Skip to main content
EURES (EURopean Employment Services)
News article30 januar 2024European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion2 min read

Lær et nytt språk lett og effektivt: En veiledning for travle yrkesaktive

Å lære et nytt språk kan være givende og berikende, men det kan også virke skremmende og tidkrevende. Du lurer kanskje på hvordan du kan balansere arbeid, familie og et sosialt liv med målene om å lære et språk. Men slapp av, det klarer du! Språklæring handler ikke om pugging eller skippertak, men kontinuitet og glede. I denne artikkelen gir vi deg noen tips og råd om hvordan du lærer et nytt språk på den smarte måten som travel yrkesaktiv.

Studer SMART. En av nøklene til å lykkes med språklæring er å sette seg klare og realistiske mål. Da er det lettere å holde fokus, motivasjonen og ansvarligheten oppe. Men ikke alle mål er like. Du må sørge for at målene dine er SMARTe: Spesifikke, målbare, akseptable, relevante og tidsavgrensede. I stedet for å si «jeg vil lære spansk» kan du for eksempel si «jeg vil kunne ha en enkel samtale på spansk innen utgangen av året». På den måten kan du følge med på hvordan ting går, glede deg over ting du har oppnådd, og justere planen om nødvendig.

Bruk tiden din klokt. En annen nøkkel til effektiv språklæring er å bruke tiden effektivt og kreativt. Du trenger ikke å sitte timevis i et klasserom eller med nesen i en lærebok for å lære et nytt språk. Du kan bruke fritiden og hverdagssysler til å eksponere deg for språket og øve opp ferdighetene dine. For eksempel kan du lytte til en podkast mens du kjører, bruke en app mens du venter i kø, eller se et program på målspråket ditt før du sovner. Jo mer du integrerer språklæring i hverdagen, desto enklere og morsommere blir det.

Bruk den nye kompetansen din. Den beste måten å lære et nytt språk på er å bruke det. Ikke vent til du føler deg klar til å begynne å snakke, skrive, lese og lytte til språket. Ikke vær perfeksjonist. Hvorfor ikke skrive dagbok på målspråket? Skriver du om ting du gjør i hverdagen, bygger du opp nyttig ordforråd. Jo raskere du begynner å bruke de nye ferdighetene dine, desto raskere vil du bli bedre og få mer selvtillit. Det finnes mange måter å praktisere språkkunnskapene dine på i virkelige situasjoner, for eksempel ved å bli med i nettsamfunn, finne språkpartnere, delta på arrangementer osv. Ikke vær redd for å gjøre feil, det er en del av læringsprosessen. Bare vær åpen, nysgjerrig og villig til å lære av feilene dine.

Ved å følge disse tipsene kan du lett og effektivt lære et nytt språk, samtidig som du har et travelt yrkesliv. Det viktigste er å være konsekvent og nyte prosessen. Husk at det å lære et nytt språk ikke er en sprint, men et maratonløp – kontinuitet er nøkkelen.

Snakker du et annet språk? Sjekk ut fem karrierer som to- og flerspråklige mennesker briljerer i.

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Finn EURES-rådgivere

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene

EURES’ jobbdatabase

EURES’ tjenester for arbeidsgivere

EURES’ aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på Twitter

EURES på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
  • Råd og tips
Relaterte seksjon(er)
Sektor
  • Accomodation and food service activities
  • Administrative and support service activities
  • Arts, entertainment and recreation
  • Education
  • Information and communication
  • Other service activities

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.