Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)

Råd och tips

Rekrytering av arbetstagare från andra länder som tillhör Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) ger företagen en möjlighet att finna motiverad och kvalificerad personal, särskilt när det rådet brist på nationell arbetskraft inom vissa ekonomiska sektorer. Det kan också bidra till att öka företagets innovationsförmåga och konkurrenskraft.

Att söka personal från andra europeiska länder kan vara svårt om man aldrig har gjort det förut. Hur börjar man? Vad bör man tänka på? Vem kan ge råd och hjälp på vägen?

Följande checklista med tre punkter ger dig en idé om de steg som du behöver ta före (efterforskningar), under (rekryteringsprocessen i andra EES-länder) och efter (behålla personal) rekryteringen utomlands.

 Checklistor

Har du frågor om rekrytering i utlandet? Klicka på knappen ”Kontakta en Euresrådgivare” för att hitta din närmaste Euresrådgivare.

För att ge dig inspiration har vi sammanställt några kommentarer från arbetsgivare som har positiva erfarenheter av att rekrytera i utlandet, antingen med stöd från Euresrådgivarna eller vid rekryteringsmässor som anordnats av Eures:

"Vi har arbetat med Eures sedan 1996. Varje år får vi hjälp av flera rådgivare i olika länder med att rekrytera omkring 370 säsongsanställda. Euresrådgivarna är alltid mycket hjälpsamma, kunniga och vet hur vårt företag kan positioneras i deras land. Vi har stort förtroende för Eures och uppskattar verkligen vårt samarbete med dem."

Isabelle van Aarle, administrativ chef, Cosmo Entertainment, Nederländerna

"Det var ett stort nöje för MISCO Malta att delta i den europeiska jobbmässan i Bryssel. Det var första gången MISCO deltog i en internationell jobbmässa och eftersom det var en positiv erfarenhet ser vi fram emot att delta igen i framtiden. Eures bidrog stort till att jobbmässan blev så lyckad och vi vill tacka dem för deras stöd under hela processen."

Joanne Scerri, Personalchef, MISCO, Malta

"Vid Climax vill vi gärna ha internationell personal som arbetar med våra många internationella kunder. Eures ger en perfekt och effektiv service för vår restaurang och är till stor nytta. Vår lokala Euresrådgivare vet precis vad vi letar efter när vi rekryterar personal och är alltid snabb att kontakta oss när hon upptäcker ett intressant CV."

Papangelis Polyhronis, ägare, Climax Restaurant and Bar, Grekland

Skicka gärna förslag via euresatela [dot] europa [dot] eu (e-post) om nya teman som kan läggas till checklistan (e-postadress:  euresatela [dot] europa [dot] eu (eures[at]ela[dot]europa[dot]eu)).