Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2018. november 12.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Egy spanyol séf lelkesítő EURES-sikertörténete

Egy menorcai séf valóra váltotta külföldi munkavállalási álmát, amikor az EURES segítségével Svédországban és Németországban állást talált.

Spanish chef shares inspiring EURES success story
Juan Carlos de la Cruz Pons

Juan Carlos de la Cruz Pons a Baleár-szigetekhez tartozó Menorcán tanulta ki a séf szakmát, ahol gasztronómia és konyhaművészet-menedzsment munkatapasztalatot és képesítést szerzett. Jó jegyei ellenére is foglalkoztatta a gondolat, hogy szakmai előmenetele érdekében tovább kellene lépnie; így született meg benne az ötlet a sziget, vagy akár egész Spanyolország elhagyására.

A látóhatár bővítése

„Szerencsém volt, hogy találkoztam egy csapat európai önkéntessel, akik éppen Menorcán töltöttek egy évet az európai önkéntes szolgálattal” – meséli Juan Carlos. Egyre jobban foglalkoztatta az indulás, és az angoltudását is fejleszteni kezdte.

„Pár év múlva, 2016-ban aztán úgy döntöttem, hogy szüneteltetem a tanulmányaimat és új távlatokat fedezek fel” – emlékszik vissza. „És akkor csoda történt: egymástól függetlenül két jó barátomtól is értesítést kaptam arról, hogy egy EURES nevű szolgálaton keresztül svédországi álláshoz juthatok.”

Már másnap jött a válasz

Juan Carlos beadta önéletrajzát, és nagy meglepetésére már másnap választ kapott. „Hihetetlenül gyorsan történt. A kiválasztási folyamat végén közölték velem, hogy irány Barcelona, ahol az EURES ügyfélkörébe tartozó svéd munkáltatók tartanak állásinterjút.”

Juan Carlos három helyre kapott állásajánlatot – Helsingborgba, Gothenburgba és Stockholmba. A toborzási folyamat során mindkét országból végig támogatták EURES-tanácsadói, kifizették az útiköltségét, és mindhárom városban tudott időt tölteni. A sikeres próba után Juan Carlos Stockholmban kapott állást és heteken belül oda is költözött.

Folyamatos támogatás

Néhány hónap után azonban a stockholmi állás nem a tervek szerint alakult. Juan Carlos ekkor EURES-tanácsadóihoz – Arnau Soy Massoni (EURES Spanyolország) és Maria Thoren (EURES Svédország) – fordult a helyzet megoldásáért.

„Azonnal kaptam támogatást” – mondja. „Gyorsan és szakszerűen reagáltak. Nyilvántartásba vették a problémámat és több megoldást is kínáltak.” Átmehetett volna egy másik munkáltatóhoz Svédországban, de inkább egy kis szünetet akart, így visszautazott Spanyolországba. Az EURES-tanácsadók azonban közölték, hogy az ajtó nyitva áll, és később bármikor felveheti velük a kapcsolatot.

Másodszor is szerencsés volt

Néhány hónap múlva Juan Carlos elhatározta, hogy Németországba költözik, mert új életet szeretett volna kezdeni – ezúttal élettársa szülőhazájában. „Ismét az EURES-tanácsadóimhoz fordultam” – meséli. „Tudtam, hogy Németországban is van EURES, és úgy gondoltam, hogy rajtuk keresztül is érdemes lehet állást keresni.”

Arnau támogatásával Juan Carlos kapcsolatba került a német nemzetközi munkaközvetítő szolgálattal (ZAV), és két héten belül talált állást. Jelenleg konyhafőnök-helyettes egy saarbrückeni profi konyhában, és már elő is léptették.

A kemény munka meghozta gyümölcsét

„Sok volt a papírmunka, a nyomtatványok kitöltése, és keményen kellett dolgoznom” – ismeri el. „De boldogabb nem is lehetnék.” Juan Carlos értékes támogatást kapott három ország EURES munkatársaitól, és nagyon hálás ezért.

„Most egy másik országban van stabil állásom és életem, és mindezt azoknak köszönhetem, akik lehetővé számomra az utazást és a váltást.”

Keresse fel az EURES-portált az EURES útján elérhető támogatási formákért. Ide kattintva eredetiben (spanyolul) is elolvashatja Juan Carlos eredeti történetét.

 

Kapcsolódó linkek:

EURES-portál

Az EURES Spanyolország a Facebookon

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebook-on

Az EURES a Twitter-en

Az EURES a LinkedIn-en

Témák
SikertörténetekIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.