Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο1 Ιουνίου 2021Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Οι καλύτερες 7 συμβουλές για να μειώσετε το άγχος που σας προκαλεί η επιστροφή στο γραφείο

Καθώς οι εμβολιασμοί για τη νόσο COVID-19 προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, οι εταιρείες στην Ευρώπη προετοιμάζονται να ανοίξουν και πάλι τα γραφεία τους. Ωστόσο, η επιστροφή στο γραφείο αγχώνει πολλούς εργαζόμενους. Εδώ στο EURES σκεφτήκαμε ορισμένες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Top 7 tips to reduce your back-to-office anxiety
Unsplash

Η εκδήλωση άγχους λόγω της επιστροφής στο γραφείο είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση. Το άγχος που σας προκαλεί η επιστροφή στο γραφείο επειδή ανησυχείτε για την υγεία σας ή για την υγεία των μελών της οικογένειάς σας, επειδή πρέπει να διανύσετε μεγάλη απόσταση για να φτάσετε στη δουλειά σας ή επειδή απλώς συνηθίσατε να δουλεύετε από το σπίτι, δεν πρέπει να παραβλέπεται. Η φροντίδα της ψυχικής σας υγείας είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα της σωματικής σας υγείας. Έτσι, αν φοβάστε να επιστρέψετε στην εργασία σας, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές που μπορεί να κάνουν την επιστροφή σας στην εργασία πιο ομαλή.

Μην καταπιέζετε τα συναισθήματά σας

Ορισμένες φορές όταν αγχωνόμαστε με τη δουλειά ντρεπόμαστε επειδή νομίζουμε ότι είμαστε οι μόνοι που νιώθουμε έτσι. Είναι σημαντικό να μην καταπιέζετε το άγχος σας, αλλά να το αντιμετωπίσετε και να κατανοήσετε την πηγή του. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εστιάζετε στα αρνητικά σας συναισθήματα. Η αντιμετώπιση των φόβων σας και η κατανόησή τους είναι το πρώτο βήμα για την εξάλειψή τους.

Προετοιμαστείτε για τις νέες συνθήκες εργασίας

Μπορεί σταδιακά να επιστρέφουμε στην κανονικότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το περιβάλλον εργασίας σας θα είναι το ίδιο με αυτό που ήταν πριν από την πανδημία. Για την ασφάλεια των εργαζομένων μπορεί να ισχύουν διαφορετικά μέτρα, όπως π.χ. κανόνες για την τήρηση κοινωνικών αποστάσεων και η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Επειδή για να εξοικειωθείτε με το νέο αυτό περιβάλλον μπορεί να χρειαστείτε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, στο τέλος της εργάσιμης ημέρας είναι πιθανό να νιώθετε περισσότερο κουρασμένοι από ό,τι συνήθως.

Διατηρήστε την ισορροπία επαγγελματικής-προσωπικής ζωής

Μολονότι η εργασία από το σπίτι έχει αρκετά μειονεκτήματα, πολλοί εργαζόμενοι αναφέρουν ότι όσο εργάζονταν από το σπίτι βελτιώθηκε σημαντικά τόσο η ισορροπία επαγγελματικής-προσωπικής ζωής όσο και η ευεξία τους. Μην αφήσετε την επιστροφή στην εργασία σας να επηρεάσει τις καθημερινές σας συνήθειες. Παραδείγματος χάρη, αν την ώρα του μεσημεριανού έχετε συνηθίσει να πηγαίνετε για περπάτημα, ακολουθήστε το ίδιο πρόγραμμα παρόλο που θα βρίσκεστε στον «νέο» χώρο εργασίας σας και προσπαθήστε να ολοκληρώσετε την εργασία σας τη συνηθισμένη ώρα, εφόσον αυτό είναι δυνατό.

Εντοπίστε τα σημάδια άγχους που εμφανίζετε

Το άγχος εκδηλώνεται με σωματικά συμπτώματα, όπως π.χ. τρίξιμο δοντιών, μυϊκή ένταση στους ώμους και στην πλάτη ή δυσκολία στην αναπνοή. Αν νιώθετε άγχος στο γραφείο, προσπαθήστε για λίγο να εντοπίσετε αυτά τα σημάδια, πάρτε λίγες βαθιές αναπνοές, χαλαρώστε και τεντώστε το μέρος του σώματός σας στο οποίου νιώθετε ένταση.

Να αποπνέετε θετικότητα

Προσπαθήστε να γίνετε πηγή θετικότητας για τους συναδέλφους σας. Στην αρχή μπορεί να δυσκολευτείτε, αλλά σύντομα θα συνειδητοποιήσετε ότι η διαδικασία αυτή ωφελεί τόσο τους συναδέλφους σας όσο και εσάς τους ίδιους. Η προσέγγιση αυτή θα σας βοηθήσει να εστιάσετε στις θετικές πτυχές της επιστροφής στο γραφείο και να μην σκέφτεστε συνέχεια αρνητικά σενάρια.

Εξετάστε την επιλογή της ευέλικτης εργασίας

Ενημερωθείτε για την πολιτική της εταιρείας σας σχετικά με την ευέλικτη εργασία. Με τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη σας θα μπορούσατε να επιλέξετε μια υβριδική λύση και να εργάζεστε στο γραφείο λίγες μόνο ημέρες την εβδομάδα. Επίσης, θα μπορούσατε να ζητήσετε να εργάζεστε σε βάρδιες ώστε να αποφεύγετε την πρωινή/απογευματινή κίνηση στους δρόμους.

Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια

Αν νιώθετε ότι σας έχει κατακλύσει το άγχος και χρειάζεστε βοήθεια, ζητήστε από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού να σας ενημερώσει για τα διαθέσιμα προγράμματα στήριξης της ψυχικής υγείας/ευεξίας. Μην διστάσετε επίσης να ζητήσετε βοήθεια από τον γιατρό σας ή από άλλον επαγγελματία υγείας.

Η πανδημία COVID-19 έχει αλλάξει τη ζωή μας με πολλούς τρόπους, ιδίως στην εργασία. Τα ωράρια, τα εργαλεία, τα περιβάλλοντα και οι προτεραιότητες στην εργασία έχουν επηρεαστεί από την κρίση στον τομέα της υγείας. Στο παρακάτω άρθρο μπορείτε να ενημερωθείτε για τους λόγους για τους οποίους η εργασία το 2021 μπορεί ενδεχομένως να είναι διαφορετική.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Πώς η πανδημία μπορεί να επηρεάσει τον κόσμο της εργασίας το 2021

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε συμβούλους EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
  • Επιχειρήσεις /Επιχειρηματικότητα
  • Νεολαία
Τομέας
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.