
De Belgen Kelly en Bram waren hun hart aan Zweden verloren toen zij daar in 2018 met hun kinderen Amber en Arno op vakantie waren. Ze keerden steeds weer naar het land terug, en begin 2020 wilden ze graag definitief verhuizen. Ze voelden zich vooral aangetrokken door wat zij zelf beschrijven als “een leven dichter bij de natuur, met minder stress en minder druk op de kinderen en meer tijd buiten”.
Bram en Kelly, nu 38 jaar oud, ontmoetten elkaar op achttienjarige leeftijd. Ze trouwden en kregen kinderen. Bram werkte als softwareontwikkelaar in Leuven en Kelly als verpleegster aan huis.
Emigreren tijdens de pandemie
De eerste stap van het gezin in dit avontuur was een bezoek aan de Emigratiebeurs in Houten (Nederland) in maart 2020. Daar ontmoetten zij EURES-adviseur Ingrid Hermansson van de Zweedse openbare dienst voor arbeidsvoorziening.
Een paar dagen later stuurden Kelly en Bram een e-mail naar Ingrid met hun initiële plan om in de zomer van 2020 te verhuizen. Ze wilden niet in een stad wonen, dus Ingrid stelde Östergötland voor, een provincie in het zuiden van Zweden. “De locatie leek aan al onze eisen te voldoen”, zegt het koppel. “Natuur, universitaire opties voor de kinderen, arbeidsmogelijkheden, op rijafstand naar België.” In april 2020 pauzeerden ze het verhuisproces om het te heroverwegen, maar in augustus van dat jaar besloten ze om er toch mee door te gaan, met steun van Ingrid en het Targeted Mobility Scheme van EURES.
Voordat ze België verlieten, begonnen de twee met Zweedse taalles, verkochten ze hun huis, pakten ze al hun spullen in en vaccineerden ze hun twee honden. De verhuisdag, in april 2021, was nog een spannend moment. Het gezin moest een negatieve COVID-19-test kunnen voorleggen om de grens met Zweden over te steken – maar ze hadden hun resultaten nog niet teruggekregen. “Je kunt je waarschijnlijk wel indenken hoe stresserend het was om door Duitsland te rijden zonder een huis om naar terug te keren, wachtend op onze documenten”, aldus Kelly en Bram. “Maar gelukkig kregen we de resultaten ongeveer een uur voordat we de veerboot moesten nemen.”
Werk vinden
Bram vond online een baan in IT voordat hij België verliet, in een bedrijf waar hij nu nog steeds voor werkt. Kelly had echter officiële vertalingen nodig van haar Belgische diploma en diverse andere documenten, evenals een bewijs dat ze het Zweeds beheerste, om als verpleegster aan de slag te kunnen.
Ingrid hielp hierbij door contact op te nemen met een lokale zorgverlener, waar Kelly eerst een taalstage doorliep en vervolgens inviel voor afwezige personeelsleden. Drie jaar later heeft ze haar taaltests gehaald en wacht ze op het besluit dat ze nodig heeft om haar werk als verpleegkundige te hervatten.
Verhuizen met kinderen
Op het moment van verhuizing was Amber acht en Arno zes jaar oud. “Ze waren natuurlijk verdrietig dat ze hun vriendjes moesten achterlaten, maar tegelijkertijd keken ze uit naar hun nieuwe leven in Zweden”, vertellen Bram en Kelly. “We zijn vóór de grote zomervakantie verhuisd, zodat ze de kans hadden om een paar nieuwe vriendjes te maken voordat het schooljaar afliep. Zij staan hier onder minder druk en hebben meer kans om echt kind te zijn.” De kinderen zijn nu elf en negen jaar, hebben allebei vrienden in de buurt en zijn lid van een lokale voetbalclub.
De rol van EURES
Volgens Ingrid was dit het eerste gezin waarmee ze heeft gewerkt in haar acht jaar bij de Zweedse openbare dienst voor arbeidsvoorziening. Nu hebben Kelly, Bram en hun kinderen “het droomleven dat ze mij vier jaar geleden op de Emigratiebeurs in Houten hadden beschreven.”
Ingrid voegt hieraan toe: “Het is zo inspirerend en spannend om mensen te kunnen informeren en begeleiden wanneer er zich tijdens het proces kleine en grote uitdagingen en obstakels voordoen, en om hen te helpen zichzelf te helpen. Iedereen heeft zijn eigen reis – ik mag mijn steentje bijdragen aan hun avontuur en verveel me geen moment. Zoveel partijen komen als winnaar uit dit proces tevoorschijn: de personen die hierheen verhuizen, de werkgevers, de Zweedse arbeidsmarkt en ikzelf.”
Op de vraag of zij advies hebben voor anderen in hun situatie, antwoorden Bram en Kelly: “Het is echt nuttig om vooraf de taal te beginnen leren. Veel officiële documentatie is ook beschikbaar in het Engels, maar het gaat allemaal stukken soepeler als je kunt terugvallen op een basiskennis van het Zweeds.”
Als u overweegt om naar een ander land te verhuizen om daar te werken, neem dan contact op met de EURES-helpdesk voor advies en ondersteuning.
Links:
Targeted Mobility Scheme van EURES
Meer informatie:
Zoek een EURES-adviseur
Leven en werken in EURES-landen
EURES-vacaturebank
EURES-diensten voor werkgevers
EURES-evenementenkalender
Komende online-evenementen
EURES op Facebook
EURES op X
EURES op LinkedIn
EURES op Instagram
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 29 maart 2024
- Συντάκτες
- Europese Arbeidsautoriteit | Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie
- Onderwerpen
- EU-toolbox voor mobiliteit
- EURES-training
- Hints en tips
- Intern EURES-nieuws
- Nieuws/rapporten/statistieken
- Jeugd
- Gerelateerde sectie(s)
- EURES-diensten
- Hulp & ondersteuning
- Hints en tips
- Arbeidsmarktinformatie
- Leven & werken
- Sector
- Education
- Human health and social work activities
- Professional, scientific and technical activities