Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak30. travnja 2021.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Šest savjeta za pronalaženje pravog profesionalnog puta

Na početku karijere može biti teško odlučiti se kojim putem krenuti. Nudimo vam šest najvažnijih savjeta koji će vam pomoći da pronađete pravi profesionalni put.

Six tips for finding the right career path
Shutterstock

1. Razmislite o svojim ciljevima

Razmislite o tome što želite u svojoj karijeri. Karijerni cilj moglo bi biti određeno zanimanje, npr. možda ste oduvijek sanjali o tome da postanete nastavnik, ili određeno postignuće, kao što je stjecanje kvalifikacija za inženjera ili otvaranje vlastitog restorana. To bi moglo biti i nešto znatno manje određeno: možda želite ostvariti karijeru u području koje uključuje pomaganje drugima ili želite raditi nešto kreativno? Ciljevi kojima težite pomoći će vam u usmjeravanju profesionalnog puta.

2. Saznajte koje su vaše prednosti

Ako nemate nikakvih jasnih ciljeva, ne brinite – ne znaju svi što žele raditi. Za početak, razmislite o svojim prednostima. Jeste li osoba koja voli raditi s drugima ili bolje radite sami? Jeste li dobri s riječima ili više volite brojeve? Bi li vam više odgovarao aktivan, fizički posao ili biste radije sjedili za stolom u uredu? Takva jednostavna pitanja mogu vam pomoći da razumijete koji bi poslovi mogli biti dobri za vas.

3. Istražite tržište rada

Ako ste spremni za različite mogućnosti, možda bi vam moglo pomoći i da malo istražite tržište rada. U kojim će sektorima postojati potražnja za radnicima sljedećih godina i koje će im vještine biti potrebne? Tako možete pronaći karijeru koja će vjerojatno pružati mnogo zanimljivih prilika. Potom se možete posvetiti stjecanju traženih vještina i iskustva koji će vam omogućiti veću zapošljivost. Imajte na umu da postoji jako puno zanimanja i da za mnoga od njih možda nikad niste ni čuli!

4. Pokušajte planirati unaprijed, korak po korak

Ako znate kamo želite stići u svojoj karijeri, to će vam pomoći da otprilike isplanirate put koji će vas tamo dovesti. Razmislite o tome koja će vam početnička radna mjesta omogućiti stjecanje najrelevantnijeg iskustva i za koja od njih ste najkvalificiraniji. Za neka će radna mjesta možda biti potrebna akademska ili strukovna kvalifikacija, a druga mogu uključivati osposobljavanje na radnom mjestu.

Iako je korisno razmišljati unaprijed, nemojte se opterećivati time da morate isplanirati cijelu karijeru. Karijere se grade korak po korak, pa svaku poslovnu priliku smatrajte prilikom za učenje i razvoj „prenosivih” vještina koje možete primijeniti u drugim budućim poslovima.

5. Nemojte se bojati promijeniti profesionalni put

Možda ćete se iskušati u određenom poslu ili sektoru i ustanoviti da to nije ono pravo za vas. U tom slučaju, nemojte se bojati promijeniti svoje planove. Iako većina nas želi stabilnost u karijeri, ponekad moramo promijeniti nekoliko poslova da bismo pronašli onaj pravi. Također je normalno ponekad poželjeti novi izazov. Ako ne uživate u svojem poslu, nemojte se bojati promjene kako biste pronašli pravi profesionalni put.

6. Neka vam zadovoljstvo poslom bude najvažnije

Motivacija na radnom mjestu zaista je važan čimbenik. Možda ste tip koji razmišlja o krajnjim cijevima u svojoj karijeri ili možda motivaciju pronalazite u malim, svakodnevnim izazovima. Najvažnije je imati na umu što želite ostvariti u svojoj karijeri te pokušati pronaći posao koji vas svakodnevno čini sretnima.

U suradnji s EURES-om, europskim portalom za mobilnost pri zapošljavanju.

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
SavjetiMladost
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.