Skip to main content
EURES (EURopean Employment Services)
News article12 november 2018European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion

Spansk kokk deler inspirerende erfaring med EURES

En kokk fra Menorca virkeliggjorde drømmen om å arbeide i utlandet da han fant jobb, først i Sverige, så i Tyskland, gjennom Eures.

Spanish chef shares inspiring EURES success story
Juan Carlos de la Cruz Pons

Juan Carlos de la Cruz Pons gikk tiden som kokkelærling på den baleariske øya Menorca, der han også opparbeidet seg arbeidserfaring og kvalifikasjoner i gastronomi og såkalt ”culinary management”. Selv om karakterene var gode, begynte han å tenke at han burde løfte blikket og se ut for å komme videre i karrieren. Tanken på å forlate øya, og til og med Spania, var ikke helt fremmed.

Utvide horisonten

– Jeg var så heldig at jeg møtte en gjeng europeiske volontører som tilbrakte et år på Menorca i regi av Europeisk volontørtjeneste, forteller Juan Carlos. Han tenkte stadig mer på å reise og arbeidet for å bli flinkere i engelsk.

– Etter et par år, i 2016, bestemte jeg meg for å legge studiene på hylla og søke nye opplevelser, forteller han videre. – Så hendte det noe magisk: to gode venner av meg – ingen av dem visste om den andre – sendte meg en melding der de gjorde meg oppmerksom på muligheten for å jobbe i Sverige gjennom en tjeneste som het EURES.

Svar etter én dag

Juan Carlos bestemte seg for å sende inn en CV, og overraskende nok fikk han svar allerede neste dag. – Det gikk så fort! Jeg gikk gjennom utvelgelsesprosessen og endte opp med å reise til Barcelona på jobbintervju med flere bedrifter fra Sverige. Det var EURES som sto for alt.

Juan Carlos fikk faktisk tre jobbtilbud – ett i Helsingborg, ett i Göteborg og ett i Stockholm. Gjennom hele rekrutteringsprosessen fikk han hjelp fra EURES-rådgivere fra begge land, han fikk reiseutgiftene betalt, og han fikk anledning til å se seg rundt i alle de tre byene. Etter en prøvedag i Stockholm ble Juan Carlos tilbudt jobben, og etter tre uker var han på plass der.

Støtte hele veien

Etter et par måneder i Stockholm viste det seg at ting ikke gikk helt som planlagt. Juan Carlos kontaktet EURES-rådgiverne sine, Arnau Soy Massoni (EURES Spania) og Maria Thoren (EURES Sverige) og forklarte situasjonen.

– De var der med én gang, sier han. – De reagerte profesjonelt, umiddelbart. De undersøkte problemet og hadde flere mulige løsninger. En av løsningene ville være å gå over til en annen arbeidsgiver i Sverige, men han bestemte seg for å reise tilbake til Spania. EURES-rådgiverne var imidlertid klare på at døren ville stå åpen for ham om han ville ta kontakt igjen en gang i framtiden.

Bedre lykke neste gang

Etter et par måneder hjemme var tiden inne for Juan Carlos til å flytte til Tyskland. Nå ville han prøve lykken på nytt og starte et nytt liv i samboerens hjemland. – Så jeg kontaktet EURES-rådgiverne igjen, sier han. – Jeg visste at de hadde EURES i Tyskland også, så jeg tenkte det ville være mulig å finne en jobb gjennom dem.

Med Arnaus hjelp kontaktet Juan Carlos ZAV, Tysklands offentlige arbeidsformidlings internasjonale avdeling, og fant jobb før det var gått to uker. Nå arbeider han som soussjef på et kjøkken i Saarbrücken og har allerede blitt forfremmet.

Verdt det harde arbeidet

– Det var mye papirarbeid, mange skjemaer som skulle fylles ut, og arbeidet var hardt, innrømmer han. – Men jeg kunne ikke ha fått det bedre! Juan Carlos fikk verdifull støtte fra medarbeiderne i EURES i alle de tre landene og er veldig takknemlig.

– Nå har jeg fast jobb og et stabilt liv i et annet land, alt dette takket være disse menneskene som gjorde dette mulig for meg.

Gå inn på EURES-portalen og les mer om hvordan EURES kan hjelpe deg. Du kan også lese Juan Carlos’ historie på spansk her.

 

Relevante lenker:

EURES-portalen

EURES Spania på Facebook

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Drop’pin@EURES

Finn en EURES-rådgiver

Leve- og arbeidsvilkår i Eures-landene

Eures’ jobbdatabase

Eures’ tjenester for arbeidsgivere

Eures’ aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
SuksesshistorierUngdom
Relaterte seksjon(er)
Leve- og arbeidsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.