Voitko kertoa hieman itsestäsi ja roolistasi uraohjaajana?
Valmistuin Nottinghamin yliopistosta vuonna 1983. Vaikka halusin koulupsykologiksi menin yritysmaailmaan tietämättä oikeastaan mitään siitä, miten siellä menestyy. Eri työtehtävät johtivat siihen, että erikoistuin yritysten ja erityisesti kumppanuusstrategioiden kehittämiseen. Minulla on nyt oma yritys, joka auttaa pienyrityksiä kasvamaan.
Hieman yli kolme vuotta sitten yliopisto pyysi apua alumneilta, koska he halusivat kehittää opiskelijoiden ja äskettäisten valmistuneiden alumnien tukiverkostoa. Tehtävässäni uraohjaajana olen sitoutunut auttamaan nuoria uransa alussa. Samalla investoin henkilökohtaiseen elinikäiseen oppimiseen.
Minkälaista tukea tarjoat nuorille opiskelijoille?
Autan mentoroitavia siinä, miten edetä ja valmistautua yritysmaailmaan, olipa sitten kysymyksessä harjoittelu tai työpaikka. Opiskelijat valitsevat mentorinsa taustan, kokemuksen ja taitojen perusteella, joten mentoroitavan näkökulmasta sovimme yleensä yhteen.
Tuki kattaa haastattelujen rakenteen, haastattelutekniikat, sen, mitä työnantajat hakevat, ansioluettelon ja saatekirjeen kirjoittamisen, yritysmaailman kielen ja, sen miten kokous etenee. Joskus keskustelun kehittyessä opiskelijat huomaavat vaivihkaa omat vahvuutensa ja heikkoutensa, mikä auttaa heitä ymmärtämään millaiset tehtävät saattavat sopia heille.
Sen lisäksi, että autat opiskelijoita ansioluetteloiden laatimisessa ja haastatteluun valmistautumisessa, annat heille myös henkistä tukea. Voisitko kertoa meille tästä?
Tämän osalta suhde joko onnistuu tai epäonnistuu. Eikä suhteessa ole kysymys mistään tilapäisestä tuttavuudesta. Yhteistyön ainoana tavoitteena on valmentaa opiskelija työelämää varten. Se edellyttää molempien osapuolten sitoutumista. Kuten mikä tahansa suhde, on tärkeää ymmärtää suhteen kehys ja asettaa joitakin sääntöjä ja rajoja.
Opiskelijat ovat erittäin epävarmoja, mutta samaan aikaan hyvinkin rohkeita ja ottavat myös harkitsemattomia riskejä. Useimmat ovat oppineet vertaamaan suorituksiaan vertaisryhmiin nähden sen sijaan, että noudattaisivat itselle asetettuja tavoitteita. On tärkeää auttaa heitä vapautumaan muiden odotuksista ja asettamaan itselleen realistisia odotuksia.
Kokemukseni mukaan tämä on luottamuksen rakentamisen kulmakivi. Kun ihminen tekee omia päätöksiä sen sijaan, että yrittää vastata muiden ihmisten odotuksiin, oma näkemyskin vahvistuu. Sinä olet tärkeä Ihminen etsii myös vastauksia sisimmästään, ja löytäessään ne hän alkaa uskoa kykyynsä rakentaa omaa tulevaisuutta.
Opiskelijat tekevät tämän matkan yksin, uraohjaajan rooli on enemmänkin näyttää suuntaa. Vastausten realisoituminen matkan varrella tekee prosessista kasvukokemuksen.
Yritysmaailman toista puolta edustavat luonnollisesti työnantajat. Miten yritykset voivat tehdä itsensä houkuttelevammiksi nuorille?
Ne voivat osoittaa olevansa sitoutuneita monimuotoisuuteen ja osallisuuteen, yritysten yhteiskuntavastuuseen, työympäristöön ja työntekijöidensä mielenterveyteen. Mielestäni yritysten pitäisi tehdä haastatteluvideoita vastavalmistuneista, jotka ovat nyt arvostettuja työntekijöitä, näyttääkseen, miten he ovat vastanneet haasteeseen ja menestyneet yrityksessä.
Työelämä muuttuu nopeasti. Miten tämä vaikuttaa opiskelijoihin, heidän kykyihinsä löytää työtä ja sopeutua uuteen työympäristöön?
Se on vaikeaa, jos heillä ei ole lainkaan kokemusta työympäristöistä. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että työnantajat ovat alkaneet tunnustaa, että pelkästään kokemukseen perustuva työhönotto ei toimi heidän kannaltaan, koska olemme siirtymässä neljänteen teolliseen aikakauteen.
Koneoppiminen, tekoäly ja automaatio muuttavat nopeasti kriteerejä, joita työnantajat käyttävät hakiessaan lahjakkuuksia. Ongelmanratkaisutaidot, selviytymiskyky ja luovuus ovat yhä arvokkaampia työpaikalla, ja myös sosiaalisia taitoja korostetaan aikaisempaa enemmin. Suurimman osan ajasta työskentelemme pienryhmissä, jotka pyrkivät hyödyntämään teknologiaa parhaiden tulosten saavuttamiseksi. Ihmisenä olemisesta tulee ominaisuus, jota työnantajat oppivat mittaamaan.
Meidän on varmistettava, että olemme mukautuvia ja avoimia oppimaan. Näin opiskelijat löytävät aina paikkansa yhteiskunnassa, koska heillä on kyky oppia ja kasvaa. Heidän on kehitettävä halu ja sitoutuneisuus elinikäiseen oppimiseen ja sovellettava uuden oppimista työssä tehdäkseen toiminnasta työpaikallaan mahdollisimman joustavaa.
Entä mikä on parasta uraneuvojan tehtävässä?
Nähdä siipien kantavan. Elämän suurimpia lahjoja on nähdä ihmisten kasvavan. Vaikutus, joka sinulla on toisen ihmisen luottamukseen, ajattelutapoihin, rajoihin, ajattelun riippumattomuuteen ja luovuuteen, on valtava. Voit todella vaikuttaa, ja se on aina myös kaksisuuntaista. Olen saanut syvällisemmän käsityksen erilaisista työtavoista ja ymmärrän nyt paremmin haasteita, joita lahjakkaat nuoret ihmiset kohtaavat.
Asiaan liittyviä linkkejä:
University of Nottingham – Career Mentoring
Lisätietoja:
Etsi EURESin työntekijöitä
Eläminen ja työskentely EURES-maissa
EURESin työpaikkatietokanta
EURES-palvelut työnantajille
EURESin tapahtumakalenteri
Tulevat online-tapahtumat
EURES Facebookissa
EURES Twitterissä
EURES LinkedInissä
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 11. lokakuuta 2019
- Laatijat
- Euroopan työviranomainen | Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto
- Aiheet
- Ulkopuoliset sidosryhmät
- Vinkkejä
- Menestystarinat
- Nuoriso
- Sektori
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles