Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak21. veljače 2018.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Osobna iskustva: stvarne priče o uspješnom preseljenju u Dansku

SlužbaWorkindenmark izradila je novu knjižicu s nizom osobnih priča o uspjehu osoba koje su se smjelo odlučile preseliti u Dansku i tamo živjeti i raditi.

The personal touch: Real stories of making it work in Denmark.

U knjižici pod nazivom „Uspješno preseljenje u Dansku” opisani su izazovi s kojima se suočilo osam osoba iz različitih društvenih sredina, koji su napustili dom, prijatelje i obitelj da bi se upustili u avanturu u Danskoj.

Workindenmark je javna služba za zapošljavanje koja međunarodnim kandidatima nastoji pomoći da pronađu posao na danskom tržištu, a poslodavcima pomaže da pronađu radnike za radna mjesta koja je teško popuniti. Ta je služba izradila knjižicu kako bi objasnila što to znači preseliti se u Dansku i tamo živjeti kao iseljenik.

U knjižici „Uspješno preseljenje u Dansku” prikazane su brojne mogućnosti na danskom tržištu rada. Osobe koje se spominju u knjižici pronašle su nova radna mjesta u različitim stručnim područjima, kao što su inženjerstvo, zdravstvena skrb, biomedicinske znanosti, komunikacije i IT.

U knjižici su navedeni razlozi preseljenja, prvi dojmovi o zemlji i kulturi, poteškoće s kojima su se ljudi suočavali i kako su ih prevladali te različite posebnosti s kojima su se susreli pri dolasku.

Pedro Leitao, koji je doselio u Aars iz Lisabona u Portugalu, rekao je: „Mene je najviše iznenadila otvorenost Danaca... već nakon dva tjedna mog boravka tamo pozvan sam na večeru.”

Drugi su opisali svoje iznenađenje kada su saznali da u danskoj upravljačkoj strukturi nema hijerarhije, što omogućuje brže i lakše napredovanje u karijeri nego u nekim drugim zemljama.

U knjižnici se detaljnije objašnjava ravnoteža između poslovnog i privatnog života u Danskoj. Fabrizio Moroni, koji je podrijetlom iz Milana, ali sada živi u Skanderborgu, rekao je sljedeće: „Iznenadila me činjenica da je sve mnogo opuštenije nego što sam navikao, ali ne na štetu produktivnosti... Ovdje manje radim, ali sam usredotočeniji. To je velika razlika u radnoj kulturi.”

Ova knjižica daje vam osjećaj što takvo preseljenje stvarno znači. Ona ne sadržava samo statističke podatke i brojke već priče o stvarnim ljudima i njihovim iskustvima koje su oni ispričali svojim riječima.

Ako tražite novi posao, promjenu u karijeri i novi način života, razmislite o Danskoj. Obratite se službi Workindenmark ako želite svoj primjerak knjižice „Uspješno preseljenje u Dansku” ili s internetske stranice preuzmite verziju u pdf-u. Možete im se obratiti e-poštom workindenmarkatworkindenmark [dot] dk (workindenmark[at]workindenmark[dot]dk) ili razgovarati uživo svakoga petka od 10:00 – 13:00 (CET).

 

Korisne poveznice:

Workindenmark

 

Pročitajte više:

Pronađite savjetnika EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Predstojeći događaji na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Uspješne priče
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.