1.Anna sopeutumiselle aikaa
Jos työnantaja sallii, tavanomaiseen työympäristöön voi yrittää palata vaiheittain. Työpaikalla käynti muutamana päivänä viikossa ja kotona työskentely vuorotellen auttaa mukautumaan työskentely-ympäristöjen välisiin eroihin. Monille paluu työpaikalle on valtava muutos, johon liittyy ihmisten, melun ja matkustusajan lisääntyminen, ja kokoaikainen paluu voi vaatia totuttelua.
2.Mukauta viikkorutiiniasi
Työmatkat vievät päivästä enemmän aikaa kotitoimiston avaamiseen verrattuna, joten aamuherätys on asetettava aikaisemmaksi. Valmistaudu työpaikalle paluuseen heräämällä joka päivä samaan aikaan, vaikka kävisit työpaikalla vain kerran viikossa. Lounas kannattaa valmistella edellisenä iltana. Näin työpaikalle palaaminen on paljon helpompaa ja muuttaa arkirutiineja vähemmän.
3.Älä arkaile kysyä kysymyksiä
Työpaikalle palaaminen on kunkin kohdalla erilainen prosessi, ja yritykset harkitsevat siihen erilaisia toimintamalleja. Siksi ilmassa voi olla paljon kysymyksiä. Ennen kuin palaat työpaikalle, kysy työnantajalta epäselvistä asioista, liittyivät ne sitten pysäköintiin, polkupyörän säilytykseen tai kaappitilaan tai terveys- ja turvallisuustoimenpiteisiin. Työpaikalle paluu sujuu mukavammin, kun olet ajan tasalla ja tiedät, mitä on odotettavissa. Jos et ole varma yrityksen etä- tai hybridityöskentelyn käytännöistä, avaa keskustelu aiheesta.
4.Kokeile uusia työskentelytapoja
Covid-19-pandemian jälkeinen työelämä on joustavampaa. Kannattaa harkita työpäivän aloittamista aiemmin ruuhkien välttämiseksi tai testata hybridityöskentelymalleja, jos yrityksen käytännöt sen sallivat. Kun olet selvillä työnantajan käytännöistä, kokeile mikä sopii sinulle ja on työsi tuottavuuden sekä oman terveytesi ja hyvinvointisi kannalta paras vaihtoehto. Ehkä voit viettää enemmän aikaa perheesi kanssa ja sinulle tärkeiden asioiden parissa, jolloin työviikoista tulee miellyttävämpiä ja saavutat työtavoitteesi.
5.Älä unohda verkkotyökaluja
Jos pandemian aikana ryhdyttiin käyttämään enemmän yhteisöllisiä verkkotyökaluja, jatka niiden käyttöä työpaikalla. Usein tiimien ja yritysten yhteistyö on tehostunut, ja verkkotyökalut ovat edelleen hyödyllisiä ja vahvistavat työjärjestelmiä. Uusilla verkkoalustoilla on pysyvä vaikutus työskentelykäytäntöihin ja ne mahdollistavat kollegojen yhteistyön sijainnista riippumatta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että työskentelytapojen ei tarvitse muuttua työpaikalle palattaessa.
Lisää vinkkejä työskentelyyn COVID-19-pandemian jälkeen on artikkelissaMiksi pehmeät taidot ja tunneäly ovat nykyään tärkeämpiä kuin koskaan.
Aiheeseen liittyvää:
Miksi pehmeät taidot ja tunneäly ovat nykyään tärkeämpiä kuin koskaan
Lisätietoja:
Hae EURES-neuvojaa
Eläminen ja työskentely EURES-maissa
EURESin työpaikkatietokanta
EURES-palvelut työnantajille
EURESin tapahtumakalenteri
Tulevat online-tapahtumat
EURES Facebookissa
EURES Twitterissä
EURES LinkedInissä
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 22. lokakuuta 2021
- Laatijat
- Euroopan työviranomainen | Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto
- Aiheet
- Liiketoiminta / Yrittäjyys
- Työmarkkinauutiset/liikkuvuusuutiset
- Sektori
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles