Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel29 november 2023Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Så skapar du ett välfungerande hemmakontor

På senare år har många av oss fått möblera om därhemma för att göra plats åt ett hemmakontor. Men hemmiljöer är inte utformade med kontorsarbete i åtanke, så detta kan vara svårare än man tror. Här får du några praktiska tips på vad du bör tänka på för att skapa en välfungerande arbetsplats i ditt hem.

How to turn your home into the ultimate workplace

Välj plats med omsorg

Det är viktigt att välja en plats i ditt hem där du känner att du kan arbeta bekvämt och vara produktiv. Du kommer att tillbringa många timmar om dagen på den platsen, så välj med omsorg. Vissa rum bör man om möjligt undvika att använda för att jobba hemifrån. Att arbeta från sovrummet kan till exempel vara en dålig idé eftersom man redan tillbringar en stor del av sin tid där. Dessutom är det viktigt att dra en tydlig gräns mellan platsen där du arbetar och det övriga hemmet, som ju hör privatlivet till. Välj en plats som du bara använder till att arbeta. Det kan handla om allt från ett gästrum till en hörna i vardagsrummet.

Investera i rätt utrustning

När du har valt en bra plats är nästa steg att investera i ett par saker som kommer att underlätta ditt arbete avsevärt. Det är viktigt att ha en bekväm arbetsplats även hemmavid, så du bör tänka på ergonomin. En bra kontorsstol och ett tillräckligt stort skrivbord kan vara nödvändiga investeringar för att du ska kunna arbeta bekvämt hemifrån. Köp helst möblerna i en butik i stället för att beställa online. På så sätt kan du prova utrustningen innan du köper den. Det kan också vara smart att investera i ett höjdjusterbart skrivbord, så att du kan stå upp och arbeta under vissa perioder. Längre perioders stillasittande kan nämligen leda till hälsoproblem med tiden. Du bör också överväga att investera i en bildskärm, särskilt om du använder en bärbar dator med en liten skärm.

Säkerställ bra belysning

Belysningen är en viktig aspekt när man arbetar hemifrån – den gör mycket både för trevnaden och för att kunna arbeta effektivt. Försök sitta nära ett fönster så att du får in så mycket naturligt ljus som möjligt. Du kan naturligtvis även använda en skrivbordslampa för punktbelysning precis där du behöver den. Detta kan hjälpa dig att fokusera på uppgifter som kräver stor koncentration. Tänk också på att undvika bländande ljus från taklampor och dylikt, genom att exempelvis använda lampskärmar. Bra belysning bidrar till en trevligare arbetsmiljö och gör dig mer produktiv.

Undvik distraktioner

Det kan vara svårt att bli av med distraktioner när man arbetar hemifrån, särskilt om man bor med familj eller vänner. Det finns en risk att man blir störd eller distraherad oftare hemma än på kontoret. Det första du bör göra är att skapa ett schema och se till att alla som du bor med känner till dina arbetstider. På så sätt blir det också lättare att mäta dina framsteg och du förbättrar samtidigt dina färdigheter i fråga om tidsplanering. Detta kommer förmodligen också att hjälpa dig att hålla fokus. Att skaffa sig ett par brusreducerande hörlurar är ett bra sätt att stänga ute störande ljud. Mobiltelefoner kan vara mycket distraherande när man jobbar, så använd gärna funktioner som applås för att begränsa den tid du ägnar åt telefonen. Detta gör det enklare att koncentrera sig och fokusera på att få jobbet gjort.

Att byta karriär kan verka skrämmande, men om du gör efterforskningar och har en positiv attityd behöver det inte vara så svårt som du tror. I den här artikeln finns råd till dig som är redo för en förändring.

 

Länkar:

Är du redo för en förändring? Så byter du karriär utan erfarenhet

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på Linkedin

Teman
Företag /EntreprenörskapRåd och tips
Relaterade avsnitt
Råd och tips
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.