I handels- och samarbetsavtalet mellan EU och Storbritannien erkänns rättigheterna för EU-medborgare som bor utanför EU, liksom för brittiska medborgare som bor i EU. I avtalet beskrivs också överenskomna strategier för handel och möjligheter. Lagstiftningen, som först antogs i december 2020, omfattar medborgerliga rättigheter, en ekonomisk uppgörelse mellan Storbritannien och EU samt ett protokoll om Irland och Nordirland.
Sedan Storbritannien först valde att gå ur EU 2016 och officiellt lämnade unionen 2020 har många överläggningar ägt rum för att se till att livsvalen, säkerheten och tryggheten skyddas för EU-medborgare som bor i Storbritannien. Formella förhandlingar om det framtida förhållandet mellan Storbritannien och EU påbörjades i mars 2020 och resulterade i handels- och samarbetsavtalet mellan EU och Storbritannien.
Rätten att bo, arbeta och studera skyddas
Lagstiftningen har genomförts från början av detta år och ska skydda rättigheterna för de över 3 miljoner EU-medborgare som bor i Storbritannien och de över 1 miljon brittiska medborgare som bor i EU-länder.
Lagstiftningen är utformad för att se till att medborgarna fortfarande kan bo, arbeta och studera både i och utanför EU. Den omfattar även aspekter som rör grundläggande rättigheter i arbetslivet, hälso- och säkerhetsnormer och rättvisa arbetsvillkor.
Avtalet föreskriver att EU-medborgare som var bosatta i Storbritannien före den 1 januari 2021 kan bo kvar där, förutsatt att de ansökt om att omfattas av programmet för unionsmedborgares bosättning (EU Settlement Scheme) före den 30 juni 2021. De som fortsatt att arbeta i Storbritannien efter den 1 januari 2021 och som har ansökt om att omfattas av programmet behöver inte ansöka om ett nytt dokument för gränsarbetare.
Brittiska medborgare som var bosatta i EU före den 1 januari 2021 och som bor kvar i EU efter detta datum kan behöva ansöka om ny uppehållsstatus i medlemsstaten där de bor. De har också rätt att ansöka om ett dokument för gränsarbetare i den medlemsstaten.
Samordningen av de sociala trygghetssystemen gäller fortfarande
EU-medborgare som oavbrutet har bott och arbetat i Storbritannien (eller vice versa) sedan innan övergångsperioden gick ut omfattas också av fullständig samordning av lagstiftningen om social trygghet. I framtiden kommer alla EU-bestämmelser om rättigheter till social trygghet att gälla i sådana fall.
Delvis samordning gäller också för EU-medborgare som inte har bott oavbrutet i Storbritannien, men som fortfarande har omfattats av brittisk socialförsäkringslagstiftning innan övergångsperioden gick ut (eller vice versa). Detta gäller till exempel bestämmelser om likabehandling, sjukpenning och familjeförmåner samt kombinationer av rättigheter och skyldigheter från olika bosättningsperioder.
EU och Storbritannien har också ingått avtal med Schweiz och EES-/Eftastaterna (Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz) för att skydda personer i trepartssituationer (till exempel när en brittisk medborgare bott eller arbetat i EU i slutet av övergångsperioden, men har barn som bor i en annan medlemsstat).
Mer information om handels- och samarbetsavtalet mellan EU och Storbritannien finns på
https://ec.europa.eu/info/relations-united-kingdom/eu-uk-trade-and-cooperation-agreement_sv
Länkar:
https://ec.europa.eu/info/relations-united-kingdom/eu-uk-trade-and-cooperation-agreement_sv
Läs mer:
Hitta Euresrådgivare
Leva och arbeta i Euresländer
Eures jobbdatabas
Eurestjänster för arbetsgivare
Eures evenemangskalender
Kommande evenemang på nätet
Eures på Facebook
Eures på Twitter
Eures på LinkedIn
Översikt
- Publiceringsdatum
- 21 juli 2021
- Upphovsmän
- Europeiska arbetsmyndigheten | Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering
- Teman
- Arbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheter
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles