Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο11 Οκτωβρίου 2019Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Επαγγελματικός προσανατολισμός: Υποστήριξη του αυριανού εργατικού δυναμικού

Η μετάβαση από την πλήρη φοίτηση στην πλήρη απασχόληση δεν είναι ποτέ εύκολο βήμα. Ανεξάρτητα από το αν έχετε τελειώσει το σχολείο, το πανεπιστήμιο ή επαγγελματική σχολή, η είσοδος στον κόσμο της εργασίας μπορεί να είναι δύσκολη. Η κατάλληλη όμως υποστήριξη μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις δυσκολίες κατά τη μετάβαση. Συναντήσαμε τον Paul Kitchen, σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού στο University of Nottingham, για να μάθουμε περισσότερα για τις συμβουλές που παρέχει στο εργατικό δυναμικό του αύριο.

Career mentoring: Supporting the workforce of tomorrow
EURES

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τον εαυτό σας και τον ρόλο σας ως συμβούλου;

Αποφοίτησα από το University of Nottingham το 1983. Παρά το ενδιαφέρον μου να εργαστώ ως ψυχοπαιδαγωγός, εντάχθηκα στον επιχειρηματικό κόσμο γνωρίζοντας ελάχιστα για τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία. Αφού εργάστηκα σε διαδοχικές θέσεις, εξειδικεύθηκα στην ανάπτυξη επιχειρήσεων, ιδίως στην ανάπτυξη στρατηγικών εταιρικής σχέσης. Τώρα, έχω τη δική μου επιχείρηση που βοηθά τις μικρές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν.

Μόλις πριν από τρία χρόνια, το πανεπιστήμιο προσέγγισε τους αποφοίτους σε μια προσπάθεια να αναβαθμίσει τη στήριξη που παρέχει στους προπτυχιακούς φοιτητές και στους νέους πτυχιούχους. Ως σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού παρέχω βοήθεια στους νέους που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, επωφελούμενος και εγώ έτσι από τη διά βίου μάθηση.

Σε γενικές γραμμές, τι είδους υποστήριξη προσφέρετε στους φοιτητές σας;

Βοηθάω τους φοιτητές να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των επιχειρήσεων και να προετοιμάσουν την είσοδό τους στον κόσμο αυτόν, είτε πρόκειται για θέσεις πρακτικής άσκησης ή για θέσεις απασχόλησης. Οι φοιτητές επιλέγουν τον σύμβουλό τους με βάση το υπόβαθρο, την εμπειρία και τις δεξιότητές του, οπότε το προφίλ του συμβούλου θα πρέπει να σχετίζεται με εκείνο των φοιτητών.

Η στήριξη αφορά τη δομή των συνεντεύξεων, τις τεχνικές υποβολής ερωτήσεων, τις απαιτήσεις των εργοδοτών, τον τρόπο σύνταξης του βιογραφικού σημειώματος και της συνοδευτικής επιστολής, τη γλώσσα που πρέπει να χρησιμοποιείται και τον τρόπο διεξαγωγής των συνεδριάσεων. Μερικές φορές, μέσα από τη συζήτηση, οι φοιτητές εντοπίζουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους και αυτό τους βοηθά να κατανοήσουν ποιο είναι το κατάλληλο επάγγελμα για αυτούς.

Εκτός από την πρακτική βοήθεια που προσφέρετε, όπως για παράδειγμα για τη σύνταξη του βιογραφικού και την προετοιμασία της συνέντευξης, παρέχετε επίσης στους φοιτητές και συναισθηματική στήριξη. Τι μπορείτε να μας πείτε για αυτό;

Η συναισθηματική στήριξη είναι καθοριστική για μια επιτυχημένη ή μη σχέση με τον φοιτητή. Δεν πρόκειται για τυχαία γνωριμία. Συνεργαζόμαστε για έναν κοινό στόχο: να προετοιμαστεί ο φοιτητής για τον κόσμο της εργασίας. Χρειάζεται δέσμευση και από τις δύο πλευρές. Όπως σε κάθε σχέση, είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό το πλαίσιο της σχέσης και να θεσπιστούν ορισμένοι κανόνες και όρια.

Οι φοιτητές έχουν εν γένει αμφιβολίες, αλλά διαθέτουν τόλμη και αναλαμβάνουν κινδύνους χωρίς να τους εκτιμήσουν. Οι περισσότεροι συγκρίνουν τις επιδόσεις τους με τις επιδόσεις των συμφοιτητών τους αντί να θέτουν τα δικά τους πρότυπα. Οι φοιτητές χρειάζονται βοήθεια ώστε να μην επηρεάζονται από τις προσδοκίες των άλλων αλλά να θέτουν ρεαλιστικούς στόχους για τον εαυτό τους.

