Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο19 Φεβρουαρίου 2020Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

8 συμβουλές για νέους επιχειρηματίες

Το να είναι κανείς επιχειρηματίας σημαίνει ότι είναι αφεντικό του εαυτού του, ότι παίρνει όλες τις αποφάσεις και ότι ασχολείται με κάτι το οποίο αγαπάει πολύ. Μπορεί όμως και να σημαίνει ότι θα χρειαστεί να καταβάλει πολλή και σκληρή δουλειά, ειδικά κατά το ξεκίνημα της καριέρας του. Για να σας βοηθήσουμε, σας παραθέτουμε τις 8 καλύτερες συμβουλές μας για νέους επιχειρηματίες.

8 tips for young entrepreneurs
EURES

Πιστέψτε στο όραμά σας: Όταν πιστεύετε πραγματικά στην ιδέα σας τότε είναι εύκολο να πείσετε και τους άλλους. Όσο περισσότερο δείχνετε στους άλλους το πάθος και τον ενθουσιασμό σας για αυτό που κάνετε τόσο περισσότερο θα αναγνωρίσουν την ειλικρίνειά σας, θα αγαπήσουν την ιδέα σας και θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε. Επίσης, η πίστη στην ιδέα σας θα σας δώσει τη δύναμη που χρειάζεστε για να ξεπεράσετε τα όποια εμπόδια θα συναντήσετε στην πορεία, μιας και δύσκολα εγκαταλείπει κανείς κάτι στο οποίο πιστεύει.

Δικτύωση: Όλα εξαρτώνται από τις γνωριμίες σας. Όσο πιο πολύ κόσμο συναναστρέφεστε και όσο πιο πολύ μιλάτε για την ιδέα σας τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να συναντήσετε τους ανθρώπους εκείνους που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την ιδέα σας πράξη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συμμετέχετε σε εκδηλώσεις όπου μπορεί να συναντήσετε πιθανούς επενδυτές και να γνωριστείτε μαζί τους. Όταν γνωρίζετε κάποιον παρουσιάστε τον εαυτό σας με επαγγελματισμό ούτως ώστε να σας πάρει στα σοβαρά. Καλό θα ήταν να έχετε ήδη κάνει πρόβα στα όσα θα πείτε (π.χ. μια σύντομη και ελκυστική παρουσίαση της ιδέας σας (‘elevator pitch’)), ούτως ώστε να μεταφέρετε την ιδέα σας με όσο το δυνατόν περισσότερη ακρίβεια και αυτοπεποίθηση.

Έρευνα: Γνωρίστε καλά την αγορά σας. Όσο καλύτερα ενημερωμένος είστε για τον κλάδο στον οποίο προσπαθείτε να εισχωρήσετε τόσο καλύτερα θα ξέρετε και τι να περιμένετε. Γνωρίστε τους ανταγωνιστές σας, μάθετε ποιες από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται είναι αποτελεσματικές και ποιες όχι, γνωρίστε τα προϊόντα και τους ανθρώπους από τους οποίους περιβάλλεστε. Αυτό θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ιδέα σας και να συνομιλήσετε με άλλα άτομα από τον ίδιο κλάδο.

Σχεδιασμός: Πρέπει να έχετε ένα σχέδιο...αλλά δεν πρέπει να εξαρτάστε από αυτό. Παρόλο που το σχέδιο αποτελεί ένα πολύ καλό μέσο καθοδήγησης και προσφέρει μια ορισμένη δομή, δεν πρόκειται όλα να πάνε όπως τα περιμένετε. Απρόβλεπτα εμπόδια – αλλά και ευκαιρίες – μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους ανά πάσα στιγμή. Για αυτό πρέπει να είστε έτοιμοι να προσαρμόσετε, να τροποποιήσετε και να αναθεωρήσετε το σχέδιό σας.

Αποτυχία: Όλοι αποτυγχάνουν κάποια στιγμή. Εάν διαβάσετε τη βιογραφία οποιουδήποτε από τους κορυφαίους επιχειρηματίες της εποχής μας θα διαπιστώσετε ότι οι αποτυχίες του ήταν όσες και οι επιτυχίες του. Δεν είναι κακό να αποτύχουμε. Αυτό που έχει σημασία είναι τα διδάγματα που θα αντλήσουμε από την αποτυχία. Αντιμετωπίστε την αποτυχία ως μαθησιακή εμπειρία ή δοκιμασία και ξαναπροσπαθήστε. Όπως οι ηθοποιοί που περνούν από εκατοντάδες ακροάσεις προτού πάρουν τον ρόλο που θα εκτοξεύσει την καριέρα τους, έτσι και οι επιχειρηματίες μπορούν να μάθουν από τις αποτυχίες τους και να επιστρέψουν πιο δυνατοί.

Κινητοποιηθείτε: Αρπάξτε κάθε ευκαιρία που θα βρεθεί μπροστά σας, ακόμη και αν έχετε κουραστεί και είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε. Η ευκαιρία που ίσως χάσετε, μπορεί να είναι εκείνη που θα καθορίσει εάν η επιχείρησή σας θα προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο ή θα πάει ένα βήμα πίσω. Αυξάνοντας την παραγωγικότητά σας θα αυξήσετε σημαντικά και τις πιθανότητες επιτυχίας σας, και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα περάσει απαρατήρητο από τους γύρω σας.

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους: Η οικοδόμηση αξιοπιστίας και φήμης χρειάζονται χρόνο. Για αυτό καλό θα είναι να μην αναιρέσετε όσα καταφέρατε με σκληρή δουλειά κάνοντας υποσχέσεις που δεν μπορείτε να τηρήσετε. Όταν θέτετε ρεαλιστικούς στόχους και τους επιτυγχάνετε με συστηματικό τρόπο κερδίζετε τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη των άλλων.

Επιμείνετε: Η επιτυχία δεν έρχεται πάντα αμέσως - μπορεί να χρειαστούν χρόνια σκληρής δουλειάς. Αυτό όμως δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει! Συνεχίστε να προσπαθείτε και μια μέρα θα ανταμειφθείτε με την επιτυχία που σας αξίζει.

Αυτές είναι οι 8 καλύτερες συμβουλές που μπορούμε να σας δώσουμε για να γίνετε ένας επιτυχημένος νέος επαγγελματίας. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Το άρθρο συντάχθηκε σε συνεργασία με το EURES, την ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα.

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε συμβούλους του EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
  • Επιχειρήσεις /Επιχειρηματικότητα
  • Χρήσιμες συμβουλές
  • Νεολαία
Τομέας
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.