Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel6 februari 2018Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 4 min

Pool is blij met baan in buitenland

Waar een wil is, is een weg. Dat is het motto dat de Poolse werkzoekende Pawel Frydlewicz naar Tsjechië heeft gebracht, waar hij met steun van EURES Polen aan een nieuwe loopbaan is begonnen.

Polish jobseeker finds job

In een eerder artikel vertelden we over het Europese initiatief voor het stimuleren van de beroepsmobiliteit van mensen van boven de dertig, dat wordt uitgevoerd door het plaatselijke EURES-team in de regio Neder-Silezië in Polen. Het project heeft inmiddels 26 werkzoekenden aan een baan geholpen in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië. We spraken met een van de deelnemers, Pawel Frydlewicz, over zijn ervaringen met EURES.

Hoe wist je van het EURES-project?

Toen ik in het arbeidsbureau op een arbeidsconsulent wachtte, bladerde ik door een paar personeelsadvertenties en zag een advertentie van EURES voor een vacature in het buitenland. Het leek me heel interessant. Ik raakte nog meer geïnteresseerd toen ik een paar brochures en folders las over het vinden van werk buiten Polen, over veiligheid op het werk, arbeidsomstandigheden, enzovoort. Ik wilde daar graag meer over weten en heb daarom op het EURES-portaal gekeken. Ik had geluk, want er stond meteen al op de eerste pagina een banner over een project - precies het soort project dat bij mij paste!

Wat heeft je ertoe gebracht op zoek te gaan naar een baan in een ander land?

Dat is moeilijk te zeggen. Eigenlijk speelden er meerdere factoren, voornamelijk mijn teleurstellende, mislukte pogingen om werk te vinden in Polen. Ik was op zoek naar een baan die aansloot bij mijn jarenlange ervaring en mijn vaardigheden, met een fatsoenlijke pensioenregeling en een goede ziektekostenverzekering.

Welke baan heb je gevonden?

Ik werk nu ruim negen maanden bij Skoda Auto in Tsjechië, een baan die ik heb gevonden via het arbeidsbureau. Ik heb een jaarcontract dat automatisch voor een jaar wordt verlengd. Sinds het begin van mijn dienstverband werk ik op de logistiekafdeling. Het is werk dat ik heel leuk vind.

Wat voor werk deed je vroeger in Polen?

Ik was kwaliteitsbewaker. Echt een zware baan, zeven dagen per week, drie ploegendiensten, constant bijleren en veel nieuwe kennis en vaardigheden opdoen. Totdat het bedrijf op een dag door de eigenaren werd verkocht en de meeste werknemers werden ontslagen. Voor mij heeft dat uiteindelijk goed uitgepakt, maar dat wist ik toen nog niet. Toen was het voor mij heel moeilijk - mijn baan verliezen, een nieuwe levensfase beginnen en op zoek gaan naar een andere baan.

Kun je ons vertellen wat je vindt van het hele EURES-proces en de manier waarop je bent geholpen?

Eerst had ik het gevoel dat het mij niet zou lukken in het buitenland te gaan werken. Het idee alleen al maakte me bang. Allerlei simpele dingen leken me zo gecompliceerd. Hoe moest ik de juiste vacature vinden, mijn cv in een vreemde taal vertalen, een sollicitatiegesprek in een vreemde taal voeren? En hoe moest ik mijn vertrek regelen en alle voorbereidingen treffen: huisvesting vinden, alle kosten betalen voordat ik mijn eerste salaris zou ontvangen, enzovoorts. Ik dacht destijds dat ik dat allemaal zelf zou moeten regelen.

Maar dat bleek helemaal niet het geval! Dankzij mijn deelname aan het project werd mijn cv vertaald, volgde ik een taalcursus en kon ik rekenen op de steun van de projectadviseurs. Zij stonden altijd klaar om mij te helpen, of het nu om een probleem met mijn werkgever ging, of om het werk of de huisvesting. En dat is heel belangrijk: weten dat je niet aan je lot wordt overgelaten.

Met welke problemen werd je in het begin geconfronteerd?

Een baan in de logistiek was nieuw voor mij. Het samenstellen van een partij onderdelen op verschillende werkbanken gaat steeds volgens dezelfde regels, maar ieder type auto heeft zijn eigen specificaties die je moet kennen. Al snel leerde ik orders met de benodigde onderdelen samenstellen. Ik werk zelfstandig en draag daardoor grote verantwoordelijkheid voor wat ik doe en hoe ik het doe.

Al snel overwon ik mijn onzekerheid en voelde ik mij steeds prettiger in mijn werk. Computervaardigheden kwamen goed van pas. Zelfs de taal was niet zo moeilijk als ik eerst dacht. Veel Tsjechische woorden zijn goed te begrijpen en als je een woord niet weet, kun je het altijd in het Engels zeggen!

Heb je nog goede raad voor anderen die overwegen aan een EURES-project deel te nemen?

Toen ik op zoek was naar een baan in Polen, worstelde ik met problemen waar ik niets van begreep. Op een gegeven moment leek het wel alsof ik voor een glazen muur stond waar ik niet doorheen kon.

Ik wilde werken, graag zelfs, ik beschikte over veel kennis en vaardigheden, maar ik wilde niet werken voor een mensonwaardig salaris. Ik besefte dat werken in het buitenland mijn enige optie was.

Nu werk ik zoals het hoort, woon ik zoals het hoort, en ga ik zelfs iedere week naar Polen. Alle ogenschijnlijke moeilijkheden - een nieuwe taal, een nieuwe baan, wonen in een ander land, de andere mentaliteit van de mensen, de multiculturele omgeving - die me eerst zo bang maakten, bleken gaandeweg een interessante ervaring.

Je kunt zoveel leren van anderen als je openstaat voor nieuwe ervaringen. Contact opnemen met EURES was zeker de moeite waard. Daarom zeg ik nu volmondig JA tegen EURES!

Het verhaal van Pawel kan ook jouw verhaal worden. Als je een werkzoekende van boven de dertig bent en in Neder-Silezië woont, kan het regionale EURES-kantoor je helpen met professionele ondersteuning. Neem contact op met een EURES-adviseur om meteen een begin te maken met je loopbaan in een ander land.

 

Verwante links:

Neem contact op met een EURES-adviseur

 

Meer informatie:

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
 • Arbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuws
 • Succesverhalen
Gerelateerde sectie(s)
Sector
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.