Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli30. marraskuuta 2022Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Miten EU tukee vammaisia henkilöitä?

Kansainvälistä vammaisten päivää vietetään 3. joulukuuta. Lue mitä EU tekee varmistaakseen, että vammaisilla henkilöillä on Euroopassa yhtäläiset mahdollisuudet kouluun, työelämään, infrastruktuuriin, tuotteisiin ja palveluihin.

What the EU does to support persons with disabilities

EU:ssa on jopa noin 87 miljoonaa vammaista henkilöä, mutta he kokevat usein epäoikeudenmukaista kohtelua tai syrjintää. Vammaisten henkilöiden työllisyysaste on selvästi alle EU:n keskimääräisen työllisyysasteen – vain 50 prosenttia. Heidän mahdollisuutensa koulutukseen ovat myös muita heikommat, sillä vain alle 30 prosentilla on korkea-asteen koulutus. Lisäksi yli neljännes heistä on köyhyys- tai syrjäytymisvaarassa.

EU tekee kovasti työtä vastatakseen näihin haasteisiin erilaisin toimenpitein. Kaikki EU:n jäsenvaltiot ovat sitoutuneet parantamaan vammaisten henkilöiden elämää Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja EU:n perusoikeuskirjan pohjalta.

Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilari

Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin periaatteen 17 mukaan vammaisilla henkilöillä on ihmisarvoisen elämän varmistavaan toimeentulotukeen, työmarkkinoille ja yhteiskuntaan osallistumisen mahdollistaviin palveluihin ja heidän tarpeisiinsa mukautettuun työympäristöön.

Lisätietoa Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarista.

Vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva strategia 2021–2030

Euroopan komissio esitteli maaliskuussa 2021 kunnianhimoisen vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan strategian vuosiksi 2021–2030. Strategian tavoitteena on varmistaa, että vammaiset henkilöt osallistuvat täysipainoisesti yhteiskuntaan yhdenvertaisesti muiden kanssa EU:ssa ja sen ulkopuolella. Strategian sisällön ohjenuorana käytettiin Yhdistyneiden kansakuntien yleissopimusta vammaisten henkilöiden oikeuksista, jonka kaikki jäsenvaltiot ovat allekirjoittaneet.

Lue lisää vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevasta strategiasta vuosiksi 2021–2030.

Esteettömyyttä koskeva eurooppalainen säädös

Strategian edistämiseen tähtäävällä eurooppalaisella esteettömyyssäädöksellä varmistetaan, että kaikilla on mahdollisuus käyttää jokapäiväisiä tuotteita ja palveluja. Osana tätä säädöstä yrityksillä on nyt vuoteen 2025 asti aikaa saattaa palvelut ja tuotteet EU:n yhteisten esteettömyysvaatimusten mukaisiksi.

Lue lisää esteettömyyttä koskevasta eurooppalaisesta säädöksestä.

Rahoitus

EU myöntää vuotuisia avustuksia useille eurooppalaisille vammaisjärjestöille ja kansalaisjärjestöille. Avustuksilla pyritään parantamaan organisaatioiden valmiuksia ja helpottamaan niiden osallistumista EU:n tason prosesseihin (esim. antamalla näkemyksiä EU:n lainsäädännön ja toimintapolitiikan kehittämisestä).

Lisätietoa kansalaisten, tasa-arvon, perusoikeuksien ja arvojen ohjelmasta.

Ota avuksi EURES

Jos sinulla on vaikeuksia löytää työtä tai haluat vaihtaa työpaikkaa, ota yhteyttä oman maasi EURES-neuvojaan. EURES-portaaliin on ilmoitettu yli 3,9 miljoonaa avointa työpaikkaa, joten uusi ura saattaa olla vain muutaman klikkauksen päässä.

Vieraile sivullaLisätietoa siitä, miten EU tukee vammaisia henkilöitä.

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva strategia 2021–2030

Euroopan unionin perusoikeuskirja

EURES-neuvoja omassa maassasi

Esteettömyyttä koskeva eurooppalainen säädös

Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilari

Lisätietoa kansalaisten, tasa-arvon, perusoikeuksien ja arvojen ohjelmasta

Vammaiset henkilöt

Sopimus Euroopan unionin toiminnasta

Yhdistyneiden kansakuntien yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Tiedot

Aiheet
Työmarkkinauutiset/liikkuvuusuutisetUutiset/raportit/tilastotNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Työmarkkinatietoa
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.