Έχω διαπιστώσει ότι η συναισθηματική στήριξη είναι η βάση για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Όταν οι φοιτητές λαμβάνουν οι ίδιοι τις αποφάσεις για το μέλλον τους, αντί να προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες τρίτων, δηλώνουν ότι σημασία έχει η δική τους επιθυμία, αυτό που μετράει είναι εκείνοι. Πρέπει οι ίδιοι να βρουν τις απαντήσεις και όταν τις βρουν, πρέπει να πιστέψουν στις δυνατότητές τους για να σχεδιάσουν το μέλλον τους.

Οι φοιτητές μπορούν να ολοκληρώσουν μόνοι τους «το ταξίδι» αυτό. Ο σύμβουλος τους φωτίζει απλώς τον δρόμο. Για μένα αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας είναι πολύτιμη εμπειρία.

Στην άλλη άκρη του επιχειρηματικού κόσμου βρίσκονται, φυσικά, οι εργοδότες. Πώς πιστεύετε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν πιο ελκυστικές για τους νέους;

Μπορούν να τονίσουν τη δέσμευση τους για την πολυμορφία και την ένταξη, την εταιρική ευθύνη, τον σεβασμό του περιβάλλοντος και την ψυχική υγεία των εργαζομένων τους. Θα συνιστούσα τη δημιουργία βίντεο με συνεντεύξεις από παλαιότερους αποφοίτους που χαίρουν εκτίμησης στην εταιρεία και οι οποίοι δείχνουν με ποιον τρόπο αντιμετώπισαν τις προκλήσεις και αναδείχθηκαν κορυφαίοι υπάλληλοι της εταιρείας.

Ο κόσμος της εργασίας μεταβάλλεται ταχύτατα. Πώς πιστεύετε ότι οι μεταβολές αυτές επηρεάζουν τους φοιτητές, τις δυνατότητές τους για εύρεση εργασίας και την ικανότητά τους να προσαρμόζονται στο νέο εργασιακό περιβάλλον;

Είναι δύσκολο για τους νέους που δεν έχουν καθόλου εμπειρία σε εργασιακό περιβάλλον. Ωστόσο, το καλό νέο είναι ότι οι εργοδότες αρχίζουν πλέον να αντιλαμβάνονται ότι στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης η πρόσληψη με βάση την εμπειρία δεν αρκεί.

Η εκμάθηση μηχανής, η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση αλλάζουν ταχύτατα τα κριτήρια που χρησιμοποιούν οι εργοδότες για την πλήρωση των θέσεων. Η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η προσαρμοστικότητα και η δημιουργικότητα θεωρούνται πλέον τα πολυτιμότερα προσόντα στους χώρους εργασίας, ενώ αναγνωρίζεται επίσης ολοένα και περισσότερο η σημασία των κοινωνικών δεξιοτήτων. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας θα εργαζόμαστε σε μικρές ομάδες οι οποίες, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, θα επιδιώκουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ο ανθρώπινος παράγοντας θα είναι ένας από τους παράγοντες στους οποίους θα αποδώσουν μεγάλη σημασία οι εργοδότες.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ευπροσάρμοστοι και πρόθυμοι για μάθηση, δεξιότητες που διαθέτουν οι φοιτητές. Οι εργαζόμενοι πρέπει να επιδεικνύουν ζήλο και δέσμευση στη διά βίου μάθηση και να εφαρμόζουν τις νέες γνώσεις κατά την εργασία τους, καθιστώντας τις επιχειρήσεις όσο το δυνατόν πιο ευέλικτες.

Και, τέλος, ποια είναι η καλύτερη ανταμοιβή για τον σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού;

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι να βλέπει τους νέους να βρίσκουν τον δρόμο τους, να τους βλέπει να ενηλικιώνονται. Ο σύμβουλος μπορεί να τους εμπνεύσει εμπιστοσύνη, ανεξαρτησία σκέψης και δημιουργικότητα, να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο σκέψης τους. Μπορεί να τους «πλάσει», αλλά και να μάθει από τους φοιτητές. Εγώ, έμαθα διάφορους τρόπους εργασίας και απέκτησα βαθιά κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ταλαντούχοι νέοι απόφοιτοι.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Πανεπιστήμιο του Nottingham

Πανεπιστήμιο του Nottingham – Επαγγελματικός προσανατολισμός

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε προσωπικό του EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Εξωτερικοί ενδιαφερόμενοι
 • Χρήσιμες συμβουλές
 • Ιστορίες επιτυχίας
 • Νεολαία
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.