Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия1 Юни 2021 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“Време за четене 1 мин

Седемте най-добри съвета за намаляване на тревожността, свързана с връщането на работа в офиса

Тъй като все повече хора се ваксинират срещу COVID-19, дружествата в цяла Европа се готвят да отворят офисите си отново. Много служители обаче изпитват тревожност относно връщането си на работа в офиса. Ние в EURES изготвихме съвети, които ще ви помогнат в това отношение.

Top 7 tips to reduce your back-to-office anxiety
Unsplash

Усещането за тревожност относно връщането на работа в офиса е напълно нормално. Без значение дали изпитвате опасения за своето здраве или за здравето на член на вашето домакинство, за продължителното пътуване до работа или просто вече сте свикнали да работите от дома, тревожността, свързана с връщането на работа в офиса, не трябва да се подценява. Грижите за психичното здраве са точно толкова важни, колкото и грижите за физическото здраве. В случай че изпитвате безпокойство относно връщането си на работното място, ето няколко съвета, които сме изготвили, за да ви помогнем да направите този преход по-плавен.

Не потискайте чувствата си

Понякога, когато сме обезпокоени относно работата си, изпитваме неудобство, защото си мислим, че сме единствените, които се чувстват по този начин. Важно е да не потискате тревожността си, а да намерите начин да се справите с нея и да се опитате да разберете какъв е нейният източник. Това не означава, че трябва да се фиксирате върху отрицателните емоции. Изправянето срещу страховете и осъзнаването им е първата стъпка за преодоляването им.

Подгответе се за новите условия на труд

Нещата може да вървят към нормализиране, но това не означава, че работната среда ще бъде същата като преди пандемията. С цел осигуряване на безопасността на служителите, могат да бъдат въведени някои промени, като например правила за социално дистанциране и задължение за носене на маска. Може да ви отнеме няколко дни или седмици, докато свикнете да работите в новата среда, поради което в края на работния ден може да се чувствате по-уморени от обичайно.

Поддържайте добро равновесие между професионалния и личния си живот

Работата от дома може да има своите недостатъци, но много хора съобщават, че в много голяма степен е подобрила равновесието между професионалния и личния им живот и тяхното благосъстояние. Не позволявайте на връщането на работа в офиса да засегне ежедневната ви рутина. Например, ако сте свикнали да правите разходка на обяд, придържайте се към тази рутина въпреки „новото“ работно място и се опитвайте да приключвате работа навреме, винаги, когато това е възможно.

Разпознавайте симптомите на стрес на организма си

Стресът има физически проявления, като например стискане на зъбите, напрежение в раменете и гърба или повърхностно дишане. Ако се почувствате стресирани в офиса, отделете малко време, за да обърнете внимание на симптомите, поемете си дълбоко въздух няколко пъти, отпуснете се и направете разтягания в тази област.

Показвайте положителна нагласа

Опитвайте се да бъдете източник на позитивизъм за колегите си. Първоначално това може да ви се струва трудно, но скоро ще осъзнаете, че е благотворно както за тях, така и за вас. Този подход ще ви помогне да се фокусирате върху положителните аспекти на връщането на работа в офиса, вместо да обмисляте отрицателни сценарии.

Проучете възможността за гъвкаво работно време

Разберете каква е политиката на дружеството, в което работите, по отношение на гъвкавото работно време. Може да се договорите с работодателя си да използвате смесен подход, позволяващ да работите в офиса само няколко дни в седмицата. Може също така да обсъдите възможността за промяна на работното време, за да избегнете сутрешния/вечерния трафик.

Не се страхувайте да потърсите помощ

Ако чувствате, че не можете да се справите с тревожността сами и се нуждаете от помощ, попитайте служителите от отдел „Човешки ресурси“ относно програмите за психично здраве/ благосъстояние, в които можете да се включите. Не се колебайте също така да се свържете със своя лекар или с друг медицински специалист, за да потърсите подкрепа.

Пандемията от COVID-19 промени живота ни по много начини, особено на работното място. Здравната криза засегна работните графици, инструментите, средата и приоритетите. Прочетете тази статия, за да разберете защо светът на труда може да бъде различен през 2021 г.

 

Връзки по темата:

Как пандемията може да засегне сферата на труда през 2021 г.

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Теми
 • Бизнес /Предприемачество
 • Младост
Сектор
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.