Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel6 februari 2018Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkluderingLästid: 5 min

Polska arbetssökande hittar jobb de trivs med utomlands

Vill man så går det. Den polska arbetssökanden Pawel Frydlewicz trodde bergfast på detta, vilket tog honom till Tjeckien där han inledde en ny karriär med stöd från Eures Polen.

Polish jobseeker finds job

Vi har i en tidigare artikel berättat om det initiativ för att underlätta rörlighet i det europeiska arbetslivet som Euresteamet i Nedre Schlesien i Polen driver för personer som fyllt 30. Sedan dess har 26 arbetssökande fått hjälp att hitta ett arbete genom projektet, i Tyskland, Storbritannien och Tjeckien. Vi talade med en av deltagarna, Pawel Frydlewicz, för att få veta mer om hans personliga erfarenhet av Eures.

Hur hittade du Euresprojektet?

Det var när jag satt på arbetsförmedlingen och väntade på ett möte med en rådgivare. Jag kollade på lediga jobb och fick syn på en Euresannons om ett jobberbjudande utomlands som lät jätteintressant. Jag blev ännu mer nyfiken när jag hittade andra broschyrer och foldrar om hur man kan hitta ett jobb utanför Polen, om säkerhet på arbetsplatsen, arbetsvillkor m.m. Jag ville veta mer, så jag gick in på Euresportalen. Av en ren slump fanns det en banner om projektet redan på startsidan. Det var den sortens projekt som helt enkelt var menat för mig!

Vad fick dig att börja leta efter jobberbjudanden utomlands?

Det är svårt att säga vad det var som där och då fick mig att börja leta efter jobb utomlands. I själva verket var det många saker som spelade in, framför allt mina misslyckade försök att hitta jobb i Polen som fått mig att tappa modet. Jag ville hitta ett jobb där de uppskattade min tidigare yrkeserfarenhet och min kompetens, och som också erbjöd rimliga pensionsinbetalningar och sjukförsäkring.

Vad jobbar du med nu?

Sedan drygt nio månader jobbar jag i Tjeckien för Skoda Auto, ett jobb som jag fick genom arbetsförmedlingen. Det är ett ettårskontrakt som automatiskt kommer att förnyas med ett år till. Ända från början har jag jobbat på logistikavdelningen och jag trivs jättebra med det.

Vad jobbade du tidigare med i Polen?

Jag jobbade med kvalitetskontroll. Det var ett oerhört intensivt jobb, sju dagar i veckan, tre skift, där jag hela tiden lärde mig nya saker och breddade min kompetens. Men en dag sålde företagets ägare verksamheten, och de flesta anställda fick gå. För mig skulle det visa sig vara lyckosamt men det visste jag inte då. Just då var det väldigt tufft, att bli av med jobbet och behöva börja om på nytt och börja söka jobb.

Kan du berätta för oss hur du upplevde hela Euresprocessen och vilket stöd du fick?

I början kände jag att jag inte skulle klara av att arbeta utomlands helt på egen hand. Tanken skrämde mig. Enkla saker kändes helt överväldigande. Hur skulle jag hitta rätt bland lediga tjänster, översätta mitt cv till ett främmande språk eller bli intervjuad på ett främmande språk? Och hur skulle flytten och alla förberedelser gå till? Hitta en bostad, kunna betala allt fram till den första lönen och så vidare. Jag såg framför mig att jag skulle behöva klara allt sådant själv.

Men så var det verkligen inte! Tack vare att jag deltog i projektet fick jag mitt cv översatt, jag gick en språkkurs som erbjöds genom projektet och projektrådgivarna tog hand om mig hela tiden. De hjälpte mig närhelst jag behövde det, vare sig det gällde något med arbetsgivaren, jobbet eller bostaden. Och det betyder jättemycket, att veta att man inte måste klara allt själv.

Vilka var de största utmaningarna i början?

Att arbeta med logistik var helt nytt för mig. Att iordningställa ett visst parti av delar på varje bänk följer samma mönster, men varje biltyp har särskilda egenskaper som du måste känna till. Jag lärde mig snabbt hur jag skulle lägga beställningar på de delar som behövdes. Jag arbetade självständigt, och hade därmed ett stort ansvar för vad jag gjorde och hur jag gjorde det.

Nervositeten som jag först kände släppte snabbt och jag började trivas med jobbet. Det hjälpte mycket att jag hade datorkunskap. Inte ens språket var så svårt som det först verkade. Många tjeckiska ord går att förstå, men man kan ju inga ord, så det är alltid bra med engelska!

Har du några råd att ge andra som funderar på att delta i ett Euresprojekt?

När jag sökte jobb i Polen kämpade jag med massa problem som jag tyckte var helt obegripliga. Det kändes ett tag som att jag stod framför en genomskinlig mur som jag inte lyckades ta mig över.

Jag ville verkligen jobba, jag hade mycket kunskap och kompetens, men jag ville inte jobba för en ovärdig lön. Jag insåg att min enda chans var att hitta ett jobb utomlands.

Nu har jag ett vanligt jobb, ett vanligt liv och jag kan till och med åka till Polen varje vecka. Allt som först verkade så svårt – ett nytt språk, nytt jobb, bo i ett annat land, en annan mentalitet, den mångkulturella miljön, allt sådant kan vara skrämmande i början men med tiden blir det en intressant erfarenhet.

Det är så mycket man kan lära sig av andra om man är öppen för nya erfarenheter, så det var definitivt en god idé att kontakta Eures. Idag kan jag bara säga Heja Eures!

Pawels berättelse kan också bli din berättelse. Är du arbetssökande som har fyllt 30 och bor i Nedre Schlesien? Gå till det regionala Eureskontoret, så hjälper de dig med det stöd du behöver i arbetslivet. Ta kontakt med en Euresrådgivare för att få fart på din karriär utomlands.

 

Länkar:

Ta kontakt med en Euresrådgivare

 

Läs mer:

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på webben

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
 • Arbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheter
 • Framgångsberättelser
Relaterade avsnitt
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.