την πείρα που χρειάζεστε και για ποιες θέσεις διαθέτετε τα περισσότερα προσόντα. Ορισμένες θέσεις εργασίας μπορεί να απαιτούν πανεπιστημιακή ή επαγγελματική εκπαίδευση, ενώ άλλες μπορεί να περιλαμβάνουν κατάρτιση στον χώρο εργασίας.

Μολονότι ο προγραμματισμός μπορεί να βοηθήσει, δεν χρειάζεται να πιέζεστε για να προδιαγράψετε ολόκληρη τη μελλοντική σας πορεία. Οι επαγγελματικές σταδιοδρομίες διαμορφώνονται βήμα προς βήμα και γι’ αυτό θεωρήστε κάθε ευκαιρία εργασίας ως μια δυνατότητα μάθησης και απόκτησης «μεταβιβάσιμων» δεξιοτήτων τις οποίες θα μπορείτε να αξιοποιήσετε και σε άλλες εργασίες που θα αναλάβετε μελλοντικά.

5. Μην φοβάστε να αλλάξετε σταδιοδρομία

Μπορεί να δοκιμάσετε μια συγκεκριμένη θέση εργασίας ή έναν συγκεκριμένο τομέα και να διαπιστώσετε ότι δεν είναι ο κατάλληλος για εσάς. Εάν συμβαίνει αυτό, μην φοβηθείτε να αναθεωρήσετε τα σχέδιά σας. Αν και οι περισσότεροι από εμάς αποζητούμε τη σταθερότητα στην επαγγελματική μας πορεία, μερικές φορές πρέπει να δοκιμάζουμε αρκετούς επαγγελματικούς ρόλους μέχρι να βρούμε τον σωστό. Είναι επίσης φυσικό να θέλουμε μερικές φορές μια νέα πρόκληση. Εάν δεν σας αρέσει η εργασία σας, μην φοβηθείτε να αλλάξετε κατεύθυνση για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.

6. Δώστε προτεραιότητα στο να κάνετε αυτό που σας αρέσει

Το κίνητρο στην εργασία που κάνετε αποτελεί σημαντικό στοιχείο του εργασιακού βίου. Μπορεί να βάζετε μακρόπνοους στόχους στη σταδιοδρομία σας ή να βρίσκετε ικανοποίηση στις μικρές, καθημερινές προκλήσεις. Το πιο σημαντικό είναι να μην ξεχνάτε τι πραγματικά θέλετε να πετύχετε επαγγελματικά και να προσπαθήσετε να βρείτε μια δουλειά από την οποία να αντλείτε ικανοποίηση σε καθημερινή βάση.

Σε συνεργασία με το EURES, την ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα.

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε συμβούλους EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Χρήσιμες συμβουλές
 • Νεολαία
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.