Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο18 Ιουνίου 2020Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Τέσσερις σημαντικές αλλαγές στην εργασία που επέφερε ο COVID-19

Η νόσος από τον κορονοϊό 2019 (COVID-19) έχει αλλάξει τη ζωή μας από πολλές απόψεις, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου εργασίας μας. Έχει επηρεάσει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και το μέλλον της ευέλικτης απασχόλησης.

Four ways COVID-19 has changed the way we work
Shutterstock

Δείτε τις τέσσερις μεγαλύτερες αλλαγές στον τρόπο εργασίας μας.

1. Χρήση τεχνολογίας

Λόγω της πανδημίας COVID-19, εκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκε να εργαστούν από το σπίτι, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την τεχνολογία για να προσαρμόσουν τον τρόπο εργασίας τους. Η εξ αποστάσεως ομαδική εργασία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε επιγραμμικά εργαλεία. Οι διά ζώσης συσκέψεις αντικαταστάθηκαν από επιγραμμικές τηλεδιασκέψεις χάρη σε πλατφόρμες όπως τη Zoom και τη Microsoft Teams, οι οποίες παρέχουν στο προσωπικό τη δυνατότητα πρόσβασης σε συσκέψεις από το σπίτι τους, εξοικονομώντας ταυτόχρονα χρόνο και χρήμα. Οι εν λόγω επιγραμμικές πλατφόρμες έλυσαν αρκετά προβλήματα της εξ αποστάσεως εργασίας και κράτησαν τους ανθρώπους συνδεδεμένους. Επίσης, διευκόλυναν την εργασία από το σπίτι, παρέχοντας σε συναδέλφους τη δυνατότητα συνεργασίας εξ αποστάσεως.

2. Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Όταν οι επιχειρήσεις αποφάσισαν ότι η προσέλευση στο γραφείο δεν ήταν πλέον ασφαλής, πολλοί εργαζόμενοι και εργοδότες άρχισαν να εργάζονται για πρώτη φορά από το σπίτι. Έτσι, δεν χρειάζονταν να σπαταλήσουν ώρες από την ημέρα τους στα δημόσια μέσα μεταφοράς ή στην κίνηση στους δρόμους. Για χιλιάδες ανθρώπους το αποτέλεσμα ήταν περισσότερος χρόνος και σε μερικές περιπτώσεις καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Το προσωπικό μπορούσε πλέον να αξιοποιεί τον χρόνο που υπό κανονικές συνθήκες έχανε κατά τη μετακίνηση από και προς τον τόπο εργασίας και να τον αφιερώνει σε πράγματα που το ενδιαφέρουν. Για μερικούς ανθρώπους αυτό σήμαινε ότι είχαν περισσότερο χρόνο για ύπνο, για την ετοιμασία του πρωινού ή για να βγάλουν βόλτα τον σκύλο τους πριν συνδεθούν στον υπολογιστή τους.

3. Επικοινωνία

Παρόλο που μπορεί να θεωρούμε ότι η εργασία από το σπίτι περιορίζει την επικοινωνία μεταξύ των συναδέλφων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας απεδείχθη πολλές φορές το αντίθετο. Αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την εξ αποστάσεως εργασία, η πανδημία απέδειξε σε εργοδότες και εργαζομένους ότι η επικοινωνία μπορεί να επιτυγχάνεται με πολύ μεγάλη επιτυχία και όντας εκτός γραφείου. Η εργασία από το σπίτι παρείχε σε πολλές επιχειρήσεις τη δυνατότητα εξερεύνησης νέων εργαλείων συνεργασίας, τα οποία επιτρέπουν την επιγραμμική διεξαγωγή συνεδριάσεων και συσκέψεων. Τα εν λόγω εργαλεία προσφέρουν επίσης χώρο για την κοινωνικοποίηση των συναδέλφων. Οι συνάδελφοι μπορούν να κάνουν κλήσεις μεταξύ τους για να συζητούν, όπως θα έκαναν και στο γραφείο κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος, ώστε να μην διακόπτεται η μεταξύ τους επικοινωνία σχετικά με τη ζωή ή την εργασία τους.

4. Ευελιξία

Κατά κανόνα, οι εργοδότες είναι διστακτικοί στην υιοθέτηση του ευέλικτου ωραρίου και της εργασίας από το σπίτι. Στην εξ αποστάσεως εργασία ο εργοδότης θα πρέπει να είναι βέβαιος ότι το προσωπικό του θα διατηρήσει την παραγωγικότητά του και την ποιότητα της εργασίας του χωρίς επίβλεψη. Χάρη στην εργασία από το σπίτι που δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εργοδότες μπορεί πλέον να είναι λιγότερο επιφυλακτικοί στο μέλλον για το προσωπικό τους όσον αφορά την εργασία από το σπίτι. Αυτό ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες ευκαιρίες για ευέλικτη εργασία. Η εργασία από το σπίτι δεν είναι μια λύση για όλους, πολλοί όμως άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να μάθουν να διαχειρίζονται τον χρόνο τους και να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον εργασίας. Κάποιοι μάλιστα μπορεί να ήταν και πιο παραγωγικοί. Η πανδημία COVID-19 έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος εργασίας αλλά πολλοί.

Βάσει των διάφορων περιορισμών που εφαρμόζονται σε ολόκληρο τον κόσμο, ο τρόπος εργασίας για μερικές επιχειρήσεις ίσως άλλαξε για πάντα.

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την εργασία από το σπίτι, διαβάστε το άρθρο μας Πώς να παραμείνετε παραγωγικοί όταν εργάζεστε από το σπίτι.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Zoom

Microsoft Teams

Πώς να παραμείνετε παραγωγικοί όταν εργάζεστε από το σπίτι

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε συμβούλους EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Επιχειρήσεις /Επιχειρηματικότητα
 • Χρήσιμες συμβουλές
 • Ειδήσεις / αναφορές / στατιστικά στοιχεία
Σχετικές ενότητες
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.