Skip to main content
EURES (EURopean Employment Services)
News article6 februar 2018European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion4 min read

Polske jobbsøkere finner jobbtilfredshet utenlands

Man kan om man vil. Dette er læresetningen som brakte den polske jobbsøkeren Pawel Frydlewicz til Tsjekkia for å starte en ny karriere med hjelp fra Eures Polen.

Polish jobseeker finds job

I en tidligere artikkel fortalte vi alt om det europeiske jobbmobilitetsinitiativet for personer over 30, anført av det lokale Eures-teamet i Nedre Schlesien i Polen. Siden da har prosjektet hjulpet 26 jobbsøkere med å få jobb i Tyskland, Storbritannia og Tsjekkia. Vi snakket med en av deltakerne, Pawel Frydlewicz, for å få høre om hans personlige erfaring med Eures.

Hvordan fikk du vite om Eures-prosjektet?

Da jeg satt på mitt lokale arbeidskontor og ventet på å treffe en rådgiver, bladde jeg gjennom noen stillingsannonser og så en jobb i utlandet, utlyst av Eures. Dette virket svært interessant for meg. Jeg ble enda mer interessert da jeg fant noen brosjyrer om hvordan man kan finne arbeid utenfor Polen, om jobbsikkerhet, arbeidsforhold osv. Jeg ønsket å finne ut mer, så jeg sjekket Eures-portalen. Heldigvis var det en annonse om et prosjekt på den aller første siden. Det prosjektet var som skapt for meg!

Hva motiverte deg til å se etter jobbmuligheter utenlands?

Det er vanskelig å si hva som motiverte meg den gang til å søke arbeid utenlands. Faktisk var det mange faktorer, men hovedsakelig mine nedslående, mislykkede forsøk på å finne arbeid i Polen. Jeg ville finne en jobb hvor mine år med erfaring og mine ferdigheter kom til sin rett, i tillegg til utsiktene til en anstendig pensjon og helseforsikring.

Hva går den nye jobben din ut på?

Jeg har arbeidet i over ni måneder for Skoda Auto i Tsjekkia, en jobb jeg fikk gjennom bemanningsbyrået. Jeg har en ettårig kontrakt som fornyes automatisk med ett år om gangen. Siden jeg begynte, har jeg arbeidet i logistikkavdelingen, og jeg er virkelig fornøyd med denne jobben.

Hva var den siste jobben du hadde i Polen?

Jeg jobbet med kvalitetskontroll. En svært intens jobb, sju dager i uken, tre skift, kontinuerlig læring og mye ny kunnskap og ferdigheter å tilegne seg. Helt fram til den dagen da eierne solgte foretaket og sa opp de fleste ansatte. For meg viste deg seg å være en fordel, selv om jeg ikke innså det da. Det var veldig tøft å miste jobben og bli tvunget inn i en ny fase av livet og begynne å søke arbeid.

Kan du fortelle oss hva du synes om hele Eures-prosessen og hvordan du fikk hjelp?

I begynnelsen følte jeg at jeg ikke ville kunne arbeide i utlandet alene. Jeg ble skremt bare ved tanken. Selv enkle aktiviteter virket overveldende. Hvordan skulle jeg finne rett jobb, oversette CV-en min til et annet språk og bli intervjuet på et annet språk? Hva med avreisen og alt som følger med av forberedelser, som å finne et sted å bo, ting som skal betales før første lønn og så videre. Jeg forestilte meg at jeg ville være alene om alt dette.

Men sånn var det på langt nær! Siden jeg deltok i prosjektet, fikk jeg CV-en min oversatt, jeg dro på et språkkurs som prosjektet arrangerte, og jeg fikk kontinuerlig hjelp fra prosjektrådgiverne – de stod på for å hjelpe meg når som helst, uansett om det var problemer med arbeidsgiveren, arbeidet i seg selv eller innkvarteringen. Og det har mye å si å vite at du ikke er overlatt til deg selv.

Hvilke utfordringer stod du overfor i begynnelsen?

Arbeidet innen logistikk var nytt for meg. Å gjøre klar en bestemt serie deler på en arbeidsbenk følger de samme reglene, bare at hver biltype har sine særtrekk som du må kjenne. Jeg lærte fort hvordan jeg bestiller de nødvendige delene. Jeg fikk handlefrihet på arbeidsplassen, og dermed et stort ansvar for hva jeg gjorde og hvordan jeg gjorde det.

Frykten som lå der i begynnelsen, forsvant og jobbtilfredsheten overtok. Det var nyttig å ha litt datakunnskap. Selv språket var ikke så vanskelig som det så ut til med en gang. Mange tsjekkiske ord er forståelige, men hvis det er et ord du ikke kan, går det alltid an å ty til engelsk!

Har du noen råd til andre som vurderer et Eures-prosjekt?

Da jeg så etter jobb i Polen, strevde jeg med ting som var uforståelige for meg. På ett tidspunkt føltes det som om jeg sto foran en ugjennomtrengelig glassvegg.

Jeg ønsket å jobbe, jeg var villig, jeg hadde mye kunnskap og ferdigheter, men jeg ville ikke jobbe for en lønn som ikke er mennesker verdig. Jeg innså at den eneste sjansen jeg hadde, var å jobbe utenlands.

Nå jobber jeg normalt, jeg bor normalt og jeg reiser til og med til Polen hver uke. Alle vanskelighetene i begynnelsen – nytt språk, ny jobb, å bo i et annet land, en annen mentalitet blant folk, det flerkulturelle miljøet – alt dette kan være skremmende til å begynne med, men med tiden blir det en interessant opplevelse.

Det er så mye du kan lære av andre, så lenge du er åpen for nye ting. Det var definitivt verdt å kontakte Eures. I dag kan jeg si JA til Eures!

Pawels historie kan bli din historie også. Hvis du er jobbsøker, i 30-årene og bosatt i Nedre Schlesien, kan det regionale Eures-kontoret der hjelpe deg. Kontakt en Eures-rådgiver for en god start på yrkeskarrieren din utenlands.

 

Relevante lenker:

Kontakt en Eures-rådgiver

 

Les mer:

Finn en Eures-rådgiver

Leve- og arbeidsvilkår i Eures-landene

Eures' jobbdatabase

Eures' tjenester for arbeidsgivere

Eures' aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
 • Arbeidsmarkedsnyheter/mobilitetsnyheter
 • Suksesshistorier
Relaterte seksjon(er)
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.