Handels- og samarbeidsavtalen mellom EU og Storbritannia, EU-UK Trade and Cooperation Agreement, anerkjenner rettighetene til EU-borgere som bor utenfor EU, samt britiske borgere som bor i EU, og skisserer avtalte fremgangsmåter for handel og muligheter. Lovgivningen ble først avtalt i desember 2020 og dekker borgernes rettigheter, et økonomisk oppgjør mellom Storbritannia og EU og protokoll for Irland og Nord-Irland.
Siden Storbritannia først valgte å trekke seg ut av EU i 2016 og offisielt forlot EU i 2020, har mange diskusjoner funnet sted for å sikre beskyttelse for livsvalgene, tryggheten og sikkerheten til EU-borgere som bor i Storbritannia. Formelle forhandlinger om det fremtidige forholdet mellom Storbritannia og EU begynte i mars 2020, og resulterte i EU-UK Trade and Cooperation Agreement (handels- og samarbeidsavtalen mellom EU og Storbritannia).
Retten til å leve, jobbe og studere er beskyttet
Lovgivningen har blitt implementert fra begynnelsen av dette året, og skal sikre rettighetene til over tre millioner EU-borgere som bor i Storbritannia, samt over én million britiske statsborgere i EU-land.
Den er utformet for å sikre at innbyggerne fremdeles er i stand til å leve, jobbe og studere både i og utenfor EU, og omfatter også aspekter som inkluderer grunnleggende rettigheter på arbeidsplassen, helse- og sikkerhetsstandarder for arbeidsplasser og rettferdige arbeidsforhold.
Avtalen erklærer at EU-borgere boende i Storbritannia før 1. januar 2021 kan fortsette å bo der, forutsatt at de søkte til EUs bosettingsordning før 30. juni 2021. De som fortsatt å jobbe i Storbritannia etter 1. januar 2021 og har søkt om ordningen, vil ikke bli pålagt å søke om et grensearbeiderdokument.
Britiske statsborgere bosatt lovlig i EU før 1. januar 2021 og som fortsetter å bo i EU deretter, kan måtte søke om ny bosettingsstatus i medlemsstaten de bor i. De har også rett til å søke om et grensearbeiderdokument i denne medlemsstaten.
Koordinering av folketrygd gjelder fremdeles
EU-borgere som har bodd og jobbet kontinuerlig i Storbritannia (eller omvendt) siden før overgangsperiodens kan også benytte seg av full koordinering av lovgivningen om folketrygd. Fremover vil alle EU-regler om retten til folketrygd fortsette å gjelde i slike tilfeller.
Delvis koordinering er også på plass for EU-borgere som ikke har bodd kontinuerlig i Storbritannia, men som fortsatt har vært underlagt britisk lov om folketrygd før overgangsperiodens slutt (eller omvendt). Dette gjelder for eksempel regler om likebehandling, sykdoms- og familierelaterte ytelser samt å kombinere rettigheter og plikter fra forskjellige oppholdsperioder.
EU og Storbritannia har også inngått avtaler med Sveits og EØS/EFTA-stater (Island, Liechtenstein, Norge og Sveits) for å beskytte mennesker i triangulære situasjoner (for eksempel en britisk statsborger som er bosatt eller arbeider i EU ved slutten av overgangsperioden, men med barn som bor i et annet EU-land).
For mer informasjon om handels- og samarbeidsavtalen mellom EU og Storbritannia besøker du:
https://ec.europa.eu/info/relations-united-kingdom/eu-uk-trade-and-cooperation-agreement_en
Relevante lenker:
https://ec.europa.eu/info/relations-united-kingdom/eu-uk-trade-and-cooperation-agreement_en
Les mer:
Finn EURES-rådgivere
Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene
EURESjobbdatabase
EURES’ tjenester for arbeidsgivere
EURES’ aktivitetskalender
Kommende arrangementer på nett
EURES på Facebook
EURES på Twitter
EURES på LinkedIn
Nærmere opplysninger
- Publikasjonsdato
- 21 juli 2021
- Forfattere
- European Labour Authority | Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion
- Temaer
- Arbeidsmarkedsnyheter/mobilitetsnyheter
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles