Skip to main content
EURES (EURopean Employment Services)
  • News article
  • 29 mars 2024
  • European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion
  • 3 min read

Belgia til Sverige: hvordan en familie flyttet for å leve stressfritt nær naturen

Programvareutvikleren Bram og sykepleieren Kelly henvendte seg til EURES for å få råd om å flytte fra Belgia til Sverige tidlig i 2020. Fire år senere er de og deres to barn lykkelig bosatt der – tross utfordringen med å flytte utenlands under koronapandemien.

Belgium to Sweden: how one family moved for a low-stress life close to nature
Photo credit: Bram Hendrickx & Kelly Van Roelen

Belgierne Kelly og Bram forelsket seg i Sverige da de var på ferie med barna Amber og Arno i 2018. De dro tilbake om og om igjen, og i begynnelsen av 2020 hadde de lyst til å gjøre flyttingen permanent, tiltrukket av det de beskriver som «et liv nærmere naturen, mindre stress, med mindre press på barna og mer tid ute».

Bram og Kelly, som nå er 38 år, traff hverandre da de var 18 år gamle. De giftet seg og fikk barn. Bram jobbet som programvareutvikler i Leuven og Kelly som hjemmesykepleier.

Flytte utenlands under pandemien

Første skritt var å besøke emigrasjonsmessen Emigratiebeurs i Houten i Nederland i mars 2020. Der møtte de EURES-rådgiver Ingrid Hermansson fra den svenske arbeidsformidlingen.

Noen dager senere sendte Kelly og Bram en e-post til Ingrid med den opprinnelige planen om å flytte sommeren 2020. De ville ikke bo i en by, så Ingrid foreslo Östergötland, et distrikt i Sør-Sverige. «Det så ut til å passe oss perfekt på alle plan», sier de. «Naturen, universitetsmuligheter for barna, arbeidsmuligheter, kjøreavstand til Belgia.» I april 2020 satte de prosessen på pause for å tenke igjennom det hele på nytt, men i august samme år bestemte de seg for å ta spranget, med støtte fra Ingrid og fra EURES’ målrettede mobiltetsordning.

Før de reiste fra Belgia, begynte de på svenskkurs, solgte huset, pakket sammen og vaksinerte de to hundene sine. Flyttedagen i april 2021 skulle bli spesielt utfordrende. Familien trengte dokumentasjon på at de hadde en negativ covid-19-test for å kunne krysse grensen til Sverige, men resultatene var ikke klare ennå. «Du kan tenke deg hvor stressende det er å kjøre gjennom Tyskland uten å ha noe å vende tilbake til og uten dokumenter», sier Kelly og Bram. «Men omtrent en time før vi skulle om bord i fergen, fikk vi dem.»

Finne arbeid

Bram fant seg jobb innen IT på nettet før han forlot Belgia, hos en arbeidsgiver han fortsatt jobber for. Men Kelly trengte offisielle oversettelser av sitt belgiske vitnemål og sine dokumenter, og hun måtte dokumentere at hun kunne svensk for å få jobbe som sykepleier.

Ingrid hjalp til ved å kontakte en lokal helseinstitusjon der Kelly begynte i språkpraksis og deretter fortsatte som vikar ved fravær. Tre år senere har hun bestått språkprøvene og venter på vedtaket som gjør at hun kan fortsette i jobben som sykepleier.

Flytte med barn

Da familien flyttet, var Amber åtte og Arno seks. «De var selvfølgelig lei seg fordi de måtte reise fra vennene sine, men gledet seg til det nye livet i Sverige», sier Bram og Kelly. «Vi flyttet før skolen sluttet for sommeren, slik at de fikk sjansen til å treffe noen venner før sommerferien. Her er det mindre press på dem, og de har flere muligheter til å være barn igjen.» Nå er de elleve og ni år gamle, og begge har venner i nærheten og er med i en lokal fotballklubb.

EURES’ rolle

Ingrid forteller at dette var den første familien hun hadde jobbet med i åtte år på den svenske arbeidsformidlingen. Nå, sier hun, «lever Kelly, Bram og barna ut drømmen de beskrev for meg på emigrasjonsmessen i Houten for fire år siden.»

Hun legger til: «Det er både inspirerende og interessant å kunne informere og veilede folk, og å kunne hjelpe dem til å hjelpe seg selv, når små og store utfordringer og hindringer dukker opp underveis. Alle har sin egen reise – jeg får bidra og har aldri et kjedelig øyeblikk. Det er en prosess med flere vinnere: de som flytter hit, arbeidsgiverne, det svenske arbeidsmarkedet og meg.»

På spørsmål om hva de vil råde andre til, svarer Bram og Kelly: «Det er veldig nyttig å begynne å lære seg språket på forhånd. Man kan få mye offisiell dokumentasjon på engelsk også, men alt går mye lettere hvis man har grunnleggende svenskkunnskaper fra begynnelsen av.

 

Hvis du vurderer å flytte til et nytt land for å jobbe, kan du kontakte EURES’ brukerstøtte for å få råd og støtte.

 

Relevante lenker:

EURES’ målrettede mobilitetsordning

Bo og jobbe i Europa

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Finn EURES-rådgivere

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene

EURES' jobbdatabase

EURES' tjenester for arbeidsgivere

EURES' aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på X

EURES på LinkedIn

EURES på Instagram

 

Nærmere opplysninger

Temaer
  • EU-verktøykasse for mobilitet
  • EURES opplæring
  • Råd og tips
  • Interne EURES-nyheter
  • Nyheter/rapporter/statistikk
  • Ungdom
Relaterte seksjon(er)
Sektor
  • Education
  • Human health and social work activities
  • Professional, scientific and technical activities

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.