Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)

Eläminen ja työskentely

Asuminen ja työskentely Euroopassa

Tietoa elämisestä ja työskentelystä

Ulkomaille muuttoa harkitessa tärkeiden käytännön, oikeudellisten ja hallinnollisten asioiden pohtiminen voi olla hämmentävää. EURES-portaalin elin- ja työoloja koskevan sivuston tarkoituksena on tehdä ulkomaille muutostasi mahdollisimman sujuva ja antaa sinulle kattavat tiedot etukäteen. Lisäksi voit tarkistaa, millä aloilla avointen työpaikkojen ja työntekijöiden määrät ovat selvästi epätasapainossa lyhyellä tai pitkällä aikavälillä. Tämä saattaa vaikuttaa siihen, mitä työtä haet.

Vaikka oikeus elää ja työskennellä toisessa EU-maassa kuuluu EU:n perusvapauksiin ja koskee ETA- ja EFTA-sopimusten nojalla myös Norjaa, Islantia, Liechtensteinia ja Sveitsiä, eräiden uudempien EU-maiden kansalaisiin sovelletaan tiettyjä siirtymäsääntöjä. Lisätietoja siirtymäjärjestelyjen soveltamisesta eri EURES-maissa on portaalin kohdassa ”Vapaa liikkuvuus” ja alla olevassa linkissä.

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=466&langId=fi

Työskenteletkö rajoitetun ajan työnantajasi lukuun jossain muualla kuin siinä jäsenvaltiossa, jossa tavallisesti työskentelet? Jos vastaus on myönteinen, sinun katsotaan olevan lähetetty työntekijä. Lisätietoa lähetettyjen työntekijöiden työoloja koskevista säännöistä annetaan Europa-sivuston osiossa ”Lähetetyt työntekijät”.

Jos tarvitset lisätietoja, voit aina ottaa yhteyttä paikalliseen EURES-neuvojaasi tai haluamassasi kohdemaassa toimivaan EURES-neuvojaan.